Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ishitrena izjava

Ministar Darko Horvat zbunio diplomate

15.03.2016., Prelog - Ministar poduzetnistva Darko Horvat prisustvovao je sastanku s predstavnicima tvrtke AAT Geothermae koji grade prvu hibridnu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj. Photo:
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/4
07.05.2016.
u 17:33

Izjave o suradnji s mađarskim Paksom su prerane i neutemeljene, jer ni o kupnji struje ne odlučuje država

Hrvatska je zainteresirana za projekt proširenja mađarske nuklearne elektrane Paks, kazao je hrvatski ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak na poslovnoj konferenciji u Sarajevu. Riječ je o projektu gradnje dva nova reaktora snage 1200 MW i obnovi dva postojeća bloka te elektrane koje bi trebao graditi ruski Rosatom.

Postupak kažnjavanja EK

– Hrvatska je zainteresirana za projekt i istražuje optimalan poslovni model kako bi zadovoljila svoju potrebu za energijom. Razmatramo hoće li to biti financiranjem ili na neki drugi način. Još se nismo odlučili – kazao je Horvat, a prenosi Reuters.

Objava je izazvala zbunjenost u diplomatskim krugovima jer je riječ o projektu koji prate kontroverze od samog početka – s jedne strane sporno je financiranje za koje je Mađarska dobila kredit od 10 milijardi eura od Rusije, a s druge netransparentnost i kršenje pravila tržišnog natjecanja, zbog čega je Europska komisija pokrenula sport protiv Mađarske te je projekt sada na čekanju. I problem suradnje i ulaska ruskog kapitala na europsko tržište također izaziva dvojbe. Kako doznajemo iz izvora bliskih mađarskoj vladi, do sada nisu pokrenuti konkretni koraci o mogućnosti suradnje ili kupnje struje iz Mađarske. Europska komisija u studenome prošle godine pokrenula je službeni postupak kažnjavanja Mađarske zbog sumnje u neusklađenost projekta s pravilima EU o javnoj nabavi. Naime, projekt dogradnje reaktora dodijeljen je ruskom Rosatomu bez javnog natječaja. Neke od europskih država, poput Austrije, službeno su i prijavile Mađarsku Komisiji, žaleći se na to da su u projekt uložena državna sredstva te da bi njegova realizacija mogla izazvati probleme na unutrašnjem tržištu energije.

Ministar Horvat rekao je i kako će se Hrvatska nastaviti oslanjati na električnu energiju iz nuklearnih elektrana, s time da stabilnu opskrbu želi osigurati oslanjajući se na dva izvora koja je koristila i dosad – NE Krško u kojoj država ima 50-postotno vlasništvo, a drugi je kupnja struje na tržištu iz NE Paks.

O kupnji odlučuje HEP

Stručnjacima iz tog područja nije jasna takva izjava, jer ne može država odlučivati od koga će se kupovati, bez obzira na to što je HEP državna tvrtka. Iz HEP-a su nam odgovorili da osim iz NE Krško i obveze koju imaju za otkup iz obnovljivih izvora energije, ostala nabava električne energije provodi se kupnjom na organiziranim tržištima električne energije kao što su burze i brokerske platforme te bilateralnim ugovaranjem i kupnjom električne energije na tenderima koje organiziraju elektroprivrede u regiji. Prema informacijama koje smo dobili, Mađari su još prije lobirali kod bivšeg ministra Vrdoljaka da se proširenjem bloka NE Paks Hrvatska odluči za kupnju struje iz Mađarske. Već je tada odgovor ministarstva bio da takvo što nije u nadležnosti države.

Komentara 47

DU
Deleted user
17:47 07.05.2016.

Bolje da Hrvatska za te novce koji bi ulagala u mađarsku nuklarku da ulaže u elektrane koje su na sunce i vjetar.

DU
Deleted user
17:54 07.05.2016.

Budimo objektivni - HEP je poslije osamostaljenja RH uspio izgraditi samo jednu HE, od kapitalnih energ. objekata. I to HE Lešće, na rubu G. Kotara, mizernog udjela i bremenitu aferama tijekom, pa čak i nakon gradnje (tragedija s neoznačenim putom koji vodi u ak. jezero). Znači, mi iz godine u godinu uvozimo od četvrtine do trećine el. energije - u nizu sumnjivih angažmana, od sinova generala exJNA koji su bili na suprotnoj strani itd. itd. Nismo sposobni ništa drugo nego naplatiti kWh - brutalno iskreno tako ispadne u konačnici. I što je netko dao neku izjavu da bi se osigurao stabilan izvor uvoza el. energije u RH je vjerojatno posljedica tako očajnog stanja koje traje desetljećima u i oko HEP-a. Ne tovariti to ministru, koji možda "olakšao dušu" medijima - nego legendarno nesposobnim kadrovima HEP-a gdje se sve i sva ulaže u limuzine, ogromne upravne zgradurine i dalje nastavite u tom stilu.

KG
kgs
17:43 07.05.2016.

Kako se onda država upliće u poslovanje INA-e?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije