Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD CIJENE NAFTE

Barel pojeftinio 35, a gorivo samo 13 posto

benzinska
Foto: ilustracija
1/2
26.11.2014.
u 08:05

MMF vjeruje da bi pad cijene sirove nafte mogao biti novi vjetar u leđa za globalni gospodarski rast. Procjenjuju da 10% jeftinija nafta ubrzava rast 0,2 posto

Velik udar koji su Amerikanci i Kanađani izveli na naftnu industriju napokon se počeo osjećati i na hrvatskim crpkama! Izvlačenjem nafte iz škriljevca oni su srušili cijenu energenata više od 30 posto pa se barel crnog zlata, koji je još u srpnju stajao oko 120 dolara, danas na međunarodnom tržištu prodaje za oko 75 američkih dolara, odnosno 35 posto manje. Ta razlika u cijeni napokon je došla i do krajnjih kupaca u Hrvatskoj jer je Ina znatnije snizila cijene goriva. Eurosuper 95 od jučer stoji 9,84 kune po litri, a dizel 9,46 kuna.

Teorije urote

Usporedno s padom cijena rastu i nagađanja o tome što je, osim škriljevca, potaknulo najnovija zbivanja na tržištu sirove nafte i kome ona odgovaraju? Rusi su prvi na udaru jer je Putin sastavio svoj proračun uz pretpostavku da će cijena biti oko 100 dolara po barelu pa je rušenje cijena svojevrsno iscrpljivanje Rusije zbog zbivanja u Ukrajini. Saudijska Arabija jedno je vrijeme smanjivala vlastitu proizvodnju kako bi zaustavila pad cijena, no posljednjih tjedana i u toj su zemlji neočekivano pritisnuli gas i počeli izvlačiti više nafte nego što je dogovoreno, a to je još više raspirilo teorije zavjere. Po jednima, Arapi su se uključili u trgovinski rat koordinirano sa SAD-om, a po drugima njihov je potez motiviran osobnim ekonomskim interesima. Vađenje nafte iz škriljevca skup je biznis pa postoje procjene da se ni Americi neće neograničeno dugo isplatiti taj manevar. Kako god bilo, u četvrtak se s velikom pažnjom očekuje sjednica OPEC-a u Beču, na kojoj bi trebala biti donesena nova odluka o dnevnim, nižim kvotama proizvodnje, kojima bi se zaustavio daljnji pad cijene sirove nafte. Jedino je MMF optimističan jer procjenjuje da bi pad cijene sirove nafte mogao donijeti novi vjetar u leđa za globalni gospodarski rast. Njihova je procjena da pad cijene nafte od 10% ubrzava rast 0,2 posto.

Zasluge za jučerašnji pad cijene nafte sam je sebi pripisao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je pozvao naftaše da smanje previsoke marže u trgovini naftnim derivatima.

– Ministarstvo pojačano prati rad trgovaca naftnim derivatima te će vrlo skoro donijeti i Uredbu o obveznom izvještavanju o cijenama i promjenama cijena naftnih derivata. Na taj se način dodatno želi potaknuti tržišno natjecanje na tržištu naftnih derivata – navodi Vrdoljak u priopćenju.

Unatrag četiri godine, najskuplji bareli nafte bili su u travnju 2012. – 116 USD – i otad je sirova nafta pojeftinila 35 posto. Istovremeno, maloprodajne su cijene supera pale samo 13%. No, iz naftne su industrije odgovorili da osim sirove nafte na konačnu cijenu utječe i kretanje tečaja te porezno opterećenje, koje je kod nas prilično visoko. Osim toga, 2010. dolar je bio oko 5 kuna, a danas je 6,20.

Skuplja prerada

– Porasli su troškovi prerade goriva pa se ne može očekivati linearno sniženje benzina na crpkama iako je sirova nafta pojeftinila. Usto, tu je i činjenica da pojeftinjenjem benzina država gubi dio prihoda kojeg se neće tako lako odreći. Ipak, realno je očekivati još jedno malo sniženje cijena u idućih mjesec dana – kaže naftni stručnjak dr. Davor Štern.

Komentara 13

DR
dragica949
08:21 26.11.2014.

Ne nego matematički zakoni ne vrijede u Hrvatskoj.Da je barel poskupio 5%, cijena benzina bila bi viša za 8%.

BI
billynik
08:13 26.11.2014.

Pa jučer je večernjak pisao o drastičnom padu cijene, što ste danas konzultirali nekog tko zna matematiku.

Avatar tkozna
tkozna
08:26 26.11.2014.

Više bih znao kada bi autor članka napisao koliko je dizel odnosno benzin pojeftinio u Austriji, NJemačkoj i Italiji. Ako je isto kao i kod nas onda bi naglasak trebao biti na drugim stvarima. A ako je pojeftinio značajno vise onda bi pod hitno trebalo omogučiti još veću liberalizaciju prodaje energenata u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije