Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice

Narodna banka Švicarske imala gubitak od 50 mlrd. franaka

19.01.2015., Zagreb - Ilustracija za rast tecaja svicarskog franka. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
20.08.2015.
u 23:30

Unatoč velikom gubitku, središnja švicarska banka dovoljno je jaka za daljnje intervencije, slažu se analitičari Bloomberga

Narodna banka Švicarske (SNB) objavila je najveći polugodišnji minus u svojoj povijesti – čak 50 mlrd. franaka. No, većina se analitičara slaže, uključujući 15 od 23 ekonomista koje je anketirao Bloomberg, da to neće znatno utjecati na njezino poslovanje i politiku.

– S monetarnog stajališta gubitak je nebitan. SNB može djelovati i s negativnom imovinom – kaže Maxime Botteron, ekonomist Credit Suisse Grupe. On dijeli mišljenje analitičara koji smatraju da će švicarska središnja banka i dalje uspješno intervenirati na tržištu kako bi održavala tečaj franka.

No, postoje i zagovornici teze da će joj zauzdavanje franka sad teže polaziti za rukom. Upravo zbog akcija kojima je intervenirala da bi spriječila daljnji rast valute u koju se investitori sklanjaju od krize, u 2010. je zabilježila tada rekordni gubitak od 20 mlrd. franaka. Već duže vrijeme naplaćuje i čuvanje depozita u francima po stopi od 0,75%, a mnogi misle da bi je mogla povećati na 1,25%. Analitičari kažu da bi ulagači mogli početi kupovati više franaka, osjete li da se SNB teško brani. No, banka u pričuvama ima stotine milijardi franaka raspoloživih za intervencije i možda se cijela priča može svesti na zaključak Bloomberga: gubitak 50 mlrd. franaka u pola godine možda je velika stvar, osim ako niste Švicarska narodna banka.

>> Švicarska uskoro mora rušiti franak, rate kredita će padati

Komentara 1

DJ
djurex
21:34 21.08.2015.

Kome prosipaju supljake..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije