Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bazilika srca isusova

Antifašisti prosvjeduju protiv fašizacije Hrvatske i javne mise zadušnice za Pavelića

ujedinjeni protiv fašizma
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
27.12.2015.
u 13:43

U protekloj godini svjedočili smo brojnim primjerima rehabilitacije fašističke NDH – poljudska svastika, pokušaji postrojavanja crnokošuljaša minornog profašističkog AHSP-a, osnivanje „SS garde“ HDSSB-a i naslikavanje njihovog vođe, zločinca Glavaša sa „Hitlerovim vinom“, te medijske egzibicije i društveni ugled koji se pruža proustaškim sitnim kriminalcima poput V. Bujanca

U ponedjeljak 28. prosinca antifašisti prosvjeduju ispred Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici od 18 sati. Prosvjed se održava zbog javnih misa zadušnica ustaškog čelnika Ante Pavelića. Članovi Radničke fronte pokrenuli su, uz pomoć i suradnju antifašistkinja i aktivista iz drugih organizacija, neformalnu inicijativu Protiv fašizma i "kao dosljedni antifašisti, i proteklih godina smo prosvjedovali protiv te sramotne manifestacije u našem glavnom gradu. Sve jači utjecaj ekstremne desnice iz političkih i crkvenih krugova, te nastojanja da se zločinačka i izdajnička tzv. NDH rehabilitira, razlog su za uzbunu među svima kojima je stalo do očuvanja antifašističkog naslijeđa moderne Hrvatske.

Zbog toga smo odlučili ovaj prosvjed, kao i sve buduće do kojih će doći kroz inicijativu Protiv fašizma ili samostalno kroz RF, organizirati s većom razinom javne vidljivosti i nastojanja za što većim odazivom. Mračnim snagama iz najsramotnijeg dijela naše prošlosti nemamo namjeru prepustiti javnu sferu", pišu iz Radničke fronte. Moguće je da će se njihov prosvjed spojiti s  drugim najavljenim prosvjedom protiv koalicije HDZ– MOST koja se u isto vrijeme događa na Trgu bana Jelačića. 

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Mi - antifašisti, aktivisti, i obični građani okupljeni u neformalnu inicijativu Protiv fašizma, pišemo ovo priopćenje zgroženi smjerom u kojem se naše društvo kreće. U protekloj godini svjedočili smo brojnim (manje ili više uspješnim) primjerima rehabilitacije fašističke NDH. Nabrojat ćemo samo neke: poljudska svastika, pokušaji postrojavanja crnokošuljaša minornog profašističkog AHSP-a, osnivanje „SS garde“ puno manje minornog profašističkog HDSSB-a i naslikavanje njihovog vođe, zločinca Glavaša sa „Hitlerovim vinom“, te medijske egzibicije i društveni ugled koji se pruža proustaškim sitnim kriminalcima poput V. Bujanca.

Kao antifašisti, kombinaciju ovakvih pojava na društvenoj „margini“ sa sve većim i otvorenijim skretanjem u ekstremistički nacionalizam i govor mržnje od strane takozvane „umjerene“ desnice, utjecajnih političara i pojedinaca iz najviših crkvenih krugova smatramo alarmantnom i pogubnom. Također nas brine i utjecaj ekstremno desnog krila Crkve na postizborni proces pregovora o mandataru Vlade, a kojem smo svjedočili upravo ovih dana.

Navedene tendencije nemamo namjeru promatrati šutke i bez reakcije. Hrvatska povijest u razdoblju 2. svjetskog rata nije „otvorena tema“ niti je podložna naknadnim tumačenjima revizionista i proustaških ideologa nove generacije. Na ovom području sukobile su se dvije organizirane snage: partizanski pokret otpora pod vodstvom Komunističke partije, i nacistička Njemačka sa svojim saveznicima i satelitima. Partizani su moralni, politički i vojni pobjednici, dok su nacisti (uz talijanske fašiste, Pavelićeve ustaše, četnike Draže Mihailovića i sve ostale koji su s njima surađivali do zadnjeg trena) gubitnici. Ustaški pokret predstavlja najveću sramotu hrvatskog naroda, i jedino zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi smo tu pošast porazili i svrstali se na pravu stranu povijesti i uz bok pobjedničkim snagama.

Ovu burnu godinu na već tradicionalan način zatvorit će najsramotniji događaj u „nepokorenom gradu“ Zagrebu – javna misa zadušnica za ustaškog zločinca Antu Pavelića. Iako smo i proteklih godina organizirali demonstracije pred crkvom u Palmotićevoj ulici, zbog ranije navedenih faktora smatramo da je potrebno pojačati razinu organizacije, masovnosti i javne vidljivosti. Zbog toga šaljemo ovaj proglas u nadi da će ga mediji prenijeti i informirati javnost o samom prosvjedu.

Pozivamo sve dobronamjerne ljude, one koji su zainteresirani za obranu osnovnih antifašističkih vrijednosti našeg društva, aktiviste i borce za radnička i ljudska prava da se odazovu pozivu na prosvjed i pridruže nam se 28.12. u 18 sati ispred crkve u Palmotićevoj u Zagrebu. Pokažimo fašizmu da se ne bojimo, da nas je više, i da nećemo dopustiti da taj otrov nesmetano kola našim ulicama!

Inicijativa Protiv fašizma"

>> Predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec: Uhićeni smo! Policija: Privedeno 7 osoba

Komentara 189

BA
bakulušić
14:35 27.12.2015.

Svatko ima pravo na misu zadušnicu i to pravo ne može nitko osporiti! Fašizma ni fašista u Hrvatskoj nema pa, prema tome, ne može biti ni antifašizma ni antifašista. U Hrvatskoj postoje samo oni koji traže istinu i oni koji istinu prikrivaju u želji da zadrže stečene pozicije i da očeve poštede sramote i osude zbog nedjela koja su činili. Da bi u tome uspjeli, pokušavaju i sa ovakvim "performansima" i "umjetničkim instalacijama". Ne shvaćaju da oni postaju ružna hrvatska prošlost, da istinu uglavnom već svi znamo i da istini nedostaje samo okvir koji će, već sutra, netko staviti.

DU
Deleted user
15:17 27.12.2015.

Okupili se komunisticki fasisti i olos sa drzavne sise

Avatar Keep_calm
Keep_calm
14:30 27.12.2015.

Ah, opet jedna cool slika... ide transparent! Koliko ih je iza njega, to možemo samo nagađati. sudeći po veličini transparenta, sigurno ih je na tisuće... VL, je li to to što želite da čitatelji zaključe? I još, zašto želite da TO zaključimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije