Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNA RASPRAVA

Lovrinović najavio podršku Mosta: Ovo je vatrogasni proračun, njime se ne smanjuje javni dug

Saborska rasprava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
15.03.2016.
u 12:45

Prijedlog proračuna za 2016. godinu je rezultat izuzetnih napora cijele Vlade, a dolazi u izuzetno teškom trenutku za Hrvatsku, poručio je danas u Hrvatskom saboru premijer Tihomir Orešković predstavljajući prijedlog proračuna za ovu godinu.

Hrvatski sabor danas raspravlja o proračunu za 2016. godinu

Tijek rasprave možete pratiti u nastavku:

12.35 sati – U ime Kluba zastupnika HDZ-a govorio je Ivan Šuker.

– Bez obzira na to što se govori, Vlada je poslala poruku da će zaštititi socijalno najugroženije. Ovaj proračun šalje poruku da će se bolje upravljati državnom imovinom – rekao je Šuker.

11.50 sati – U ime Kluba zastupnika Mosta govorio je Ivan Lovrinović. Rekao je da možemo slikovito reći da ovo jest vatrogasni proračun jer je rađen u vremenskoj stisci te da za to ima razumijevanja, ali istaknuo i da se njime ne smanjuje javni dug te da se njime ne može poticati rast. 

Lovrinović je kazao kako smatraju da se ne  treba zaduživati na inozemnim tržištima jer Hrvatska ima visoki vanjski dug. - Pod svaku cijenu forsirati kunsko zaduživanje ako je moguće a ako je nužno u devizama zapitajmo naše građane da li bi kupovali državne obveznice- dodao je.

Također je kazao da je da je pored preporuka da se refinancira kunski dio javnog duga nužno pristupiti reformaciji drugog mirovinskog stupa na način da se svim građanima demokratskom procedurom omogući prelazak u prvi ili u treći mirovinski stup. Takav potez, smatra Lovrinović, smanjio bi deficit i javni dug i popravio rejting Hrvatske prema kreditnim agencijama.

Lovrinović je u sabornici kazao da Most podržava proračun.

–  Most podržava uz navedena upozorenja ovaj proračun. Seneka je davno rekao: "Kad si na dnu, kasno je štedjeti." To znači da proračun mora biti aktivni instrument ekonomske politike i da ovakav proračun koji je rađen na brzinu sljedeći put neće biti rješenje za pravi gospodarski oporavak – dodao je Lovrinović.

10.59 sati – Zastupnicima se u ime Kluba zastupnika HNS-a obratila Vesna Pusić.

– Proračun ima nekoliko općih karakteristika. Jedna je da se sustavno smanjuje ulaganje koje se odnosi na gospodarstvo i obrazovanje. Barem za sada nema ni traga reformi državne i javne uprave. Nešto o čemu se mnogo govorilo, ali u ovom proračunu nema ni traga namjere da se reformira državna i javna uprava. Treća karakteristika je nedostatak ambicioznosti koji se u ovom proračunu vidi –  rekla je Pusić.

Poručila je da HNS neće podržati ovaj proračun.

10.19 sati – Zastupnicima se u ime Kluba zastupnika SDP-a obratio Zoran MilanovićNa početku je kazao da ne mogu prihvatiti proračun Vlade jer njega nema i dodao da postoji državni proračun koji ima stavku za Vladu, ali i njega ne mogu prihvatiti.

– Ja emotivno ne doživljavam što niti jednom riječu niste spomenuli ono što vam je ostavila prošla Vlada. To je zdrav rast, baziran na izvozu, rastu industrijske proizvodnje, to je dobra priča. Europsku komisiju treba slušati, ali se ne njome pokrivati. Vladi treba priznati i ovoj i svakoj budućoj da se nalazi u teškoj situaciji i da ima velikih problema kreirati potražnju jer za to nema instrumente – kazao je Milanović. 

– Nikad se nećemo složiti oko ideologije, ali složimo se oko onog što je za Hrvatsku štetno. Vodimo računa o dobrom ugledu i reputaciji Hrvatske. Iskoristite rast, koji se nije dogodio "po duhu Svetom", nego ga je ostavila prošla Vlada – poručio je Milanović.

10.11 sati – Oreškoviću je replicirao SDP-ov Davor Bernardić.

– Rekli ste da proračun nudi viziju, smjer i tempo, ali to nismo mogli iščitati u proračunu. Spomenuli ste gdje bi trebalo bolje upravljati, ali niste rekli kako. Spominjete sve stare priče koje slušamo cijelo vrijeme, zdravstvo, socijala..., ali niste dali nijedan konkretan način kako sve to provesti. Dosad smo vidjeli samo da se policija, tajne službe, HRT pokušavaju staviti pod kontrolu, ali nismo vidjeli reforme ni jednim slovom, samo smjene. Javnost se brine kako ćete provesti reforme. Nema nikakve analize, volio bih da ste ponudili neke projekte koji će trasirati te reforme, ali niste – prigovorio je Bernardić.

Premijer mu je uzvratio kako vjeruje da je u prijedlogu proračuna sve jasno. Podsjeća da se s investitorima nalazio još dok je bio samo mandatar.

– Dug, rast, deficit naši su glavni prioriteti. Ova Vlada je u roku mjesec i pol dana pružila proračun i konkretne reforme koje smo predali i Europskoj komisiji. Pojačat ćemo naš rejting, tada ćemo plaćati manje kamate i time uštedjeti 1,5 milijardi kuna, čime možemo još programa realizirati za Hrvatsku – odgovorio je Tihomir Orešković. 

10.08 sati – Nakon premijera zastupnicima se obratio ministar financija Zdravko Marić. On je kazao da su u izradu proračuna za ovu godinu išli s pretpostavkom gospodarskog rasta od 2 posto.

– Zadali smo si jedan zadatak, smjer za ovogodišnji proračun. Da ono što stvara deficit ne povećavamo – rekao je Marić.

– Plaće i mirovine hrvatskih branitelja jedine su dvije stavke koje nisu dirane – rekao je Marić.

9.50 sati –  Prijedlog proračuna za 2016. godinu je rezultat izuzetnih napora cijele Vlade, a dolazi u izuzetno teškom trenutku za Hrvatsku, poručio je danas u Hrvatskom saboru premijer Tihomir Orešković predstavljajući prijedlog proračuna za ovu godinu. Zbog nagomilanih problema koji se nisu godinama rješavali, prošli tjedan je Hrvatskoj snižen kreditni rejting, upozorio je Orešković te dodao kako to pokazuje da je 2016. godina prijelomna za Hrvatsku.

– Vlada ima četverogodišnji gospodarski plan, a ovaj proračun je samo prvi korak. Njime postižemo tri važna cilja – prvi put nakon osam godina smanjujemo deficit ispod 3 posto BDP-a, stabiliziramo javni dug te ne ugrožavamo gospodarski rast – pojasnio je Orešković te dodao da su ukupni prihodi proračuna projicirani u iznosu od 114,9 milijardi kuna,što predstavlja rast od 4,7 posto. Ti prihodi su, naglašava, određeni ubrzanjem gospodarske aktivnosti, bez uvođenja novih poreza te povećanjem prihoda iz fondova Europske unije. Ukupni rashodi proračuna su pak projicirani u iznosu od 112,4 milijarde kuna, što je za 3,8 milijardi kuna više nego 2015. godine.

– Zamrznuli smo državnu potrošnju, a porast proizlazi isključivo iz rashoda povezanih s iskorištavanjem europskih fondova te rashoda financiranih vlastitim i namjenskim prihodima. Kako bismo to ostvarili, bile su potrebne uštede u iznosu od 2,5 milijardi kuna jer neki rashodi nužno rastu, poput mirovina, naknada za minuli rad, doprinosa EU proračunu, kamatnih rashoda i slično – pojasnio je Orešković te dodao kako Vlada neće stati na 2,5 milijardi ušteda u 2016. godini. Još važniji korak od proračuna je, naglasio je premijer, paket dugo odgađanih strukturnih reformi koji, tvrdi, predstavlja stvarni dugoročni ekonomski zaokret koji se sastoji od niza kratkoročnih i dugoročnih mjera koje će ubrzati gospodarski rast i povećati standard građana.

– Prioriteti reformskog paketa su prvenstveno u područjima kao što su upravljanje javnim financijama, zdravstvena skrb, tržište rada, javna uprava, unapređenje investicijske klime i smanjenje opterećenosti poduzeća kao i povećanje apsorpcije EU sredstava – tvrdi premijer. S detaljnim planom će javnost, kaže, uskoro upoznati. Osnažit će, najavljuje, Zakon o fiskalnoj odgovornosti i uskladiti ga s pravilima EU, pa će svi koji upravljaju državom morati biti fiskalno odgovorniji. Želi kvalitetnu i svima dostupnu zdravstvenu skrb, ali ne može više tolerirati financijske probleme u tom sustavu, primjerice, posljednja sanacija sustava iznosila je više milijardi kuna.

– Jednako tako, egzistencija naših umirovljenika za ovu Vladu nije samo fraza pa smo u proračunu pronašli dodatna sredstva za mirovine, a dodatne promjene u mirovinskom sustavu ići će u smjeru da ne destimuliraju one koji žele raditi. Koliko god pokušavali riješiti proračunske probleme, u tome nikada nećemo svi uspjeti ako svi zajedno ne promijenimo stav prema poduzetnicima i radnicima koji pune proračun – nastavlja premijer. Zastupnicima poručuje da su dobili "generacijski mandat" da provedu promjene u ovom društvu.

– Vlada ima jasnu ideju što i kako napraviti i mi ćemo biti ti koji ćemo predvoditi ove promjene, davati viziju, smjer i tempo. No to ne možemo sami, pa pozivam sve koalicijske partnere i sve druge članove ovog visokog doma, društvene partnere u socijalnom dijalogu te građane da preuzmu svoj dio odgovornosti, daju nam podršku i pomognu nam da promijenimo Hrvatsku – poručio je premijer te pozvao zastupnike da podrže proračun. 

Podsjetimo, jučer je drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjavio da će Most podržati prijedlog proračuna, a noćas se na Facebooku oglasio Ivan Lovrinović koji je napisao da on neće dići ruku za poračun.

Što se tiče oporbe, HNS je jučer poručio da prijedlog proračuna za 2016. neće podržati, a isto je prošli tjedan najavio i SDP.

Ministar financija Zdravko Marić za HRT je kazao kako očekuje da će proračun biti izglasan. 

>> Hrvatska narodna stranka neće podržati proračun za 2016. godinu 

>> Lovrinović: Neću dići ruku za proračun 

>> Prijedlog proračuna je nerealan, a od najavljenih reformi ostale samo one koje se prelamaju preko leđa najugroženijih

Ključne riječi

Komentara 112

BH
bijela_hrvatska
10:23 15.03.2016.

"Premijeru", sad govori "drug z(l)oki" i, iako se čini "jako pametan i načitan", mi znamo da zapravo laprda i baulja bez veze, vi ga gledate ga ko boga... hoćete li ga možda uzeti kao savjetnika za gospodarstvo ? I kad će Dejan Jović doći na red za savjetnika za vanjsku politiku ? (Bože, molim Te, ne dopusti to...)

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:59 15.03.2016.

iz proracuna su UDBASKE udruge izvukle zadnjih godina 2.5 milijardi kuna ..ehheheeh eto pa vi placajte POREZE..ahhahahahha

MA
maremarica
11:01 15.03.2016.

kaj je i drug zoka malo došel u sabor????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije