Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analitičari o izgledima bivšeg predsjednika

Kamo će Josipović: Lijevo ili u centar, samo da ne nastoji svidjeti se svima

12.01.2015., Zagreb - Dan nakon izbornog poraza aktualni predsjednik RH Ivo Josipovic odlazi na posao.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
Autor
Ivanka Toma
20.01.2015.
u 18:55

Puhovski smatra da Josipoviću nema kruha od vlastite stranke, a Kregar misli da bi mogao osnovati stranku centra

Ivo Josipović, predsjednik na odlasku, najavio je da namjerava ostati u politici, no ni sam još nije siguran kako. U igri je nekoliko opcija: povratak u SDP, priklanjanje nekoj manjoj stranci na lijevom političkom spektru i stajanje na čelo koalicije ili osnivanje vlastite stranke.

Analitičari i aktivni političari procjenjuju kakve su mu šanse te u kojoj varijanti Josipović i nakon gubitka izbora eventualno može biti bitan politički faktor.

– U ovoj situaciji jedino bi mu bilo razumno da se potpuno povuče iz javnosti i bavi svojom profesurom sve do parlamentarnih izbora. A nakon toga mogao bi se angažirati u SDP-u ili ORaH-u – smatra politički analitičar Žarko Puhovski, koji vjeruje da predsjedniku na odlasku nema kruha od osnivanja vlastite stranke.

Može li okupiti različite?

Formiranje stranke golem je posao, a za još jednom nema potrebe. Tim prije, nastavlja Puhovski, što je Hrvatska svjetonazorski potpuno podijeljena. U argumente zbog kojih Josipoviću ne bi bilo mudro osnivati svoju stranku Puhovski ubraja i podatak po kojem u lijevom biračkom tijelu ima od 250.000 do 300.000 birača koji nisu spremni glas dati SDP-u, ali izabrali bi ORaH, Laburiste, a možda i Živi zid. – Tu je već sada velika gužva i Josipoviću bi bilo razumnije pozicionirati se u nekoj postojećoj stranci – zaključuje Puhovski.

No, Josipovićev kolega s Pravnog fakulteta u Zagrebu, nezavisni zastupnik Josip Kregar razmišlja potpuno suprotno. – Josipović je previše uložio u politiku da se ne bi vratio. On je u poziciji biti vođom narodnog pokreta i mogao bi osnovati stranku centra koji je potpuno prazan – kaže Kregar, kojemu je jedino pitanje može li Josipović učiniti nemoguće te kontaktirati i okupiti različite ljude. Naime, u potencijalnoj Josipovićevoj stranci Kregar vidi znatan broj SDP-ovaca koji su nezadovoljni Zoranom Milanovićem i politikom koju vodi, ali i HDZ-ovaca kojima smeta činjenica da im je Tomislav Karamarko stranku iz desnog centra odvukao na desno krilo.

Kregar upozorava i na mali broj glasova koji su presudili izbore te dodaje "kako je Josipović previše pristojan da bi se osvrtao na opstrukcije svoga stožera i razloge zbog kojih nije pobijedio". – U gradovima koji su inače glasali za njega nije dobio izbore zbog (ne)organizacije stranaka koje su ga podupirale – izričit je Kregar i pita je li itko iz SDP-a uopće zvao Josipovića da se vrati.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i Sabora Josip Leko kaže da je Josipović članstvo u SDP-u zamrznuo i može ga aktivirati kada želi. Rekao je da ga on očekuje u SDP-u. Na primjedbe je li ga tko iz stranke pozvao da se aktivira, odgovara da nakon izbora nije bilo sastanaka ni razgovora na tu temu, a kako o odnosu SDP-a prema Josipoviću sve govori činjenica da je dva puta bio predsjednički kandidat SDP-a.

"Ljeviji od Milanovića"

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy kaže kako treba pričekati da Josipović sam kaže kakvi su mu politički planovi. Za sada joj je dojam da je najbliže osnivanju vlastite stranke. Na pitanje je li već prevelika gužva na lijevom krilu, odgovara da nije stvar u tome koliko je stranaka, već hoće li se one nadmetati sadržajem i programima. Ako će osnivati stranku, Holy za Josipovića ima savjet. – Za gubitak izbora više ga je od SDP-a i imidža Vlade koštala vlastita kalkulacija i želja da se svima svidi. Bude li ubuduće tako nastupao, neće dobro proći – kaže Holy.

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković Josipoviću ne predviđa sjajnu političku budućnost jer misli da mu nedostaje političke karizme. – Njegova politička karijera prije nego što je postao predsjednik gotovo ne postoji. Ne pamtimo ga po političkoj aktivnosti, nego je isplivao jer je bio umjeren kandidat prihvatljiv SDP-u – kaže Jandroković koji smatra da Josipović ne može osnovati stranku centra i biti uspješan jer za to nema kapacitet, a kao lijevi političar, "ljeviji od Zorana Milanovića", nikako ne može pripadati političkom centru.

>> Josipović: Nadam se da će nova predsjednica dobro surađivati s Vladom

Komentara 55

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
19:02 20.01.2015.

U povijest.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:59 20.01.2015.

Jugofili i oni koji se bore za srpska prava tijekom Oluje piju depresive od kad nemaju "svoga" predsjdnika..

Avatar koroknait
koroknait
19:01 20.01.2015.

Neka ide gdje zeli, bitno je da smo ga se napokon rijesili! Ali mislim da bi prije svega trebao do Remetinca, a za dalje cemo vidjeti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije