Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOALICIJSKI PARTNER

Martina Dalić odgovorila na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a za kupnju Ine

vlada, dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
02.01.2017.
u 23:40

Hrvatska će zadržati potpunu kontrolu nad elektroenergetskim potencijalom, dakle 75 posto plus jednu dionicu HEP-a i steći pravo odlučivanja o svom položaju na naftnoj i energetskoj karti Europe, poručila je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak da koalicijski partneri u Vladi donose odluke Vlade otklanjajući time nagađanja da se Most protivi prodaji dionica HEP-a radi kupovine dionica Ine od MOL-a.       

Odgovarajući u "Otvorenom" na pitanje hoće li Most blokirati prodaju četvrtine HEP-a radi kupovine polovine Ine, kako je to nagovijestio zastupnik Mosta Miro Bulj, Dalić je rekla da se odluke u Vladi komuniciraju i dogovaraju s koalicijskim partnerima.

Miro Bulj na svom je Facebooku objavio da nitko nema pravo prodati HEP osim vlasnika, a to je, ističe, hrvatski narod. "Smatram da bi svaka odluka o prodaji HEP-a bez volje većine hrvatskih građana, iskazane na referendumu, bila još jedna u nizu izdaja nacionalnih interesa".

Dalić je u Otvorenom rekla kako ona govori u svojstvu potpredsjednice zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. 

"Ja sam (ovdje) u kapacitetu potpredsjednice Vlade, zajedničke Vlade HDZ-a i Mosta. Oni su naš koalicijski partner. Prema tome, odluke koje su komunicirane i odluke o kojima ovdje raspravljamo politika su Vlade. O tome je vrlo jasno govorio i Božo Petrov", rekla je Dalić.

Istaknula je da su prodaja dionica HEP-a i kupovina MOL-ova udjela u Ini dvije odvojene transakcije koje predstavljaju ostvarenje nacionalnih interesa o energetskoj nezavisnosti i sigurnosti Hrvatske. U konačnici osigurat će mogućnost hrvatskim građanima da sudjeluju u rezultatima razvoja i poslovanja HEP-a, rekla je.

Po svim našim i europskim zakonima, zadržavanje 75 posto plus jedne dionice znači da HEP ostaje pod potpunom kontrolom države kao što je i sada, sa 100 posto vlasništva. Vlasništvo države nad tolikim udjelom u HEP-u regulirat će se posebnim zakonom, najavila je potpredsjednica Vlade.

Hrvatska će zadržati potpunu kontrolu nad elektroenergetskim potencijalom, dakle 75 posto plus jednu dionicu HEP-a i steći pravo odlučivanja o svom položaju na naftnoj i energetskoj karti Europe, poručila je.

Ključne riječi

Komentara 47

AR
aristip
01:00 03.01.2017.

Sve sam uvjereniji da Vladi nije bitna niti Ina niti Hep nego im je bitno da nitko ne odgovara za štetne ugovore s Molom, za predaju upravljačkih prava, za gubitak arbitraže, za štetu koju je Ina pretrpila u plinskom biznisu jer se je političkom odlukom netko drugi okoristio tim plinom... Indikativna je i Hns-ova bezrezervna podrška Vladi da kupi Molov udio u Ini. Po meni Sanaderu, Dragičeviću i Vrdoljaku najviše odgovara da sve oko devastirane Ine ode "pod tepih", a to moguće samo ako Vlada kupi Molov udio u Ini.

DE
derin
02:54 03.01.2017.

Odgovor Thanu i ekipi, aj nadi nekog inžinjera iz HEP-a, pa nek ti ispriča kakve su sramotne stvari događale u HEP-u, te smo stvari mi plaćali. Muljaže s obnovljivim izvorima da ne pričam, zato se ne želi dodatni nadzor od građana. To da ce Mađari ulagati u rafineriju u rijeci, to ti je vic godine, em mogli su svih ovih godina, em drugo ulupali su u svoje dvije rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj ogromnu lovu, kroz iduće dvije godine zatvorili bi obje naše i time praktički uništili hrvatsku industriju i Inu pretvorili u lanac benzinskih. INA vođena u pravom smjeru i s ulaganjem u budućnost, može biti perjanica industrije. A ti than ili slabo poznaješ kako svijet funkcionira ili ne želiš da Hrvatska bude gospodarski jaka. Aj predloži pametnu ideju.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
08:40 03.01.2017.

Nista od svega toga , na kraju ce se opet morati pregovarati i dogovoriti s MOLom , Karamarko je bi u pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije