Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trpimir Goluža:

Reforma zdravstva nije ni započela, kamo li da je realizirana i uspješna

Trpimir Goluža
Foto: Robert Anić/PIXSELL
13.05.2015.
u 13:44

Tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić osvrnuo se na Program plus i nazvao ga promašenim pristupom i kampanjskim rješavanjem problema.

– Zdravstveni djelatnici svedeni su na puke izvršitelje, a to nije dobro i ne koristi našem sustavu u cjelini – smatra predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika Trpimir Goluža i dodaje: – Nastojanje Vlade da se marginalizira Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor šteti zdravstvenom sustavu.

Kazao je da se stanje zdravstvenog sustava sve se više urušava. – Hrvatsko je zdravstvo učinkovit, ali neodrživ sustav koji će postati bitno manje učinkovit. Radimo u improviziranom sustavu koji opstaje zahvaljujući žrtvi liječnika – tvrdi Goluža. Tako, primjerice, u splitskom KBC-u 41 anesteziolog odradi 25.000 prekovremenih sati godišnje, što je tri puta više od dopuštenog.

"U Varginu mandatu Hrvatsku su napustila 142 liječnika, a u Ostojićevom mandatu njih osam"

Međutim, sve je više liječnika koji iz egzistencijalnih razloga napuštaju državu. Potpredsjednica HUBOL-a Ada Barić upozorila je na kadrovsko urušavanje sustava otkad je ministar zdravlja Siniša Varga. – Od početka njegova mandata Hrvatsku su napustila 142 liječnika, a u Ostojićevu mandatu njih 8 – podsjeća Barić i podsjeća kako se otada ništa nije poduzelo da liječnici ostanu u Hrvatskoj.

Tajnik HUBOL-a Krešimir Luetić osvrnuo se na Program plus i nazvao ga promašenim pristupom i kampanjskim rješavanjem problema. Iako se Ministarstvo hvali kako su u zadnjih deset tjedana s lista čekanja skinuta 60.392 imena, Luetić podsjeća: Od stihijskih pregleda ipak je važnije odrediti jasna pravila naručivanja – aludirajući pri tome da se velik broj obrađenih pacijenata nakon pregleda vraća kući, sasvim zdrav. Tako je u KB Dubravi 85% pacijenata nakon kolor doplera arterija i 90% pacijenata nakon magnetne rezonancije kralježnice imalo uredan nalaz, kao i 93% nakon magnetne rezonancije mozga.

Prokomentirao je i Program 72 sata: – Vrijeme početka liječenja nakon dijagnoze neće imati nikakvog utjecaja na ishod, važnije je osigurati što raniju dijagnozu, rekao je i podsjetio na limitiran broj uređaja za zračenje. – Sanacija bolnica neuspješna, javna nabava netransparentna. Reforma nije ni započela, kamo li da je realizirana i uspješna – zaključio je Goluža.

>>U zdravstvu treba sve privatizirati

>>'Liječit će se bogati, a sela ostaju bez doktora'

Komentara 4

Avatar mirica19
mirica19
12:38 13.05.2015.

Neće ni biti, Vargu za to nije brige. Mandat mu istječe, drugi sigurno neće dobiti. On je iz proračuna izvukao što je htio...

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:07 13.05.2015.

Bitno da se Varga hvali i hvali...

PI
pidocha
15:53 13.05.2015.

pa eo sad zadnje od ministarstva zdravlja.pohvale najdoktorima.dobili su deset tsiuća kuna,ali za napredovanje.ne u žepeka.dok recimo direktori kvazi menađeri javnih i drržavnih poduzeća te bankari i slični uzimaju postotak te potpisane ugovore sa milijunskim odštetama....doktorima ne tribaju šoldi!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije