Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa

Josipović: Treba nam novi Ustav za pravedniju Hrvatsku - Drugu Republiku

Ivo Josipović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
18.10.2014.
u 19:16

Hrvatski su građani nezadovoljni niskim stupnjem odgovornosti političkih faktora, napominje predsjednik Josipović

Predsjednik Ivo Josipović predstavio je danas u svom uredu stavove građana o pojedinim ustavnim pitanjima i pitanjima izbornog sustava koje je izradila agencija Ipsos Public.

Novi društveni ugovor

Istraživanje pokazuje da na gotovo svim ključnim pitanjima građani iskazuju nezadovoljstvo postojećim zakonskim i ustavnim rješenjima te osjećaju isključenost iz procesa demokratskog odlučivanja, pogotovu kad je riječ o izborima.

– Želimo li provesti ozbiljne društvene promjene moramo naučiti da je Sabor mjesto za dogovore, a ne samo za političke sukobe. U sljedećih godinu dana u Saboru će se morati definirati temelji novog društvenog ugovora koji će stvoriti pravedniju i uspješniju Hrvatsku – Drugu Republiku. Zato odmah treba uvesti preferencijalno glasanje, ma koliko ono bilo simboličke naravi, važno je zbog poruke građanima da smo spremni na promjene i da ćemo već u idućem sazivu Sabora imati sastav koji bolje reflektira volju građana – kazao je Josipović. Među sudionicima bili su profesori, analitičari te saborski zastupnici i predstavnici stranaka, no ne i oni iz HDZ-a i inicijative U ime obitelji.

– Iako postoji želja za promjenama, pitam se hoće li do njih doći. Vjerujem da neće jer je podjela u političkoj zajednici duboka i nitko nikome ne vjeruje. Predsjednik SDP-a i Vlade rekao je da će poduprijeti prijedlog samo ako to učini i HDZ – obrazložio je Žarko Puhovski.

Dio sudionika nije zadovoljan metodologijom istraživanja, velik dio je zadovoljan što je imao priliku za izjašnjavanje, dio ekonomskih predstavnika traži da se i o ekonomiji vodi briga kod ustavnih promjena, Puhovski dodaje da građani sigurno žele imati svog predstavnika u Saboru, a Mirjana Krizmanić upozorava da se građanima treba objasniti što uopće znači preferencijalno glasovanje jer mnogi to ne razumiju i kažu da zato i neće na izbore.

Ogroman otpor monopola

Istraživanje koje je naručio predsjednik pokazuje i da su građani nezadovljni niskim stupnjem odgovornosti političkih faktora, skupom i neefikasnom organizacijom države i radom ključnih institucija te traže decentralizaciju zemlje. Kao i to da prikupljanjem 10.000 potpisa mogu neki problem staviti na dnevni red Sabora. Nikako ne žele da ondje sjede oni protiv kojih je pokrenut kazneni progon. – Postoje ogromni otpori promjenama skupina koje drže političke, socijalne i ekonomske monopole, No većina traži promjene – kazao je Josipović.

>>Reakcija iz HDZ-a: Riječ je o lažnoj brizi i Josipovićevoj kampanji na račun poreznih obveznika

>>SDP uvodi preferencijski glas već na izborima 2015.

>>Milanović: Sabor i Vlada moraju imati određenu autonomiju, koji je onda smisao izbora

Komentara 189

MA
marsijanac21
14:28 18.10.2014.

Probudio se zabrinuti 'pravednik'...pljuc!

CA
cavecanem
14:33 18.10.2014.

ovaj čovjek ili je toliko očajan da već javno valja gluposti ili misli da su hrvati toliki glupani da će još jednom nasjesti

MA
matan91
14:29 18.10.2014.

U tse ubraja i SDP koji ga je kandidirao za Predsjednika i ovaj put. Ivo, kome ti maglu prodaješ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije