Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HBOR:

'Krediti koje smo dijeliti zaposlenicima služili su za stimulaciju i motivaciju'

HBOR
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
15.05.2015.
u 12:01

Mi nismo odstupali od prakse, i druge banke i javna poduzeća subvencioniraju ili odobravaju kredite svojim zaposlenicima, kaže Irena Adžić-Jagodić

Dijeljenje kredita zaposlenicima Hrvatske banke za obnovu i razvoj bilo je mjera za stimulaciju, motiviranje i zadržavanje naših kadrova, ocijenila je danas na saborskom Odboru za gospodarstvo direktorica Sektora računovodstva u HBOR-u Irena Adžić-Jagodić. Tijekom rasprave o Godišnjem financijskom izvješću HBOR-a za 2014. godinu, laburist Zlatko Tušak osvrnuo se na podatak iznesen u medijima prema kojemu je HBOR 71 milijun kuna podijelio svojim zaposlenicima kroz kredite.

– Navodno je tu mogućnost iskoristilo više od 55 posto zaposlenih, pa me zanima je li ostao u HBOR-u još netko s neriješenim stambenim pitanjem – zanimalo je Tušaka.

Irena Adžić-Jagodić odgovorila mu je kako ne zna odgovor na to pitanje, no i kako su namjere HBOR-a s tim u vezi bile najbolje.

– Mi nismo odstupali od prakse, i druge banke i javna poduzeća subvencioniraju ili odobravaju kredite svojim zaposlenicima. To je bila mjera za zadržavanje kadrova, plaće su ograničene i ne mogu rasti, pa se na taj način pokušalo stimulirati i motivirati zaposlenike – pojasnila je Adžić-Jagodić.
Predsjednik Odbora za gospodarstvo, SDP-ov Ivo Jelušić rekao je da je svjestan da takva praksa dijeljenja kredita zaposlenicima nije postojala samo HBOR-u, tijekom devedesetih to su čak radila i neka ministarstva.

– Tu ne govorim o privatnim bankama koje mogu raditi što hoće, ali takvo nešto danas ne rade ni Vlada ni Sabor, niti ijedno ministarstvo, a drago mi je da to više neće raditi ni HBOR – primijetio je Jelušić.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i vanjski član Odbora za gospodarstvo Davor Majetić podsjetio da su HBOR-u konkurencije poslovne banke, pa treba biti vrlo mudar kako bi se u toj borbi zadržao stručni kadar.

– Treba sačuvati dobre ljude, a dobri ljudi koštaju. Možda ne kreditima, ali na neki način ih treba sačuvati – ustvrdio je Majetić.

Predstavljajući izvješće, Irena Adžić-Jagodić objasnila je da je tijekom 2014. godine odobreno 886 kredita u iznosu od 5,1 milijardu kuna, od čega 2,9 milijardi putem poslovnih banaka, a 2,2 milijardi kuna izravno. To je smanjenje broja izdanih kredita u odnosu na 2013. godinu od 34 posto, a u HBOR-u to objašnjavaju kao posljedicu niza unutarnjih i vanjskih okolnosti. Od ukupnog broja kredita 30 posto izdvojeno je za potrebe financiranja izvoza, što je rast u odnosu na godinu prije.

>> HBOR zaposlenicima daje kredite s kamatom od samo 3 posto

Komentara 12

DU
Deleted user
12:17 15.05.2015.

Neovisno o lijepim izgovorima i namjeni koja je navodno humanitarna (osoblje tamo ima plaću 15 tisućica naviše), stvar je bila protuzakonita jer HBOR je samo imenom banka i ne podliježe regulativi kao ostale poslovne banke i tu prestaje svaka debata...

Avatar fijolica
fijolica
12:56 15.05.2015.

E, pa, molim lijepo, preusmjerite sada tu stimulaciju i motivaciju na nas građane od kojih ste dobivali novce kojima ste to plaćali! I nama trebaju i stimulacija i motivacija.

MA
malodesno
12:22 15.05.2015.

RH kifla će nam propasti , ako se ovako nastavi. :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije