Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem za Karamarka

Europski pučani i dalje protiv uključivanja Ruže Tomašić na listu HDZ-a

Tomislav Karamarko
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/2
12.03.2014.
u 18:49

– Stavit ću ovo pitanje na dnevni red sljedeće sjednice predsjedništva EPP-a i predložiti da nastavimo dijalog s vodstvom HDZ-a – rekao je Joseph Daul

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul priopćio je danas da je na sastanku s Tomislavom Karamarkom u Dublinu ponovio svoje protivljenje uključivanju Ruže Tomašić na listu HDZ-a za europske izbore te kako i dalje očekuje od Karamarka da riješi taj problem.

Daulovo priopćenje dolazi samo nekoliko dana nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao da je pitanje koaliranja s Ružom Tomašić riješeno te kako je problem oko protivljenja europskih pučana bio "jedna izmišljena i napuhana priča".

– Nema promjene u stavu Europske pučke stranke. Želio bih potvrditi da sam u Dublinu samo ponovio ono što sam prije rekao hrvatskim novinarima. Još očekujem odgovor gospodina Karamarka o temama o kojima smo razgovarali, posebno stoga što me Martin Callanan (predsjednik političke grupacije Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu, op. a.) uvjerava da Ruža Tomašić neće napustiti tu grupu.

– Stavit ću ovo pitanje na dnevni red sljedeće sjednice predsjedništva EPP-a i predložiti da nastavimo dijalog s vodstvom HDZ-a. Ovim putem izražavam punu podršku svim kandidatima Europske pučke stranke na listi HDZ-a – izjavio je Joseph Daul putem službenog priopćenja Europske pučke stranke.

Podsjetimo, Daul je u intervjuu za Večernji list početkom veljače izjavio kako je neprihvatljivo da HDZ koalira s Ružom Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) jer kandidati na listi stranaka iz obitelji europskih pučana moraju dijeliti europske vrijednosti.

Kad mi HDZ kaže da ne mogu ići s njima na listi, odlučit ću što dalje

Ruža Tomašić

– Nemam ništa protiv gospođe Tomašić. Ne poznajem je. Poštujem njezine stavove. No, ona ne može biti izabrana s liste europskih pučana. Ne možete biti birani na temelju vrijednosti koje nećete braniti. Ako ste euroskeptik, trebate biti izabrani na listi euroskeptika. To poštujem, to je demokracija. A ne biti izabran na temelju europskih vrijednosti, a onda otići na euroskeptičnu stranu. To nije moguće – rekao je Daul u tom intervjuu prije mjesec i pol.

Nakon toga, HDZ je pokušao zaobići Daulovo rezolutno protivljenje tako što je Ruži Tomašić nudio da se, u sljedećem sazivu Europskog parlamenta, pridruži klubu zastupnika europskih pučana. No, Ruža Tomašić izjavila je da nema namjeru mijenjati svoje stavove i kako će, bude li izabrana, ostati članica kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, grupe koja je politički protivnik pučanima. Izvori iz Daulova okruženja tvrdili su, međutim, da on nije promijenio svoj javno izrečeni principijelan stav te kako će o tome razgovarati na marginama kongresa Europske pučke stranke u Dublinu, koji se dogodio krajem prošlog tjedna. Iz današnjeg Daulova priopćenja jasno je da je predsjednik Europske pučke stranke ponovio predsjedniku HDZ-a kako je neprihvatljivo da pučani bilo gdje u EU koaliraju s političarima koji se smatraju euroskepticima ili populistima.

Ruža Tomašić je, nakon Daulova priopćenja, poručila da “ne zna što se tamo događa” u EPP-u.

– Ja sam potpisala koalicijski sporazum s HDZ-om. To s Daulom je njihova stvar. Kad mi HDZ kaže da ne mogu ići s njima na listi, odlučit ću što dalje – objasnila je Tomašić.

Aneks sporazumu

Iz HDZ-a poručuju da nikakvih problema što se Ruže Tomašić tiče neće biti. Napravit će aneks koalicijskom sporazumu prema kojem će Ruža Tomašić podržavati odluke kluba europučana, a podržat će i njihova kandidata za predsjednika EK, no ostat će sjediti u svom klubu britanskih konzervativaca i reformista.

>> Ruža Tomašić popustila HSS-u, na listi za Europarlament bit će iza Marijane Petir

Komentara 99

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
14:02 12.03.2014.

Jeste li dobro ovo shvatili:"... Ne možete biti birani na temelju vrijednosti koje nećete braniti. Ako ste euroskeptik, trebate biti izabrani na listi euroskeptika. To poštujem, to je demokracija. A ne biti izabran na temelju europskih vrijednosti a onda otići na euroskeptičnu stranu. To nije moguće ..." E sada da se samo malo poigramo i zamijenimo neke riječi te da smisao prenesemo na hrvatsko podneblje, dakle: „U Hrvatski Sabor ne možete biti birani na temelju vrijednosti koje nećete braniti. Ako ste Hrvatoskeptik, trebate biti izabrani na listi Hrvatoskeptika. To poštujem, to je demokracija. A ne biti izabran na temelju Hrvatskih vrijednosti a onda otići na Hrvatoskeptičnu stranu. To nije moguće.“ E dragi Eurogospodine u Hrvatskoj je to moguće !!!

Avatar MK
MK
13:52 12.03.2014.

Ovo je vec simptomaticno za Tomislava Krasneca... ...specijalizirao se na paljenje pozara izmedu HDZ-a i EPP-a - kao sto su se Jvanka Toma i Ljubica Gataric specijalizirale na sve sto njima Slavko Linici naredi napisati (pa cak i kritizirati Zokija ako treba).

Avatar MK
MK
13:55 12.03.2014.

Joseph Daul mozda bi trebao malo fundamentalno razmisliti... ...da "pucani" ne funkcioniraju po "top-down" principu. ...ako ce on odredivati tko ide na listu hrvatskih pucana - onda se pitam kakve to veze ima sa hrvatskim pukom?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije