Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavni odbor SDP-a

Linić izbačen iz SDP-a sa 50 glasova ZA, 47 PROTIV

Slavko Linić odlazi nakon izbacivanja iz stranke
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/35
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar
07.06.2014.
u 23:41

Nakon izbacivanja Slavka Linića, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je kratko komentirao odluku. - Žao mi je što smo cijeli dan maltretirali javnost. Počet ćemo se baviti hrvatskim problemima - kazao je Milanović.

Slavko Linić izbačen je iz SDP-a nakon glasovanja članova Glavnog odbora SDP-a. Za njegovo izbacivanje glasalo je 50 članova Glavnog odbora, a 47 ih je bilo protiv. Jedan član, koji je bio u kvorumu, je otišao kada je bilo glasovanje o Linićevoj sudbini u SDP-u.

Nakon što je Josip Leko pročitao rezultat glasovanja o izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a za govornicu je izašao Zoran Milanović. - Želim vam da vas nikad nitko ne okleveće - rekao je predsjednik SDP-a nakon čega su članovi Glavnog odbora u tišini počeli napuštati glavnu dvoranu na Iblerovom trgu.

- Nemam nikakav komentar, jer ne mislim raditi protiv svoje stranke - kazao je Linić nakon izbacivanja. Rekao je i da su "Milanovićeve gluposti da će prijeći u drugu stranku i da će raditi protiv SDP-a". - Slavko Linić je uvijek bio uz SDP i ne mora biti član - zaključio je bivši ministar financija.

Reakcija SDP-ovaca na Linićevo izbacivanje iz stranke pročitajte OVDJE

Nakon izbacivanja Slavka Linića, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je kratko komentirao odluku. - Žao mi je što smo cijeli dan maltretirali javnost. Počet ćemo se baviti hrvatskim problemima - kazao je Milanović.

Šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel nakon izbacivanja njegovog kolege Slavka Linića iz stranke upitan da li je razočaran rekao je: Rezultat govori da su se članovi stranke premišljali. Poštovat ću odluku jer sam legalist, ali SDP bez Linića neće biti isti. Na pitanje boje li se, odnosno misli li da će Zoran Milanović ići na raspuštanje riječke organizacije SDP-a Obersnel je kazao da "nema potrebe za raspuštanjem riječkog SDP-a".

Glavni odbor SDP-a je na današnjoj sjednici izglasao dva zaključka, prvi se odnosi na rezultate izbora koji su SDP-ovci shvatili kao upozorenje da trebaju ozbiljnije se pozabaviti kampanjom i rezultatima koje su ostvarili. Drugi zaključak odnosi se na davanje podrške Vladi da nastavi sa provođenjem reformi

Nakon toga prešlo se na drugu točku dnevnog red, a to je pitanje potvrđivanje odluke Predsjedništva SDP-a da se Slavka Linića izbaci iz stranke. Za govor o Liniću, još prije nego je ta točka došla na red, prijavilo se više od 50 govornika. Slavko Linić smije sudjelovati u raspravi o odluci Predsjedništva da ga se izbaci iz stranke.

Nakon što je rasprava o izbacivanju Slavka Linića završila, 15 članova Glavnog odbora je zatražilo tajno glasovanje te se Zoran Milanović i sam odlučio za ovu opciju kako bi se izbjeglo preglasavanje te je tako i izglasano.

Milanović: Nemoguće je da je Linić protuzakonito praćen

Nakon govora Slavka Linića, Zoran Milanović se digao i optužio ga da laže. "Nemoguće je da je Linić protuzakonito praćen. Slavko Linić je najavio da će blatiti Vladu, a to i čini. Ali ja to neću dozvoliti, neću birati sredstva da sačuvam taj dragulj (SDP)", rekao je predsjednik SDP-a.

Linić: Milanović je zloupotrijebio policiju

Slavko Linić je na početku svog izlaganja kazao svojim stranačkim drugovima da "nećete odlučivati o meni, nego kakav model upravljanja strankom želite" te je podsjetio da se borio za provedbu Plana 21. Linić je podsjetio i da je Milanović u "tri mjeseca pet puta najavljivao njegovu smjenu". Ponovio je i najozbiljniju optužbu sa konferencije za novinare u Rijeci: "Milanović je zloupotrijebio policiju koja me prisluškivala".

"Najavio sam pressicu odmah nakon smjene, ali me ni predsjedništvo ni predsjednik ni predsjedništvo nisu kontaktirali. Premijer MIlanović me razvlačio po medijima četiri mjeseca iako je imao moj mandat na raspolaganju", ispričao je Slavko Linić.

Manestar: Uz pomoć ministra financija sam izveo tvrtku iz stečaja

Dino Manestar, predsjednik SDP-a Crikvenica i predsjednik Uprave najveće hotelijerske tvrtke u crikveničko-vinodolskom kraju Jadran, rekao je kako ne zna je li Slavko Linić kriminalac te da ne zna niti je li Milanović kriminalac, ali da zna da je uz pomoć ministra financija izveo tvrtku iz stečaja.

'Želim biti potpuno jasan: Slavko Linić prekršio je odredbe Statuta, a Zoran Milanović mora nastaviti voditi Vladu, ali ja na ovaj način birati neću, rekao je Manestar.

"Baš me briga za brata"

Prije no što je započela rasprava o izbacivanju Slavka Linića iz stranke, predsjednik Glavnog odbora Josip Leko je postavio dva pitanja članovima, na koja se nitko nije javio. Leko je pitao članove "tko je zadovoljan rezultatima izbora" i "tko je zadovoljan stanjem u stranci".

Raspravu je započeo predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je kazao da je nedopustiv način kako mu se Slavko Linić obratio, a da ga on nije provocirao i da ga nije odgovarao te da ne može prijeći preko nekih Linićevih riječi. Kazao je i da ga je baš briga za brata.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Nada Čavlović Smiljanec sasula mnogo teških riječi na račun Linića

U raspravi o izbacivanju Slavka Linića iz stranke predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je da za Linića nikad nije rekao da je kriminalac te da i dalje misli da bivši ministar financija nije učinio nikakvo kazneno djelo. Za riječ se javila i bivša šefica Porezne Nada Čavlović Smiljanec i, kako doznajemo, sasula mnogo teških riječi na račun Slavka Linića.

Iako bivša šefica Porezne uprave nije članica Glavnog odbora, dobila je priliku na njemu iznijeti optužbe protiv Linića. Podsjetimo, jučer je zagrebački Županijski sud odbacio žalbu Nade Čavlović Smiljanec te je postala pravomoćna istraga u kojoj se sumnjiči da je od šefice osječke Porezne uprave tražila da stopira naplatu 12 milijuna kuna poreznog duga tvrtki poduzetnika Željka Biloša.

Slavko Linić je replicirao Smiljanec iznoseći činjenice o slučaju predstečajne nagodbe u tvrtki Spačva.

"Nije točno da Milanović nije rekao za Linića da je kriminalac"

Nakon Nade Čavlović govorio je i Milanović i rekao da nikada nije izjavio da je Linić kriminalac. Na to je reagirao Zlatko Komadina: Mi smo dobili dokumente i postoje tijela koja se time bave. Ako je u Spačvi već u veljači bilo nešto sumnjivo zašto premijer nije poduzeo nešto a imao je mandat ministar financija na raspolaganju.

- Nije točno da Milanović nije rekao za Linića da je kriminalac kada je presici nakon smjene rekao da želi čiste ruke, a svi u Hrvatskoj znaju što to znači - rekao je Komadina.

Ministar Gordan Maras je kazao da nikada nije čuo za tvrtku Mali biskviti, potom je napao riječku organizaciju SDP-a. - Što si to Rijeka umišlja - upitao je Maras.

- Nismo imali presicu imali smo gradski odbor, kao što danas imamo Glavni odbor. A da to ta čudna Rijeka ne radi, možda će se sutra o meni sastati ovako glavni odbor - rekao je šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel.

"Znamo i koliki si dug ostavio"

Ministar Maras je kazao da Riječani "ne znaju tko je on" i podsjetio da je bio poslovni direktor SDP-a, na što ga je napao Obersnel.

- Da znamo da si to bio. Znamo i koliki si dug ostavio - poručio je Obersnel Marasu na što mu je ministar odgovorio da se "sve znalo, kada je on vodio financije", dok se "sada ne podnose ni dokumenti na vrijeme". Vjerojatno je "ciljao" na činjenicu da je SDP dvije godine zaredom platio kazne jer državnim tijelima nije na vrijeme predao dokumente.

Željko Jovanović rekao je danas svojim stranačkim drugovima da je u životu doživio svašta, i obiteljske tragedije i da su mu slali metke u kuvertama i da mu je HDZ prijetio, ali da mu nikada bilo toliko teško kao prije dva dana na sjednici Predsjedništva riječkog SDP-a gdje su ga proglasili izdajicom. - Slavko Linić svojom pressicom želi vlast u Hrvatskoj izručiti zločinačkoj organizaciji. Slavko Linić ima velike zasluge u stranci, ali nitko, pa ni Linić ne može si tako nešto dozvoliti - rekao je Željko Jovanović za što je nagrađen velikim aplauzom Glavnog odbora SDP-a.

Prva tri sata potrošili na raspravu o rezultatima izbora za Europski parlament

Glavni odbor SDP-a prva tri sata sjednice potrošio je na raspravu o rezultatima izbora za Europski parlament. Prema nekim informacijama raspravu se javilo čak 40-ak članova glavnog odbora. Doznajemo da većina članova glavnog odbora, i to onih koji nisu sam vrh stranke i poznati široj javnosti, svoje govore o izborima završavaju osvrtom na Slavka Linića, problematizirajući njegovo izbacivanje iz stranke.

Predsjednika stranke Zorana Milanovića jako je oštro napao predsjednik statutarne komisije SDP-a i poznati riječki SDP-ovac iz stare garde Vlado Šepčić. Kako doznajemo, Milanoviću je rekao:

- Ne možeš više voditi ni stranku ni Vladu, bilo bi najbolje da odeš.

Na to mu je šef stranke Milanović poručio da ga može biti sram.

Burnoj raspravi pridružili su se i Mirando Mrsić.

- Ne trebaju nam podjele - nedvojbeno je da smo podijeljeni - rekao je Mrsić.

Iz neslužbenih informacija koje na kapaljku dolaze do novinara, najdojmljiviji istup imao je Tonino Picula, koji je bio vrlo kritičan prema kampanji, ali i rezultatima. Njegova osnovna teza je bila da se SDP mora jako zabrinuti jer su izbori pokazali kako jača desnica i pritom je iznio podatke o tome kako je Ruža Tomašić u više županija dobila najviše glasova. Navodno mu se u kritici pridružio i Davorko Vidović te riječki gradonačelnik Obersnel. Obersnel je rekao da je ovo bila jako loša kampanja i jako loše odrađen posao na što mu je replicirao Milanović rekavši da je problem u novcu i podsjetio da su zakonom limitirana sredstva koja se mogu potrošiti na kampanju.

Igor Dragovan smatra kako je SDP trebao bolje proći na izborima.

- Mogli smo bolje proći na izborima, to nije sporno, ali nije dobro da se u stranci dijelimo - upozorio je Dragovan.

Davor Bernardić osvrnuo se na izbacivanje Slavka Linića.

- Apsolutno sam protiv izbacivanja Slavka Linića. Očekivao sam da to pitanje neće ni doći na glavnu sjednicu Glavnog odbora. Protiv osvete se može boriti praštanjem, rekao je Bernardić.

- Svatko se mora zapitati da li mu je SDP na prvom mjestu. Manje je važno kako misle članovi glavnog odbora, važno je ono što misle svi članovi stranke i simpatizeri koji su nam dali povjerenje, rekao je Davor Bernardić.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Zanimljiva je bila i rasprava između župana Primorsko-goranske Zlatka Komadine i predsjednika stranke Zorana Milanovića koji nije spremno odgovorio na pitanje komuniciranja unutar stranke.

Komadina je bio emotivan i sentimentalan pa je podsjetio Milanovića kako su nadugo i naširoko razgovarali, a sada ne komuniciraju već godinu i pol dana. Milanović mu je odgovorio da to nije istina i onda mu je redom nabrajo događaje na kojima su sreli. Potpredsjedniku stranke Milanović je odgovorio da su izborni rezultati kojima su osvojili 30 posto dobri, posebno ako se uzme u obzir mala izlaznost.

Na sjednicu glavnog odbora došli su i Milanoviću odani ministri, Mihaela Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić i Branko Grčić. Zmajlović i Hajdaš Dončić predložili su da glavni odbor izglasala podršku Vladi, što navodno nije prošlo. Dosta govornika govorilo je o stranci, potrebi očuvanja jedinstva.

Članovi glavnog odbora SDP-a, koji su se okupili u središnjici stranka na Iblerovom trgu u Zagrebu, prije početka i gotovo svi ponavljaju istu stvar - kako god da prođe današnja sjednica, SDP će biti slabiji nego što je to bio jučer te podjele nikome nisu ništa dobro donijele.

Ivo Jelušić na početku sjednice glavnog odbora zatražio je da se rasprava o isključenju Slavka Linića iz stranke odgodi za neki drugi put, na što nije pristao, kako doznajemo, predsjednik stranke Zoran Milanović, koji inzistira da se danas donese odluka o Linićevoj sudbini.

Kako doznajemo, nakon kraće rasprave, odluka o potvrđenju odluke predsjedništva SDP-a o izbacivanju Slavka Linića iz stranke i službeno je stavljena na dnevni red.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je uvodni govor prije početka sjednice glavnog odbora u kojem je naveo da će Vlada nastaviti provoditi reforme bez obzira na puno opstrukcija od raznoraznih interesnih skupina. Slijedeći tjedan Vlada će donijeti Zakon o sanaciji štete poplava koji će definirati način i financiranja obnove, kriterije i načine obnove kuća te da će time Vlada pokazati i dokazati da radi svoj posao. Milanović je naglasio da zato i ljudi imaju Vladu, ne da im ona bude prijatelj, nego da im pruža sigurnost i slobodu kao dvije najvažnije vrijednosti demokratskih društava.

- Vjerujem da smo mi zdrava demokratska zajednica, SDP-ovska zajednica, a kakvo je društvo i država to je naša također velika odgovornost. Mi kao stranka i mi kao Vlada nismo jeidni faktor u društvu, naša nije zadnja, u mnogim stvarima je prva s obzirom da moramo davati inicijativu, lomiti otpore i prema tim načelima s vjerom u tu ja ću nastaviti voditi i SDP i hrvatsku Vladu i u tome očekujem podršku - rekao je Milanović.

S obzirom na to da u govoru najviše pričao o Vladi i radu Vlade premijer je kao šef stranke svim članovima glavnog odbora danas suptilno poručio da se ovdje neće raditi samo o tome slažu se oni illi ne s izbacivanjem Linića iz stranke, već je da je zapravo izjašnjavanje žele li oni da SDP i dalje nastavlja voditi Vladu ili je moguće raspisivanje čak prijevremenih parlamentarnih izbora.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Na početku svog govora šef SDP-a rekao je da će se današnji glavni odbor baviti naravno i onime što je iza nas, dakle, ugodnim i neugodnim stvarima i onim što je pred nama.

- O onome što je iza nas govorit ćemo među sobom i vjerujem da ćemo birati riječi kao odgovorni ljudi. Ono što je pred nama to su reforme i posao koji je težak, koji radi hrvatska Vlada i u kojem doživljava jako puno opstrukcija od grupa u društva, interesnih skupina, kojima reforme nisu u interesu. Prije više od godinu dana rekao sam da je SDP stranka dobrih promjena. Promjene ljude smetaju, naročito one koji imaju interese i koji se štite svim sredstvima. Ali na tim promjenama mi ćemo ustrajati, rekao je Milanović i dodao da do prije nekoliko tjedana da su država i društvo pokazali spremnost da se nose s ovim poplavama.

To govore i oni koji će glasati za Linića i oni koji će glasati protiv. Svoja razočaranja uopće više ne mogu sakriti niti to žele. Tako govori i Marin Jurčević te bivši ministar u Račanovoj vladi Šime Lučin, koji je rekao je da će glasati protiv Linićevog izbacivanja.

Nekoliko minuta prije početka odbora u središnjicu stranke ušao je i predsjednik stranke Zoran Milanović, koji nije davao nikakve komentare, a minutu nakon njega u zgradu je ušao i Slavko Linić. Na pitanje može li ovo ikako završiti dobro za SDP Linić je rekao: - Ovo sigurno nije dobro, evidentno je da je podjela u SDP-u velika, odluka o mom izbacivanju podijelila je SDP, što nije dobro za samu stranku i za ugled te stranke - rekao je Linić.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Na pitanje da li vjeruje da će njegovi kolege većinom odlučiti da će ipak ostati u stranci Linić je rekao: - Ljudima je teško birati između mene i Milanovića, budimo iskreni, ljudi imaju svoje egzistencije i nije im lako odlučivati. Ne bih volio da njihov život bude ugrožen zbog odluke o meni. Prema tome za mene će takva odluka biti razumljiva - kaže Linić. Linić je još jednom ponovo štogod bude ne može nikako dobro završiti za stranku jer smatra da je podjela kada su na jednom strani predsjednik stranke, a na drugoj on kao važan i kao dugogodišnji član stranke, jednostavno vrlo loša za sve u stranci.

Ponovio je da je iza njega 25 godina uspješnog rada u SDP-u, a da je smijenjen kada je cjelokupna ocjena javnosti bila da je on najuspješniji ministar Milanovićeve vlade. Na pitanje hoće li održati govor pred članovima glavnog odbora, Linić je rekao: - Ako mi dopuste.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

U zgradu središnjice SDP-a ušao je i potpredsjednik stranke Zlatko Komadina koji je u srijedu najavio da će se kandidirati za novog šefa SDP-a na prvim unutarstranačkim izborima. I Komadina je ponovio kako štogod bude neće biti dobro za stranku i dodao da ne očekuje da će se danas zatražiti prijevremeni izbori za šefa SDP-a.

Tonino Picula upitan ima li on kao potpredsjednik stranke Komadina ambicije postati šefom SDP-a rekao je sve u svoje vrijeme.

>>'Preuranjeno je odlučivati o izbacivanju Linića'

Komentara 287

VE
verakruz
10:38 07.06.2014.

Dosta nam je više vašeg nepotizma, nesposobnosti, nedodirljivosti, nesuglasja, neznanja, nepoštenja i ostalog ne........ Hoćemo izbore, ostavite nas više na miru, hoćemo novu vlast bez vaših podlih i zadrignutih faca... Otpepajte malo više.

DU
Deleted user
10:34 07.06.2014.

Slavkec, kad si dignul PDV na 25% nije te baš bilo briga za ugrožavanja nečijih života, zar ne?

DU
Deleted user
10:38 07.06.2014.

Ugroženi životi? Kako snažne riječi, ali na čemu se temelje? Zar u toj stranci, oni koji misle drugačije od predsjednika, dobijaju otkaze na poslu? Netko ih tuče u tamnim zakutcima? Ili se tim izjavama želi unaprijed reći da, ako bude izbačen, to je stoga što su se ljudi plašili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije