Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Popović
Autor
Jasmina Popović

Hebrangu ispuniti želju

andrija hebrang
Patrik Macek/Pixsell
05.03.2011. u 12:00

Ovaj put povjerenje treba krvavo zaraditi identificirajući se s mukom običnih ljudi.

Teško pjesniku kojeg razumije samo njegova ljubavnica, ali bome i onome kojeg razumije svaki magarac, tvrdio je Pablo Neruda, govoreći ne samo o pjesnicima već i o svima čija je misija slati poruke kojima se mijenja svemir ili tek njegov komadić.

E tu negdje, u rasponu između ljubavnica i “magaraca”, muči se Kukuriku koalicija. Malo im je glupo da i dalje samo najbližima tumače veličinu svojih ideja i planova, mantraju o izborima i samozadovoljno pretvaraju postotke iz anketa u broj saborskih mjesta dok im pod prozorima viču nezadovoljnici. Ali isto tako ne bi željeli da ih se povezuje s čudnim skupinama, raznolikim i raznorodnim, koje objedinjuje samo bijes prema političarima i koji ne prave razliku između onih koji su ih doveli u ovo stanje i njih koji, eto, tvrde da bi ih znali izvesti iz njega.

Njima kao da se nekako malo gadi narod, ima tu svega i svačega – i pijanih i agresivnih i bijednih – ali se istodobno teško mire s time da se i oni gade narodu. U normalnim okolnostima stranke biraju kome se obraćaju, drže se svoga biračkog tijela i na njega računaju pokušavajući od izbora do izbora malo proširiti bazu, ali ovo nisu normalni uvjeti i oporba za sada pokazuje da se s njima ne nosi najbolje.

S izuzetkom Vesne Pusić, koja je po svom običaju “kome pravo, kome krivo” jasno izrekla svoje viđenje prosvjeda i prosvjednika i okarakterizirala fejsbukovce kao benigne, a one druge kao potencijalno opasne, ostatak družine uglavnom se izmicao određivanju prema prosvjednicima, otresao sa sebe svaku mogućnost da je upetljan u njihovu organizaciju i pravio se da ne shvaća zašto su se i sami, osobito SDP, našli na ruti onih koji marširaju gradom.

A odgovor je vrlo jednostavan. Manje je važno tko stoji iza prosvjeda, jer to uvijek može biti kombinacija manipulacije i iskrene želje za promjenama na brzinu i po svaku cijenu. Mnogo je važnije tko stoji ispred prosvjednika. Vodstvo definira misiju, daje joj ton, a pridruže li se poslije toga i neki “magarci”, to neće zasjeniti ideju od koje se krenulo. Ispred ovih prosvjednika ne stoji ni jedna oporbena etablirana politička opcija jer se ni jedna nije sjetila ili usudila organizirati ozbiljne prosvjede i pozvati građane da u masovnim okupljanjima zatraže odlazak ove vlasti i hitne izbore.

Prosvjedi sami po sebi ne znače rušenje iako i to može biti njihov motiv, ali mogu značiti kanaliziranje i usmjeravanje nezadovoljstva prema nečemu konstruktivnom. Nakon dva tjedna stihijskih okupljanja građana još je sve moguće: i da se prosvjednici zamore tumarajući od jedne institucije do druge pa da sve skupa završi s nešto jaja, paljenjem zastava i bacanjem crvene boje na HDZ-ova vrata, ali i da se napokon trgnu oporbene političke stranke i osmisle s građanima akcije za traženje što skorijih izbora.

Istina, to je rizično pošto su propustili pravo vrijeme da budu na čelu ozbiljnih prosvjeda, ali još je rizičnije kriti se od naroda. Time pokazuju da se doista boje HDZ-a i njegovih optužbi, ali i, što je još gore, da bi Kukuriku koalicija kao najjači blok zapravo najviše voljela da im narod sam izbori brze izbore, a da oni nakon toga samo pokupe vlast. Upravo se to građanima ne sviđa. Na stranu definirani glasači jedne ili druge opcije, koji su uz njih bez obzira na sve, ovaj se put igra veća igra od obične političke utakmice pa bi nešto trebalo i riskirati.

Ovaj put povjerenje treba krvavo zaraditi identificirajući se s mukom običnih ljudi, njihovom bijedom i njihovom frustracijom. Nije dovoljno samo imati zastave u zalihama, kako bi se na svaku skinutu ili zapaljenu mogla staviti nova, već pod zastavama – nije li upravo u tome njihova simbolika – okupiti one koji žele izbore odmah. I izbiti tako premijerki iz ruku opravdanje o malobrojnosti onih koji prosvjeduju, a Hebrangu omogućiti da pokaže kako bi HDZ bio žešća opozicija od sadašnje. Neka bude žestoka, samo neka bude opozicija.

Komentara 13

SA
saad
23:50 05.03.2011.

Milanovic bi napravio najvecu glupost,kad bi izaso na ulicu sprosvjednicima. No to ne znaci da nebi trebao govoriti kako ce napraviti reda u hrvatskom gospodarstvu,da bi ovaj narod mogao reci sutra ce nam biti bolje.Milanovicu lopta je na tvojoj strani.

DU
Deleted user
12:27 05.03.2011.

Da se odmah razumijemo, Pernar nije osoba s nekom prevelikom analitičkom pameti - ali je prelijepo \"harpunirao\" Jacu rekavši u megafon da su izmajmunirali narod s čak 2 referenduma (prvi o arbitraži granice sa Slovenijom i drugi oko sindikalnih prava) i da evo im ga sad, imaju narod na ulici. U sridu! Takva osorna, bahata i niš koristi vlast nije dugo viđena na ovima prostorima, a i od opozicije slabe koristi jer \"njega bole prepone\" kad sjedi u Sabornici. A da se ne govori o cuger rutinerima poput Serjože čiji HSS uvijek osvane u pobjedničkoj koaliciji i onda ganjaju - ne interese seljaka i malih farmera - nego velikih poljoprivrednih sustava koje su škicnuli kao potencijalne stranačke bankomate. Sjetimo se, Tomčić je bio opsjednut s PIK Vrbovec, a Friščić bez Podravke ni na WC ne može. Uglavnom, sumorna je to perspektiva i to je puku jasno - sad da li će Jakovčić sa svojim profanim interesima iz Istre gdje s bankarima ruke mije ili Čačić, koji ima za sobom repove niza afera, zasjesti na vlast - to i nije neka perspektiva, da budemo precizni. Razumljiv je bijes puka, a Hebrang je znani tip iz HDZ \"napucaj ga sad\" i zaslužuje a capella pjevušiti himnu Alke Vujice: Laži me, ti me lažeš najbolje! Naime, to je naš trči-laži šampion i kad to jednom postane olimpijska disciplina i vidite našeg Hebranga kako džogira po gradu - slavite unaprijed, uzet će olimpijsko zlato za Hrvatsku!

PG
praseca gripa
23:38 05.03.2011.

Najbolje ne citat pa si miran!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?