Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi pokušaj da se nađe rješenje

Lalovac ruši zateznu kamatu za građane na devet posto?

29.01.2015., Zagreb - U Banski dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.02.2015.
u 11:45

Vlada planira intervenirati te je u pripremi rješenje za smanjenje zateznih kamata ponajprije za stanovništvo, no moguće je da će se i za tvrtke naći povoljnija osnovica.

Od 1. siječnja zatezna kamata za poslovne transakcije spuštena je na 12,14% te je za 0,15 postotnih poena niža nego u drugoj polovici 2014.

Četvrto je to uzastopno smanjenje zatezne kamate za tvrtke od sredine 2013., kada je Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi propisan nov način njezina izračuna. Do sredine 2013. zatezna je kamata bila 15%, a veću zateznu kamatu imali su samo Srbija i Rusija.

Dva zakona o istom

Ta je kamata i sada među najvećima u Europi, ali spomenuta zakonska intervencija uvela je mogućnost njezina smanjenja, no zakon se odnosi samo na tvrtke, a ne i na građane. Europska direktiva o borbi protiv kašnjenja u plaćanju obvezuje sve države da zateznu kamatu u poslovnim transakcijama drži osam postotnih poena iznad referentne stope europske ili nacionalne središnje banke kako bi se naglasio kazneni element te kamate. Lani je referentna stopa u eurozoni bila 0,05% pa je tamošnja zatezna kamata u poslovnim transakcijama 8,05 posto, dok je u Švicarskoj čak i niža jer je njihova referentna stopa negativna.

Godinama se u Hrvatskoj zatezna kamata izračunavala tako da se kao baza uzimala eskontna stopa HNB-a (7 posto) uvećana za 8 kod tvrtki, a za pet kod stanovništva. Kako naša eskontna stopa nema istu težinu kao i ključna stopa ECB-a, Vlada je 2013. za baznu stopu propisala prosječne kamate gospodarstvu za dugoročne kredite umanjene za jedan. HNB je objavio u Narodnim novinama da su dugoročni krediti tvrtkama lani imali kamatu od 5,14 posto, što je umanjeno za jedan i uvećano za osam dalo zateznu kamatu od 12,14 posto. Zatezne kamate za građane ostale su 12 posto jer se još uvijek računaju prema eskontnoj stopi HNB-a, kako propisuje Zakon o obveznim odnosima.

Vlada planira intervenirati i na tom području te je u pripremi rješenje za smanjenje zateznih kamata ponajprije za stanovništvo, no moguće je da će se i za tvrtke naći povoljnija osnovica. Sličan zakon o kamatama već je bio u Vladi u travnju prošle godine te na prvom čitanju u Saboru, ali kako je od prvog čitanja u Saboru prošlo više od šest mjeseci, procedura mora ići ispočetka. Taj prijedlog zakona jedan je od posljednjih koji je na sjednici Vlade kao ministar obrazlagao Slavko Linić, a u Saboru ga je kao njegov nasljednik branio Boris Lalovac. Sadržaj novog zakonskog rješenja usuglašava se među resorima pravosuđa i financija, a u vrijeme kada je kao friški ministar branio Linićev zakon, Lalovac je govorio kako je njegov cilj da se zatezne kamate spuste na 9%. Zatezne kamate predstavljaju golem problem za blokirane građane jer na 30 milijardi kuna glavnice za vratom im je 20-ak milijardi kuna zateznih kamata.

Da je zakon o kamatama donesen kako se planiralo, zatezne kamate za neplaćene obveze građana sada bi bile 11,14 posto, a obračunavale bi se tako da se bazna stopa uveća za sedam. Banke su lani žestoko reagirale na prijedlog, i to ne toliko zbog formule za izračun zatezne kamate koliko zbog činjenice što je uz tu brojku vezana najveća dopuštena kamata za građane, prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju.

Najveća kamata 11%

Trenutačno, nijedan kredit, uključujući i minuse, ne može biti skuplji od 11% i, kad god se spušta zatezna kamata, mora se za jedan spustiti i najveća dopuštena kamata. Da je prošao prvi zakon, minusi sada ne bi smjeli biti skuplji od 10,14%, a Ministarstvo financija procjenjivalo je da bi prihodi banaka pali 90 milijuna kuna. Kada je riječ o zateznim kamatama, članice EU moraju se pridržavati direktive EU i uvećanja od 8 postotnih poena samo za tvrtke. Države mogu imati različite zatezne kamate za stanovništvo pa i više njih. Takva varijanta nižih zateznih kamata za stambene, a viših za ostale kredite, sada se razrađuje i kod nas.

Inače, HNB je objavio da je prosječna stopa svih odobrenih kunskih stambenih kredita – 5,96%, eurskih stambenih kredita 5,75%, a kredita u francima 3,26%. Kamate na potrošačke kunske kredite bile su 9,26%, potrošačke eurske 9,10%, a potrošačke kredite u CHF 7,29%. Tko ratu kredita ne plati na vrijeme, plaća 12 % zatezne kamate. Toliku zateznu kamatu naplaćuje i država.

>>Lalovac za ukidanje PDV-a na hranu koja se donira

>>'Ako do imena vlasnika tajnih računa dođu Nijemci, doći ćemo i mi'

Komentara 12

BA
balic
12:16 23.02.2015.

Pazi ti koji se ne slazes sa mojom mislju ,meni su preca gladna djeca i umirovljenici nego tvoje zatezne kamate i kolike ce ti biti..Placaj na vrijeme il se ne zaduzuj pa neces morat strahovat ni od zateznih kamata od 12%. moje dijete nije gladno ali imamo previse gladne u drugim obiteljima..

TH
than
12:36 23.02.2015.

Sve sada moze pred parlamentarne izbore, a nakon izgubljenih predsjednickih. Jedini problem je sto nagodinu sve stize na naplatu. Banke ce taj 'manjak' vec naplatiti. Ne bojim se ja njih. Jace su od bilo koje drzave.

MI
mismis
12:40 23.02.2015.

U ovakvim vremenima gdje ljudi ne dobivaju place ili im kasne i to smanjenje nesto znaci. Lako je bit pametan kad imas srece biti zaposlen u drzavnoj firmi pa dobivas sve na vrijeme (dakako ako imas srece) i pricat o placanju svega "na vrijeme".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije