Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković poručio Srbiji:

Podsjećam ih da se rat nije vodio na teritoriju Srbije. Vrijeme je da se prestane s provokacijama

Andrej Plenković HDZ
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
22.08.2016.
u 18:39

– Nećemo dopustiti da zakon omogućuje Srbiji da njihovi sudovi procesuiraju naše sugrađane za kaznena djela na našem teritoriju – poručio je čelnik HDZ-a Andrej Plenković u Osijeku.

– Još jednom šaljem poruku Srbiji, vrijeme je da se stane s provokacijama, da se smire tenzije. Podsjećam ih da se rat nije vodio na teritoriju Srbije, agresija se uvijek događala kod nekoga drugoga. Nećemo dopustiti da zakon omogućuje Srbiji da njihovi sudovi procesuiraju naše sugrađane za kaznena djela na našem teritoriju – poručio je čelnik HDZ-a Andrej Plenković u Osijeku, osvrnuvši se na slučaj Osječanina Zdravka Hlobika koji je, zbog zamjene identiteta s hrvatskim braniteljem istoga imena i prezimena, uhićen u četvrtak u Bogojevu.

Inače, HDZ je u Osijeku u ponedjeljak popodne predstavio svoje kandidate za IV. Izbornu jedinicu, koju će predvoditi Miroslav Tuđman. Slavonac nije bio na čelu liste ni u studenome, kada je prvo bilo ime Milijana Brkića. – S Miroslavom Tuđmanom željeli smo uputiti poruku da šaljemo jednoga od naših najiskusnijih članova, koji izuzetno poznaje i sustav obrazovanja,i nacionalne sigurnosti i vanjske politike i na taj način dati signal našim prijateljima u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji da doktor Tuđman sa simbolikom svega onoga što je učinio do sada u stvaranju hrvatske države šalje prioritetnu poruku HDZ-a prema Slavoniji i Baranji – odgovorio je Plenković.

Velike koalicije neće biti 

Buduća Vlada, poručio je, mora imati "projekt Slavonija", s naglaskom na najvažnije teme, a to su životni standard, poljoprivreda, zdravstvo, iseljavanje, demografska obnova. A glavna im je ambicija, rekao je, gospodarski rast zemlje. – Cilj nam je pet posto gospodarskog rasta do 2020. Nadalje, u Europskoj uniji cilj je stopa zaposlenosti od 75 posto, u Hrvatskoj je ona 60 posto, a želimo dostići 68 posto. Preračunato, to je 180.000 radnih mjesta – rekao je. Odljev mladih, nastavio je, akutni je problem, a nužno je u tom kontekstu i voditi brigu o mladim poljoprivrednicima.

– HDZ izlazi na izbore konsolidiran, vrlo jasno određen. Velike koalicije neće biti, za to nema potrebe. S onima koji prijeđu prag, a bliski su nam u programskom i svjetonazorskom smislu, s njima smo otvoreni za suradnju. Suradnja s Mostom za mene je otvorena mogućnost. Ne osjećam nikakvu odgovornost za nesporazume proteklih nekoliko mjeseci – ponovio je još jednom Plenković.

Miroslav Tuđman istaknuo je kako je nužna strategija nacionalnog razvoja, ali i ustroj domovinske sigurnosti. – Sustav nije učinkovit i spreman je odgovoriti na prijetnje – od terorizma do cyber kriminala. Zadaća je poslova nacionalne sigurnosti da politici i izvršnoj vlasti pripremi odgovore na realne i fiktivne provokacije, kao što imamo situaciju da nam četničke vojvode drže lekcije, a tukli su po Hrvatskoj i napadali našu samostalnost – rekao je Tuđman.

Iza njega na listi slijede Ivan Anušić te Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja. – Više od milijardu eura povući ćemo iz EU fondova do kraja godine. U prošloj godini, za mandata prošle Vlade, povukli smo nešto malo više od 500 milijuna. No, kada Slavonija bude imala svoje novce koje će moći ovdje potrošiti, moći ćemo govoriti o ravnomjernom regionalnom razvoju – rekao je Tolušić.

>>Peta izborna jedinica: HDZ osvaja osam mandata, nova SDP-ova koalicija uspješnija od stare

Komentara 54

DU
Deleted user
18:45 22.08.2016.

Sramota je da se takve otvorene neprijatelje Hrvatske poziva u goste.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:49 22.08.2016.

Ma što mi imamo njima objašnjavat tko su oni...pa sva ta četnička bagra iz devedesetih im je na vlasti, žalosno je samo što mi nemamo pravog govornika koji bi ih spustio na zemlju..

BA
bakulušić
18:51 22.08.2016.

Istina odmah! Samo istina može zaustaviti Vulina i veselo društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije