Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Široke ruke

Mimica kao Tito: Povjerenik EU omiljeni Hrvat u zemljama trećeg svijeta

mimica
11.12.2014.
u 16:32

Susreo se s deset šefova država u 40 dana

U prvih šest tjedana na dužnosti europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica skoknuo je do Kine, Senegala i Gvineje, gdje je u glavnom gradu Conakryju toj afričkoj zemlji dao 244 milijuna eura, a u tom kratkom razdoblju susreo se i s desetak predsjednika i premijera drugih afričkih država. Još od vremena Josipa Broza Tita vjerojatno nije postojao Hrvat koji tako često posjećuje zemlje Trećeg svijeta i susreće državnike zemalja u razvoju.

Dijeli europski novac

Možda mu jedino može konkurirati Josip Šimonović, Hrvat na mjestu pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, ali Neven Mimica je kao europski povjerenik za razvoj u puno većoj mjeri rado viđen gost jer on, barem na početku mandata, dijeli novac uime Europske komisije.

Države u razvoju, naime, potpisuju s Europskom komisijom sporazume koji se nazivaju Nacionalnim indikativnim programima (NIP) i koji propisuju kako će koja država koristiti razvojnu pomoć koju joj EU daje iz svog sedmogodišnjeg proračuna od 2014. do 2020. godine. Ukupno 78 afričkih, karipskih i pacifičkih država kroz svoje NIP-ove definira kako će potrošiti ukupno 29,1 milijardu eura. Neki NIP-ovi već su potpisani u mandatu Mimičina prethodnika Letonca Andrisa Piebalgsa, no ostale potpisuje Mimica, a to će se nastaviti još početkom 2015. godine.

– Ako pitate Piebalgsa, on će reći da je ovo najbolji posao u Europskoj komisiji – rekao je Mimica kad mu je novi predsjednik EK Jean-Claude Juncker dodijelio resor međunarodne suradnje i razvoja. Prošlog petka Mimica je na Twitteru objavio: “Putujem u Gvineju, u svoj prvi posjet i potpisivanje Nacionalnog indikativnog programa.” Tijekom tog putovanja Mimica je neočekivano objavio još jednu dobru vijest za tu i okolne afričke zemlje. “Ponosan sam što mogu objaviti novi paket vrijedan 61 milijun eura za borbu protiv ebole i podršku dugoročnom razvoju, od čega polovica iznosa ide Gvineji”, napisao je u nedjelju na Twitteru, preferiranom kanalu komunikacije mnogih europskih povjerenika, pa tako i Mimice.

Stalno u pokretu

U glavnom gradu Conakryju Mimica je posjetio i jedan zdravstveni centar, u kojemu rade liječnici, od ginekologa do zubara, zatim jedno sakupljalište otpada te na kraju pogon za recikliranje plastičnih boca. – Važno je da tijekom svojih službenih putovanja ne sudjelujem samo na sastancima nego i da izađem te iz prve ruke vidim kako angažman EU može pomoći. I, važnije od svega, da upoznam lokalne ljude – napisao je Mimica na svome blogu na kojemu je dosad objavio devet članaka.

Nakon što se vratio u Bruxelles sa svoga prvog službenog putovanja u Afriku, Mimica je prekjučer potpisao još jedan NIP, ovaj put s Republikom Vanuatu. Ta otočna država u južnom Tihom oceanu, udaljena 1750 kilometara istočno od sjeverne Australije, dobila je od EU 31,3 milijuna eura.

>> "Neven tko?" Mimica bez vizije i utjecaja u Komisiji

Komentara 28

Avatar Feniks
Feniks
16:58 11.12.2014.

Trebalo je barem pravilno napisati ime g. Šimonovića (Ivan).

HR
hrvatska91
16:38 11.12.2014.

I što sad to znači ? Imat ćemo uskoro novi "blok nesvrstanih" (u dalekim egzotičnim zemljama koje nas se ni u kojem smislu ne tiču) ?

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
16:57 11.12.2014.

Ja nis ne razmem bar je hrvatska svrstana i ponosni smo na nasu odabranu posuzetnicku elitu kaj nisu ni za gace imali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije