Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prognoza unicredita

Ubrzava globalni 
rast: SAD predvodi 
sa 3%, u eurozoni 1%

brojevi
Foto: ilustracija
12.12.2014.
u 23:45

Jačanje dolara i niska cijena nafte pokretači su rasta, a najveći su rizik rusko-ukrajinski odnosi. Očekuje se i niska inflacija

Globalni rast vratio se na svoj dugoročni prosjek: SAD ga predvodi i nastavit će u 2015. s povećanjem BDP-a od 3%, dok eurozona još zaostaje i sljedeće godine rast će iznositi1%, prognoziraju analitičari UniCredit Researcha.

Poboljšanje ekonomskih izgleda u eurozoni potaknut će slabljenje tečaja koje pogoduje izvozu, kao i niže cijene nafte. Procjenjuju da će krajem sljedeće godine tečaj eura u odnosu na dolar iznositi oko 1,15. Smanjit će se i razlike u obvezničkim prinosima između zemalja jezgre i periferije eurozone. Premda glavnim rizikom smatraju rusko-ukrajinske odnose, vjeruju da će trenutačno “zamrzavanje“ krize potaknuti oporavak raspoloženja na europskim tržištima kapitala.

– Sveukupno smatramo da će oporavak eurozone biti dovoljno snažan, a euro dovoljno slab da se izbjegnu promjene očekivanja u vezi inflacije i tako ECB ostane po strani, uz stalnu prijetnju, ali ne i realizaciju kvantitativnog ublažavanja kroz kupnju državnih obveznica.

>> SAD: EU je 10 godina u krizi jer Njemačka diktira štednju

>> Barel pojeftinio 35, a gorivo samo 13 posto

Komentara 4

XA
xaron
07:20 13.12.2014.

Ovo je bivša vijest. Sada kad je nafta pala na 60$. Po barelu, sva proizvodnje shale oil & gas se zaustavlja. To će biti veliki minus u BDP US.

KO
kojesta
11:32 13.12.2014.

ovo sto usa amerika unistava euro-zonu pokazat ce se kao bumerang, jer eu je jos skoro jedini partner sj. amerike, ak propadne, a ocito se na tome zdusno radi, onda bu se i tam drmalo....znaju i oni to vrlo dobro...zar je rat onda jedino rijesenje?

KO
Korijander
19:06 13.12.2014.

Kao ekonomskom laiku nije mi jasno kako se zamišlja i želi globalni rast. Dokle rasti, kuda se širiti zar je Zemlja beskonačna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije