Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

HDZ: Govoriti o bilo kakvom slabljenju kune je suludo, neozbiljno pa čak i vrlo opasno

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.03.2015.
u 14:25

Milošević Vladu optužuje da napadanjem HDZ-a za nešto što nije ni rekao pokušava "prikriti protekle tri godine nerada, činjenicu da je zaposlenost u Hrvatskoj pala na povijesni minimum ispod 1,3 milijuna zaposlenih"

HDZ-ovci su danas demantirali da se njihova stranka ikada zalagala za devalvaciju kune te podsjetili da se njihova stranka i u najtežim godinama zalagala za stabilnost nacionalne valute. Odbacuju kritike i da se za devalaciju kune u ponedjeljak na HDZ-ovom gospodarskom forumu založio ravnatelj bavarskog instituta CESifo Hans-Werner Sinn koji HDZ-u pomaže u pisanju gospodarskog programa.

- U trenucima kada smo svi svjesni koliko je Hrvatska visoko zadužena zemlja govoriti o bilo kakvom modelu slabljenja kune je po meni suludo, neozbiljino, pa čak i vrlo opasno. Ja sam bio ministar financija 7 godina, jedan od ključnih ekonomskih ciljeva naše politike je bila stabilnost kune, i to je u nešto što je u kontinuitetu politike HDZ-a svih ovih godina. Mi smo u potpunosti svjesni što znači devalvacija od recimo 10 posto, to je odmah na kraju godine milijardu kuna veća kamata, 30 milijardi veća glavnica, zato i jesmo danas sazvali ovu presicu jer ne može se netko politikantski loptati s ovom temom. Naši građani su pod šokom švicaraca, vraćanja kredita i promjene glavnice što se tiče RBAzadruga, i nitko ih ne smije u ovom trenutku plašiti s promjenom tečaja kune i nije mi jasno zašto to netko tri dana reciklira – objašnjava HDZ-ov bivši ministar financija Ivan Šuker. Dodaje kako je ravnatelj instituta Sinn na početku svog predavanja na HDZ-ovom forumu naglasio kako neće govoriti o Hrvatskoj, pa mu nije jasno odkud optužbe da se upravo on zalagao za devalcaiju kune. On je, dodaje Domagoj Ivan Milošević, govorio o svjetskim valutama, o euru, odnosima unutar eurozone, a mi nismo članica eurozone.

HDZ-ovcima je zanimljivije da premijer njih napada za nešto što, tvrde, oni nikada nisu ni predlagali, dok s druge strane ne govori o strukturnim reformama koje bi trebale biti mjera gospodarskog oporavka zemlje.

- Jedino strukturne reforme javnog sektora i efikasnije funkcioniranje javnih poduzeća je nešto što Hrvatsku može odvesti ka boljem sutra, no vrlo je interesantno da aktualna vlast o tome ne govori jer ni nakon tri godine nisu pokazali spremnost za provođenje strukturnih reformi, dakle svaka priča o devalvaciji kune je smiješna, neozbiljna i nikada to nitko iz HDZ-a nije rekao – nastavlja Šuker te dodaje kako javna poduzeća ne smiju biti "mjesto za stranačka uhljebljenja" već moraju ostvarivati bolje, kvalitetnije i jeftinije usluge za hrvatske građane.

Milošević Vladu optužuje da napadanjem HDZ-a za nešto što nije ni rekao pokušava "prikriti protekle tri godine nerada, činjenicu da je zaposlenost u Hrvatskoj pala na povijesni minimum ispod 1,3 milijuna zaposlenih".

- Dakle, gotovo smo 1:1 zaposleni i umirovljenici, pokušava se prikriti da apsolutno ništa nije učinjeno kako bi se trendovi promijenili u protekle tri godine. Kolika god bila visoka brojka nezaposlenih, ona ne ocrtava ozbiljno stanje u Hrvatskoj. Pokušava se prikriti i činjenica da smo ovaj tjedan ostvarili jubilarnih 300 milijardi kuna javnog duga i nakon tri godine gospodin Milanović kao da je pao s Marsa konstatira da je nezaposlenost elementarna nepogoda. Možemo pomisliti jedino da su možda njegova vlada i on s njom na čelu zapravo elementarna nepogoda koja proteklih nekoliko godina ništa nije učinila za nacionalnu ekonomiju – kritizira Milošević.

Osvrnuli su se HDZ-ovci i na novo zaduženje ministra Lalovca od 2 milijarde dolara po kamati od 1,5 posto u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa Milošević kaže da treba iskoristiti tako povoljnu kamatu u vremenu dok je nikad veća nelikvidnost u zemlji.

- Hrvatska nije još uvijek visoko rizična zemlja za investitore, logična stvar je netko tko u ovome trenutku na svjetskom tržištu imate kapitala koliko hoćete, a ne može plasirati te novce sa većom kamatom od 1-1,5 posto, i onda plasira u Hrvatskoj koja je, podsjećam, u ovom trenutku još uvijek vrlo sigurna za davanje kredita, na kraju krajeva i ponuda od pet puta više od onoga što smo mi tražili to potvrđuje. To je nešto što u ovakvim trenutcima nudi izuzetno visoki prinos, prema tome, nemojmo gledati koliko smo mi dobili, nego koliko su dobili oni koji su s nama u istom košu – zaključio je Ivan Šuker.  

>> Laburisti predlažu limitiranje iznosa za financiranje stranaka na 50 milijuna kuna

Komentara 8

AN
antonelić
19:56 05.03.2015.

što je ovo ??? .... samo negativni dislajkovi na postove ... ova banda orijunaška i jugonostalgičarska ruga se gosp. prev. mr. oecc. lop. šup. laprd. ivanu šukeru ... velikom magu dizanja kredita na račun naših unuka .... orijunaško udbaška bulumentoto , ostavi se našeg šukera , učenika dr.ive sanadera počasnog predsjednika kradezea i mentora drkolinde i karačmarka .....

OS
osica
17:38 05.03.2015.

idemo na referendum "hoćemo devalvaciju ili ne, kad već nećemo na onaj kojeg je najavio premijer o bušenju Jadrana" . O tome ni riječi . " Pilite još malo ovdje, efektno je. Devalvacija će polučiti ono što nije oprost 1000 oprost 1000 nenaplativih dugovanja. Prozirno.

BL
blukac3
15:36 05.03.2015.

dobro decki,devalviramo kunu a kad ono gdje vi izvozite tamosnje vlasti ucine isto,devalviraju valutu?!. i sta cete tada?!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije