Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o padu BDP-a

'Stanje u gospodarstvu nije se bitno promijenilo u posljednja tri mjeseca'

Branko Grčić,Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.08.2014.
u 16:41

Također, ciljanim poreznim mjerama rasteretit ćemo rad i povećati plaće više od jednog milijuna radnika, što će pridonijeti oporavku osobne potrošnje

Pad BDP-a u drugom kvartalu od 0,8 posto komentirao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Kaže da se stanje u gospodarstvu nije bitno promijenilo u posljednja tri mjeseca unatoč nekim pozitivnim događajima – izrazito jakom porastu izvoza roba i rastu industrijske proizvodnje te značajnom padu nezaposlenosti.

Porezne mjere

– Još uvijek jak pad građevinskog sektora i spori oporavak osobne potrošnje građana očigledno sprečavaju izranjanje gospodarstva prema pozitivnim stopama. Vlada će zato nastaviti podupirati restrukturiranje gospodarstva te javnim projektima, posebno onima financiranima iz EU fondova, pridonositi bržem oporavku građevinskog sektora i povezanih industrija. Brojni projekti, kako oni već započeti tako i oni pred ugovaranjem, financirani iz europskih fondova, zasigurno će pridonijeti tom procesu.

Također, ciljanim poreznim mjerama rasteretit ćemo rad i povećati plaće više od jednog milijuna radnika, što će pridonijeti oporavku osobne potrošnje. Konačno, očekujem daljnje pozitivne pomake u industriji i generalno u privatnom sektoru, što je ključni preduvjet preokreta negativnog trenda – rekao je Grčić. Vijest je prokomentiralo i Ministarstvo gospodarstva.

– Nismo i ne možemo biti zadovoljni tom činjenicom – komentar je Ministarstva gospodarstva danas objavljenog podatka o padu BDP-a 0,8 posto u drugom kvartalu ove godine.

–  Cijela Vlada, svatko u svom resoru radi sve što može, ali važno je da su i dalje u najvažnijim područjima, za koje je odgovorno Ministarstvo gospodarstvo,  trendovi pozitivni. Podsjećamo da od početka godine raste dobit tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, raste industrijska proizvodnja, posebno u najvažnijoj  prerađivačkoj  industriji te ono što nas posebno veseli, nastavlja se rast izvoza. Sve to očigledno nije dovoljno za dostizanje rasta BDP-a. Uteg je i dalje, na žalost, građevinski sektor koji je i dalje u krizi. Puno je faktora koji na to utječu, a između ostalih i nedovoljna realizacija planiranih javnih investicija. Radimo na cijelom nizu mjera  za poticanje i održivi rast gospodarstva, što se već konkretno vidi u rastu industrije, izvoza te promjeni industrijske strukture – poručuju iz Ministarstva gospodarstva.

'Ne se igrati s poreznim sustavom'

Pad BDP-a već jedanaesti kvartal za redom komentirali su i u HDZ-u. Njihova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić rekla je kako je ponovni pad BDP-a očekivan i da je rezultat lošeg rada Vlade.

– Interesantno je kako je i Europska komisija lani u jesenskoj prognozi kazala kako bi Hrvatska u 2014. mogla zabilježiti rast BDP-a od barem 0,4 posto i u tom smislu dala je dva važna savjeta: da Vlada osigura novac malom i srednjem poduzetništvu, te da iskoristi novac iz europskih fondova koji  joj je na raspolaganju. Te savjete Vlada nije poslušala, kao što nije poslušala ni naše dobronamjerne savjete. Rast gospodarstva i investicija se trebao dogoditi, ali nije zbog toga što Vlada stvara atmosferu straha i nesigurnosti stalnim mijenjanjem poreznih pravila. Zato investitori jednostavno nemaju povjerenja – rekla je Ivana Maletić.

I član HDZ-ova gospodarskog tima Đuro Njavro smatra kako je porezno lutanje jedan od razloga gospodarskog pada.

–  Ne treba se igrati sa poreznim sustavom, treba ovladati javnim financijama i smanjiti porezno opterećenje na menadžerske plaće – rekao je Njavro.

>> BDP u drugom tromjesečju pao 0,8 posto u odnosu na 2013.

Ključne riječi

Komentara 46

CR
crnaguja1950
14:51 29.08.2014.

haha ne treba nam neprijatelj kraj ovakve vlade

Avatar TAJSAM
TAJSAM
14:57 29.08.2014.

Stanje u Našoj Državi je zastrašujeće. Puno bolje je bilo za vrijeme Sanadera pa da je uzeo duplo više bilo bi nam bolje sa Njim nego sa Vama NEZNALICAMA i uništavačima sveg Hrvatskog i Hrvata. Maknite se daok nam nisu došli ovršiti cijelu Državu. Pozdrav dobrim ljudima

Avatar marnie
marnie
14:54 29.08.2014.

Pa promijenilo se je. BDP je samo u jednom tromjesečju pao za ogromnih 0,8 posto !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije