Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neslužbeni rezultati

Doktor Goluža vodit će Komoru
 i upravljati s 15 milijuna kuna?

Trpimir Goluža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
31.05.2015.
u 14:20

Od ukupno 148 delegata koji će 20. lipnja birati novo vodstvo Komore, HUBOL zasad ima 86

Vodstvo Hrvatske liječničke komore preuzet će nova, HUBOL-ova struja, sudeći prema prvim neslužbenim rezultatima izbora od petka za delegate Skupštine te krovne strukovne udruge.

Potukli prethodnike

Već jučer su osvojili 86 od ukupno 148 delegatskih mjesta, pokazalo se nakon što su izbrojeni glasovi iz Zagreba, Rijeke, Splita, Slavonskog Broda, Osijeka, Koprivnice i Karlovca. U Zagrebu je svih 49 delegata iz redova Hrvatske udruge bolničkih liječnika. Na izbornoj skupštini 20. lipnja tih će 148 delegata birati vodstvo Komore, a HUBOL će pritom imati uvjerljivu većinu. "Staro" vodstvo Liječničke komore potučeno je "do koljena". SMS s prvim rezultatima glasanja kružio je jučer među liječnicima, a na toj listi uvjerljivo vodi dr. Trpimir Goluža iz HUBOL-a sa 1471 glasom.

Dosadašnji predsjednik HLK-a u tri mandata, dr. Hrvoje Minigo, po toj je listi osvojio tek 371 glas, a dr. Hrvoje Šobat, koji je najavio svoju kandidaturu za čelnika Komore, 424 glasa.

– Očekivali smo dobar rezultat, ali ne u ovako apsolutnom omjeru – priznaje Goluža. HUBOL će krajem sljedećeg tjedna izabrati svoje kandidate za predsjednika, dopredsjednika, rizničara te članove Izvršnog i Nadzornog odbora Komore, a Goluža kaže da ga rezultati glasanja svakako obvezuju na kandidiranje na tim predizborima. Prema riječima dopredsjednika HUBOL-a dr. Krešimira Luetića, novo vodstvo Komore prvo će se usmjeriti na bitku za zadržavanje samostalnosti i neovisnosti Komore. Naime, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti bitno ograničavaju samostalnost strukovnih komora – daju Ministarstvu zdravlja ovlasti po kojima može i raspustiti vodstvo Komore.

– Predlaže se svođenje Komore na odjel u Ministarstvu zdravlja, a to ne možemo dopustiti – najavljuje prve aktivnosti dr. Luetić.

Protukandidati na ovim izborima čestitaju HUBOL-ovcima.

– Nisu prebrojeni rezultati iz svih županija, a konačni i službeni rezultati bit će objavljeni u utorak. Ipak, čestitam onima koji su po neslužbenim rezultatima ušli u Skupštinu. Drago mi je da su izbori prošli u transparentnom i demokratskom ozračju – poručuje predsjednik na odlasku, dr. Hrvoje Minigo.

Obvezno članstvo

Čestitke stižu i iz redova Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

– Čestitam kolegama iz HUBOL-a, ovo je demokratska odluka svih kolega iz Komore i nadam se da će uspjeti ostvariti program koji su najavili – kaže dr. Ines Balint, šefica KoHOM-a.

Inače, članstvo u HLK obvezno je za sve liječnike pa 20 tisuća liječnika za obveznu članarinu izdvaja 0,4% bruto plaće, odnosno upola manje od prihoda ostvarenog kod privatnika i koncesionara, dok umirovljeni doktori plaćaju 40 kuna mjesečno. Uz naplatu brojnih licencija i potvrda, Komora raspolaže godišnje s 15 milijuna kuna. 

>> Varga: Mijenjat će se još 23 propisa u resoru zdravstva 

>> Reforma zdravstva nije ni započela, kamo li da je realizirana i uspješna

Komentara 3

NV
novo vriijeme
18:02 31.05.2015.

I liječničkim krugovima ovo je očekivano, staro vodstvo Komore nije se ni oglasilo kada je udruga sestara na čelu sa crvenoperkom potpisala za liječnike kolektovni ugovor a predsjednik sindikata liječnika dobio prijavu čim je pokazao otpor .

Avatar šokac_divani
šokac_divani
16:09 31.05.2015.

Sada samo treba pričekati da se režimski mediji raspišu kako je HDZ instrumentalizirao liječničku komoru i općenito liječnike protiv vlade kukurikavaca i ministra Siniše Varge koji je hrvatski zdrvastveni sustav "preporodio".

ZA
zambezi
18:45 31.05.2015.

Kj rade s 15 miljuna kuna? I Komora fizioterapeuta ubire nesto manju sumu novaca od clanova. A za sto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije