Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obaveze u 2015.

Smanjuju se parafiskalni nameti za poslovni sektor

Mihael Zmajlović
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
15.01.2015.
u 12:08

Danas je u postupak 'Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću' krenuo nacrt 'Odluke o izmjeni naknada u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama'.

Danas je u postupak 'Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću' krenuo nacrt 'Odluke o izmjeni naknada u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama'.

Njenim donošenjem, parafiskalni nameti za poslovni sektor samo u 2015. godini smanjuju se za 25 milijuna kuna za koje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode očekuje da će se odraziti kroz smanjenje cijena prema građanima.

Uz to, Ministarstvo okoliša i Fond za zaštitu okoliša, kako su izvijestili, rade na dodatnim smanjenjima parafiskalnih nameta prema poslovnom sektoru čime bi se oslobodilo dodatnih 40 milijuna kuna vezano uz ambalažu što bi se također trebalo odraziti kroz smanjenje cijena prema građanima.

- Smanjivanje broja parafiskalnih nameta i njihovo ukidanje gdje god je moguće jedan je od fokusa i resora zaštite okoliša. Primjenom Odluke koja je danas krenula u javnu raspravu, poslovni sektor već ove godine uplatit će gotovo 25 milijuna kuna manje u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost što bi se trebalo odraziti i na smanjenje cijene tih proizvoda za građane. A kroz sređivanje sustava gospodarenja ambalažnim otpadom stvaramo pretpostavke za dodatno godišnje rasterećenje procijenjeno na preko 40 milijuna kuna u sektoru ambalaže. Pojedine djelatnosti u gospodarenju otpadom su u potpunosti samoodržive i ne postoji niti jedan razlog da ih se dodatno subvencionira novcem poreznih obveznika ili građana Hrvatske i tako omogućuju ničim opravdani ekstra profiti - istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom početka javne rasprave.

Prijedlog Odluke bit će na javnom uvidu 30 dana od danas, potom se uz razmatranje i ugradnju primjedbi radi konačan nacrt koji donosi Vlada. Odluka bi mogla stupiti na snagu tijekom ožujka.

>> Smanjenjem parafiskalnih nameta uštede od 20 mil. kn u pomorstvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije