Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojan de Prato
Autor
Stojan de Prato

Grci i nisu tako lijeni: Na poslu ostaju dulje čak i od Nijemaca

grcka neredi (1)
AFP/REUTERS/PIXSELL
30.06.2011. u 12:00

Grčka, međutim, ne bi danas bila gdje jest da joj pohlepne banke, ponajprije njemačke, nisu nastavile posuđivati, vjerujući da će ih, zatreba li, države članice spasiti.

Na posljednjem su se summitu Europske unije europski čelnici ponovno zakleli da će učiniti sve da moguća propast Grčke ne ugrozi zajedničku valutu, koliko god to u konačnici koštalo. U Europskoj komisiji zaklinjali su se, doduše, da za Grčku nemaju nikakav “plan B” u slučaju da većina zastupnika odbaci mjere štednje koje je predložila vlada Giorgiosa Papandreoua. Njihovo prihvaćanje ostale su države članice, naime, postavile kao uvjet da Ateni isplate 12 milijarda eura, koliko grčkih državnih obveznica sredinom srpnja dolazi na naplatu. Ne isplati li Atena na vrijeme taj novac ulagačima, prijeti joj bankrot. EU bi vjerojatno nastojao da bankrot Grčke bude “uređen”: govori se o otpisivanju 40 posto duga i/ili o zamjeni (preostalih) dospjelih obveznica novima.

Tako bi se pokušalo spriječiti širenje propasti na članice koje su, zbog ustrojnih teškoća (Španjolska) i siromaštva (Portugal) napali špekulanti. Ni jedna od njih nije, međutim, iznutra tako trula kao Grčka, u kojoj je Papandreou otac trostruko više namnožio državnu birokraciju no što je to zemlji te veličine potrebno, dok je za prethodnoga premijera Karamanlisa, zahvaljujući “prilikama” u pripremama za Olimpijadu, zemlja korupcijom dokraja opljačkana. Iako ih naročito njemačka glasila napadaju kao lijene trutove, grčki radnici provode na radnome mjestu više od njemačkih, a u mirovinu odlaze otprilike u jednakoj dobi.

No, jedinična im je cijena rada, zbog skupe i korumpirane države, najviša u EU. Grčka, međutim, ne bi danas bila gdje jest da joj pohlepne banke, ponajprije njemačke, nisu nastavile posuđivati, vjerujući da će ih, zatreba li, države članice spasiti. Nisu rijetka razmišljanja da bi bilo jeftinije pustiti takve banke da propadnu pa pokriti njihove dugove nego i dalje ulupavati novac europskih poreznih obveznika kako bi si njihovi čelnici nastavili dijeliti bonuse.

Ključne riječi

Komentara 4

AM
amajda16
11:08 01.07.2011.

Nije važno koliko ostaju nego šta rade-nerade na poslu.I kod nas bi za neke a i za zemlju bilo bolje da uopće ne dolaze na \"posao\"

DU
Deleted user
08:48 01.07.2011.

Shema je uvijek ista: kreditima i upumpavanejm novca, ili prostim podmićivanjem domicilnih političara, stvara se situacija u kojoj sve (od njih, njihove industrije i poljoprivrede) uvozite, a svoje upropaštavate! Dug raste i samo je pitanje vremena kad će puknuti, odnosno, puknulo bi i ranije da se vjerovnici, u ovom slučaju Njemci, ne brinu da dužnik koliko toliko živi i koliko toliko vraća (dio) posuđenog. Naravno, uz trajni mu ustupak rasprodaje svekolikog nacionalnog bogatstva, zemlje, mora, vode, zraka... I grčki i portugalski i irski, a i hrvatski model je samo još jedna varijanta navedenog!

DU
Deleted user
17:03 02.07.2011.

Gospodine de Prato, prije no sto se upustite u teoretiziranje o ovoj temi, dajte se malo informirajte. ovako pisete gomilu gluposti. Podjimo redom: Grci rade NOMINALNO zaista vise no Nijemci, ali PRODUKTIVNOST njihova rada lezi negdje oko 50% one njemacke. Dobar dio zaposlenih, pogotovo u drzavnoj sluzbi idu u penziju vec sa 50 godina zivota i dobivaju penziju u visini 95% od posljednje place i to i do 17 penzija godisnje!!! Dalje, da li znate da je Grcka jedina zemlja na svijetu gdje se cinovnistvo NASLJEDJUJE??? Dalje, drzavne firme: na primjer Grcke drzavne zeljeznice. Godisnje prodaju karata u vrijednosti od oko 150 mil. eura a samo za place godisnje izdvajaju oko 900 mil. erua!!! Jedan prosjecan kondukter zaradjuje oko 70.000 eura godisnje!!!!!! Dalje, racuna se da grcka drzava godisnje isplacuje izmedju 5 i 6 milijardi eura penzija MRTVACIMA!!!!!! Dalje, svi samostalni placaju u Grckoj porez tek od zarade od 95.000 erua godisnje. I gle cuda: svi lijecnici, odvjetnici, hotelijeri,... zaradjuju upravo toliko i niti centa vise. Pametnome dosta! Pa vi sada optuzujte banke za stanje u Grckoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?