Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji posrednik

HZZO zakinuo trudnicu, pomogla joj čitateljica

silvija
Ivica Galović/Pixsell
30.01.2011.
u 23:00

Varaždinska službenica Mirovinskog zavoda pročitala je tekst u Večernjem i uputila Silviju Bungić iz Gornjih Bogićevaca kako da ostvari svoje pravo.

Da varaždinska službenica Mirovinskog nije čitateljica Večernjeg lista, ne bi mogla pomoći trudnoj profesorici iz Gornjih Bogićevaca nakon što je ova svoj problem iznijela u “svojim” novinama. Dok su profesorici mjerodavne službe kao odgovor ponudile odgovor iz kojeg proizlazi jedino “imate peh, žao nam je”, varaždinska čitateljica upozorila je da rješenje ipak postoji. Samo ga treba tražiti u drugom propisu i susjednoj instituciji.

“Rupa” od 20 dana

Naime, Silviji Bungić, 27-godišnjoj profesorici hrvatskog i engleskog jezika, prijeti da ostane bez prava na rodiljsku naknadu u visini svoje pune plaće. Zakon o rodiljskim i roditeljskim potporama kaže da roditelj za prvih šest mjeseci djetetova života prima iznos u visini svoje pune plaće ako je prije toga u kontinuitetu bio zaposlen 12 mjeseci. S. Bungić će, u trenutku kad rodi dijete koje je na putu, odraditi ne jednu, već dvije godine staža zaredom, ali “kvaka” je u tome što je u kolovozu prošle godine imala “rupu” od 20 dana zbog prelaska s jednog radnog mjesta na drugo. Time je izjednačena s nezaposlenim rodiljama i, po HZZO-u, slijedi joj 1663 kune mjesečne rodiljske naknade! Ne mireći se s tom nepravdom, S. Bungić obratila se Večernjaku te smo njenu priču i objavili.

HZZO i Ministarstvo obitelji konstatirali su tek da joj slijedi 1663 kune. Međutim, komunikacija između čitatelja i redakcije Večernjeg lista, koja je moguća na svim platformama (telefonski, putem elektroničke pošte) iznjedrila je plodonosno rješenje za ovaj slučaj koji, uostalom, nije osamljen. Istovremeno dok se rodiljskih naknada uspijevaju domoći mnogi koji na njih uopće nemaju pravo, pa tu ima i stranih državljanki te fiktivno zaposlenih ili prijavljenih, roditelji koje se zapošljava na određeno vrijeme u prijavama i odjavama nerijetko budu zakinuti.

– Komentirali smo na poslu vaš članak koji ste objavili na 9. stranici. Kratak prekid neka evidentira na Mirovinskom s produljenim osiguranjem, tako da se taj prekid realizira kao osiguranje – uputila nas je čitateljica, službenica Mirovinskog zavoda iz Varaždina. Željela je ostati anonimna, ali nas je uputila na ured u kojem možemo dobiti podrobniju informaciju.

Dva zavoda, dvije odluke

– Točno, može podnijeti zahtjev za produljeno mirovinsko osiguranje u zakonskom roku od 12 mjeseci, dakle, još stigne popuniti rupu u stažu nastalu u kolovozu. Kao datum odjave produljenog osiguranja treba navesti dan prije no što se ponovno zaposlila – objasnila je Emanuela Valjak, samostalna upravna referentica u Odjelu matične evidencije varaždinskog područnog ureda HZMO-a.

HZMO i HZZO dva su zavoda istog ministarstva (zdravstva i socijalne skrbi) i očekivati je da djeluju jedinstveno na dobrobit građana kojih su servis, ali u praksi to nije tako. Svoja prava doznajemo i pukim slučajem.

– To bi bilo fantastično! Svaka čast toj gospođi, već sutra ću početi to rješavati – poručila je Silvija Bungić.

Ključne riječi

Komentara 13

MR
mrkrmpotic
07:22 31.01.2011.

Hrvati su se ovim slucajem ujedinili. Pri tom ne mislim na bosance i hercegovce oni naravno nisu hrvati.

BS
blade_st
07:45 31.01.2011.

dakako, zato jer su 1995 naprašili četnike poput tebe ...

OB
-obrisani-
00:08 31.01.2011.

Naravno da će Varaždinka pomoći... Nismo ni mislili da bi neka priseljena pomogla Hrvatici! Svaka čast Varaždinki! A vi gamadi priposlena u zavodu, sramite se!!! Makar sumnjam da znate što je to sram....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije