Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISIJA PRESRETANJA

MORH: hrvatski MIG-ovi presreli i identificirali talijanski civilni zrakoplov

MIG 21
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
30.10.2016.
u 21:18

Temeljem zapovjedi nadležnog NATO zapovjedništva borbeni avioni Mig 21 poletjeli su kako bi što prije presreli i identificirali zrakoplov

Dva aviona Mig 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u nedjelju su, temeljem zapovjedi nadležnog NATO zapovjedništva, presreli i identificirali talijanski putnički zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor a talijanska kontrola leta nije mogla s njim uspostaviti radio vezu, priopćilo je Ministarsvo obrane RH.

Dva aviona Mig 21 bis dežurnog borbenog dvojca HRZ-a i PZO-a u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a, su u nedjelju, 30. listopada između 11 i 12 sati, presreli civilni zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Riječ je o putničkom zrakoplovu Boeing 767 talijanske zrakoplovne tvrtke Thomson Airways, koji je letio na relaciji Manchester – Heraklion, a s kojim talijanska kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

Temeljem zapovjedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre - CAOC), borbeni avioni Mig 21 poletjeli su kako bi što prije  presreli i identificirali zrakoplov. Misija presretanja ALPHA SCRAMBLE dogodila se na visini od 12.500 metara, na području sjeverne Dalmacije.

Ubrzo nakon toga uspostavljena je radio veza s civilnim zrakoplovom, koji je nakon javljanja nastavio svoj let prema Grčkoj, a dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu postrojbu na aerodrom Zagreb-Pleso. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO-a te se još jednom potvrdila deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a, kaže se u priopćenju.

>> Što je to 'probijanje zvučnog zida'?

Komentara 23

TH
than
22:45 30.10.2016.

Putnici su sigurno bili sretni kada su ih vidjeli... Da vidim kako putnickom zrakoplovu prilaze borbeni, bas mi i ne bi bilo svejedno.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
00:55 31.10.2016.

rasturali smo vas sa An2 i bombama od bojlera a vi se sprdate s Migovima. Brzina je bitna jedino kod bjezanja. Jel tako veliki ratnici koji ne znaju za pobjede.

BA
baksi
22:10 30.10.2016.

Jesu stari ali još mogu pripucat po Beogradu sto je sasvim dovoljno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije