Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostov zastupnik

Kristić: Smjenama na temelju revizijskih izvješća dovesti najkvalitetnije kadrove

Maro Kristić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
18.02.2016.
u 20:10

HDZ-ov zastupnik Josip Borić zbog izvješća o financijskoj reviziji kritički je prozvao primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu.

Saborski zastupnici danas su bili složni u pohvalama izvješću o financijskoj reviziji lučkih uprava u 2013., no vladajući i oporba nisu se složili vezano za najavljene promjene na čelnim mjestima lučkih uprava, a 'mostovac' Maro Kristić pozvao je na smjene temeljem uvođenja obveze podnošenja izvješća o ispravljenim uočenim nepravilnostima 'sve dok na čelo državih institucija ne dođu profesionalni i najkvalitetniji kadrovi'.

 U financijskoj reviziji 14 lučkih uprava izraženo je šest bezuvjetnih mišljenja (javne ustanove lučke uprave Osijek, Vukovar, Slavonski Brod i Split te lučke uprave Šibensko-kninske županije i Zadra), sedam uvjetnih (lučke uprave Dubrovnik, Pula, Rijeka, Senj, Sisak te županijske lučke uprave Cres i Krk) kao i jedno nepovoljno mišljenje (Županijska lučka uprava Rab).

Revizijom utvrđene nepravilnosti i propusti odnose se na sustav unutarnjih kontrola, planiranje i računovodstveno poslovanje, prihode, rashode, programe i projekte te postupke javne nabave.  Mostov zastupnik Maro Kristić istaknuo je  kako ga žalosti jer najveće lučke uprave s najvećim prihodima koje ostvaruju prvenstveno od lučkih pristojbi i naknada za koncesiju (Lučka uprava Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik) uopće nisu koristile sredstva europskih fondova, za razliku od malih riječnih lučkih uprava.

 HDZ-ov zastupnik Josip Borić zbog izvješća o financijskoj reviziji kritički je prozvao primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu.

"Fascinira da nakon jučerašnje rasprave o kulturnim ustanovama gdje se posebno isticao HNK u Rijeci sa svojim nalazom (revizije), opet imamo jedan nalaz unutar lučke uprave koja je pod direktnim zapovjedništvom Županije primorsko-goranska u kojoj opet vlada SDP i župan Komadina. U tom nalazu piše da prihodi od 625.000 kuna nisu evidentirani, tj. nemaju račune za taj iznos. Nakon toga imamo stornirano 18 računa u iznosu 942.000 kuna. Za 219.000 kuna nisu provedeni postupci javne nabave. Postavljamo si pitanje što rade državne institucije", pitao se Borić.

Financijska revizija lučkih uprava: nepovoljno mišljenje Županijska lučka uprava Rab

HDZ-ov Branko Bačić posebno je osvrnuo na nepovoljno mišljenje o financijskom poslovanju u Lučkoj upravi Rab.

"Čudim se da može neka javna ustanova od županijskog značaja 17 godina postojati i da ovako dobije nepovoljno mišljenje. Tim više jer je upravo ta Županijska lučka uprava bila neposredno pod nadzorom tadašnjeg zamjenika ministra pomorstva koji je prije toga bio gradonačelnik Raba", rekao je Branko Bačić.

Mostov zastupnik Maro Kristić mišljenja je kako bi sve neodgovorne ravnatelje lučkih uprava trebalo 'na određeni način privesti' u Sabor da izvijeste o ispravljenim nepravilnostima. 

"Da se u praksu, pored izvješća o obavljenim revizijama uvede i izvješće o ispravljenim nepravilnostima, pa ćemo onda smjenjivati sve te neodgovorne ravnatelje neodgovorne sve dok ne budemo na čelu državnih institucija imali profesionalne i najkvalitetnije kadrove", dodao je.

SDP-ova Antičević Marinović napominje kako vjeruje zastupnicima iz Mosta koji su, kaže, i u svojoj kampanji, ali i govoreći o reviziji poslovanja lučkih uprava apostrofirali da su najbolji kriterij ljudi koji su zaista radili profesionalno, i zakonito.  No dodaje da ju "jako žalosti najava iz HDZ-a na području Grada Zadra" gdje se, kako tvrdi "javno prijeti gospodinu Biliću koji vodi Lučku upravu Zadar, a koji je dobio bezuvjetnu ocjenu da će, čim dođe HDZ na vlast biti smijenjen. Vjerujem da je to rečeno u nekom zanosu i da to mi nećemo dozvoliti", kazala je Antičević Marinović.

Njezina stranačka kolegica Sabina Glasovac tvrdi kako je riječ o smišljenom planu. "Ne slažem se da je gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta i potpredsjednik HDZ-a u predizbornom afektu najavio smjenu ravnatelja Lučke uprave Zadar, gospodina Bilića i mislim da to nije rečeno u afektu već da je to pomno smišljen plan", poručila je.  "Ne govori se o reviziji nego o tome koga bi trebalo smijeniti. Da su sve vlasti do sada, a najviše na vlasti su bili ipak kolege iz HDZ-a, uvažavale mišljenja revizije i sve uočene negativne stvari tijekom godina bile ispravljane, mi vjerojatno danas ne bi imali o čemu raspravljati", ustvrdila je HNS-ova Nada Turina Đurić. 

>> Vladajući zastupnici napali Frljića, on im odgovorio: Ovo potvrđuje da je riječ o vladi opasnih namjera

Komentara 1

4M
4mazge
21:40 18.02.2016.

A što ćemo s tobom Kristiću? Ti baš i nisi kvalitetan kadar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije