Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv ISIL-a

Hrvatski vojnici obučavat će kurdske topnike i pilote

13.02.2009. hrvatski vojnici u Cadu, foto: Vanja Moskaljov
Foto: Vanja Moskaljov
09.04.2015.
u 13:12

Jednokratna misija Misija na sjeveru Iraka ne bi trebala biti rotacijska, poput one u Afganistanu, nego je riječ o jednokratnoj obuci koja može trajati od tri do pet mjeseci

Ministar obrane RH Ante Kotromanović potvrđuje da je državni i vojni vrh na sjednici Vijeća za obranu razgovarao i o novoj međunarodnoj misiji u kojoj bi sudjelovali hrvatski vojnici. Ministar govori o odlasku "nekoliko desetaka instruktora" koji bi obučavali snage sigurnosti u Kurdistanu, jer je, kaže, "to naša zadaća, mi smo članica antiterorističke koalicije". Hrvatska, naime, stalno smanjuje svoj kontingent vojnika u Afganistanu, tako da sada u obzir dolaze i druge misije u svijetu. Ideja je da naši instruktori budu angažirani na sjeveru Iraka, u Kurdistanu, poput onih iz Njemačke, koji su u takvoj misiji već nekoliko mjeseci. Ministar naglašava kako bi i u tom slučaju bila riječ o neborbenoj misiji, što je važno radi hrvatske javnosti, koja tolerira angažman naših vojnika, no na poslovima na kojima im ne prijeti svakodnevna pogibelj.

Daleko od prvih linija

Kotromanović u Kurdistanu tako vidi uglavnom naše instruktore koji će trenirati kurdske vojnike, Pešmerge u vojnim bazama udaljenim od prvih linija sukoba prema isilovcima.

– O Kurdima i vladi u Bagdadu ovisi koje ćemo instruktore poslati, uglavnom na sjever Iraka, a to je stvar bilaterale – kaže Kotromanović i objašnjava da nije riječ o misiji koja će, poput one u Afganistanu, biti rotacijska, nego o jednokratnoj obuci Pešmerga, koja može trajati od 3 do 5 mjeseci. Osim te mogućnosti postoji i dodatna – da pripadnici kurdske vojske dolaze na obuku u Hrvatsku, gdje bi se mogla, primjerice, organizirati obuka pilota helikoptera. Kotromanović naglašava da taj budući angažman hrvatskih vojnika otvara poslije i vrata dolasku naših tvrtki, pa želi da se ondje pojave i naši vojnici. Oni iz Njemačke već su tamo, stižu i Talijani, a za slanje instruktora zainteresirana je i Srbija. Radi se o bilaterali ili, eventualno, o zajedničkoj misiji sa još nekoliko zemalja, ali nije riječ o misiji NATO-a, no svejedno je potrebno provesti zakonsku proceduru u RH kako bi uslijedilo upućivanje naših vojnika u Kurdistan. Prvo je potrebno da se s misijom složi i vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, za koju Kotromanović već tvrdi da je odobrila misiju. Potom, svoju dozvolu za misiju mora dati i Hrvatski sabor.

– Rizik uvijek postoji, ali Pešmerge su potisnule ISIL sve do Mosula – ističe ministar i dodaje zadovoljstvo što predsjednica, kao bivša dužnosnica NATO-a, "razumije temu pa je u kratkom vremenu sve sagledala, dok bi nekom drugom na njezinu mjestu trebalo za to tri dana".

U Uredu predsjednice RH potvrđuju Kotromanovićeve riječi, no ipak se pomalo čude što se ministar požurio i o svemu obavijestio javnost, premda priprema misije može potrajati mjesecima, a kako je riječ o turbulentnim područjima i treniranju boraca koji se bore protiv ISIL-a, na Pantovčaku su od ministra očekivali veći oprez. No i oni vide korist od te misije. Kažu da je razgovarano o upućivanju dvadesetak vojnih instruktora koji bi provodili topničku obuku, a vjerojatno i obuku pilota helikoptera. Podaci kažu da je na sjeveru Iraka sada mirno, sigurnije nego na jugu Turske, a naši bi instruktori bili smješteni u bazama i područjima oko Arbila, sjedišta Kurdske autonomne oblasti, koji ima oko milijun i pol stanovnika, te na području grada Sulejmanije.

Vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak, pak, ne vidi nikakav problem što je Kotromanović "rano zakukurikao" i otkrio vjerojatnu novu misiju hrvatskih vojnika, jer to nije nova ideja.

Hrvatska plaća trošak

– Kotromanović je o angažmanu naših instruktora govorio još prije nekoliko mjeseci, nakon povratka iz područja na sjeveru Iraka – kaže Tabak i dodaje da će misija, s obzirom na to da nije UN-ova, koji jedini plaća angažman vojnika, biti o našem trošku. I Tabak govori da su u naličju vojne misije – gospodarski odnosi. Podsjeća da je Hrvatska već prerađivala kurdsku naftu, što je izazvalo iskrenje sa središnjom vlasti u Bagdadu.

– No, sada ne vidim takve potencijalne probleme jer Bagdad ne vidi problem u obuci Pešmerga, kao što nije radio probleme ni pri prodaji hrvatskog oružja Pešmergama, što su pohvalili i Amerikanci. Ta bi misija stoga mogla proći pod motom "ugodno i korisno", a naša vojska već ima velikog iskustva sa sličnim mentoriranjem afganistanskim snagama sigurnosti – zaključuje Tabak.

Komentara 9

MA
medjimurec_at
14:11 09.04.2015.

Sreca da netrebaju americke vize , mogli bi ih ameri odbiti , zar ne?

DU
Deleted user
22:00 09.04.2015.

super, samo vi cackajte mecku dok ne zapadnete za oko talibanima.sad su momentalno zauzeti sa krupnijim zvjerkama engleska, francuska, spanjolska. ali kad vam rokne jedna u zagrebu, nekom vlaku, aerodromu ili na splitskoj rivi I dubrovackom stradune nemojte onda kukat nismo mi, mi smo "posteni" ONI su nas natjerali.

LO
lojtra1
14:05 09.04.2015.

Podržavam. Svaki oblik borbe protiv islamista je zapravo "humanitarni rad"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije