Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverze

Struka kritizira ministra: Darko Lorencin formirao HTZ od Istrana

Darko Lorencin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
25.07.2014.
u 16:15

Iako je ministar turizma na čelu HTZ-a tražio marketinškog maga, izabran je njegov zamjenik Ivičić, koji iskustva u marketingu – nema

Imenovanja glavnog direktora Hrvatske turističke zajednice Ratomira Ivičića te deset direktora predstavništava nije prošlo bez kritike struke. Od početka mandata ove vlade mnogi zamjeraju da IDS i Istrijani drmaju hrvatskim turizmom, a nova imenovanja idu u prilog toj tezi.

Kontroverze oko IDS-ovaca

Najviše se kontroverzi veže upravo za dva imenovana IDS-ovca, glavnog direktora Ivičića te direktora predstavništva HTZ-a u Italiji sa sjedištem u Milanu Branka Curića. Ivičić, dosadašnji zamjenik ministra turizma, operativno vodi HTZ od smjene svoje prethodnice Meri Matešić. U Ministarstvo turizma dolazi s pozicije direktora tvrtke Brijuni rivijera, a prije toga je bio ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni. Donedavno je bio na čelu povjerenstva Turističkog vijeća HTZ-a nadležnog za izbor novog direktora, iz kojega je istupio uz obrazloženje da je previše zauzet. Već tada se govorilo da je upravo on najizgledniji kandidat za novog šefa HTZ-a.

– Imenovanje novog direktora HTZ-a velika je lakrdija i farsa. Njegov glavni zadatak bit će vratiti Hrvatskoj izgubljena tržišta i osvojiti nova. U tim okolnostima predati funkciju direktora HTZ-a osobi koja nema ni sekunde rada, ne u nacionalnom marketingu, nego u marketingu turističke tvrtke, predstavlja diverziju hrvatskog turizma – tvrdi bivši ministar turizma Ivan Herak te traži ostavku ministra Darka Lorencina. A upravo je ministar nezadovoljan kandidatima na poništenom prvom natječaju raspisao novi natječaj tvrdeći da mu treba “marketinški mag”, da bi na kraju izabrao svog bliskog suradnika i stranačkog kolegu.

Uz IDS-ovca i aktualnog pročelnika Odjela za turizam Istarske županije Branka Curića veže se afera koju istražuje i Županijsko državno odvjetništvo u Puli. Njemački investitor Georg List, koji već 12 godina pokušava pokrenuti posao u Motovunu, putem medija optužio je IDS-ove čelnike za reket te tvrdi da mu je Ivan Jakovčić rekao da treba uplatiti 500.000 eura tvrtki Branka Curića, koji je početkom 2000-ih već bio na čelu Istarske turističke zajednice.

Kao što su 2010., kada su posljednji put imenovani direktori predstavništava pod palicom Nike Bulića, Dalmatinci zamjerali da je većina imenovanih s juga Hrvatske, sada zamjeraju što većina imenovanih dolazi iz Istre.

Žalbe ostalih kandidata

– Istra pokriva 32 posto hrvatskog turizma, Split i Kvarner po 17, Dubrovnik 13 posto i po tom bi se ključu trebali dijeliti i rukovodeća mjesta – kritizira Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, imenovanje velikog broja Istrana. S time se ne slaže splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji i sam dolazi iz turističke branše.

– Znam da u kabinetu ministra ima i Dalmatinaca. A što se tiče izbora direktora HTZ-a, ministar ima pravo okružiti se ljudima od povjerenja – vjeruje Baldasar. Joze Tomaš, dugogodišnji direktor kultnog hotela Park na splitskim Bačvicama smatra da nije važno jesu li sada Istrani na čelnim pozicijama i hoće li sutra biti Dubrovčani.

– Zašto bismo se dijelili kada svi pušemo u ista jedra? – kaže Tomaš.

Kritike na izabrane direktore dolaze i od kandidata koji nisu zadovoljili, pa tako oni koji su se borili za mjesto glavnog direktora izbor Ivičića proglašavaju “neozbiljnim i smiješnim”. Hrvoje Kopasić, koji se natjecao za mjesto u Moskvi, želio se žaliti na izbor Rajka Ružičke, no iz HTZ-a mu je poručeno da nije moguć upravni postupak niti podnošenje žalbe na odluke Turističkog vijeća.

Komentara 3

XA
xaron
17:34 25.07.2014.

Evo visoka politika i visoka nauka se bave unapredenjem turizma, a onda se pojavi polupismeni konobar koji premlati NL gosta i napravi štetu koja poništi sav taj posao.

SC
sc0rpion
17:20 25.07.2014.

treba promijeniti naziv HTZ u DTZ (dalmatinska turisticka zajednica) ionako sve se vrti oko jadrana a ostatak RH financira

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
21:19 25.07.2014.

...možda planiraju otcjepljenje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije