Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza erste banke

Hrvatskoj turizam jedini zdrav sektor

plaža
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/3
12.11.2014.
u 18:54

Ne nađu li pokretač rasta, nove članice nikad neće stići staru EU

Ulaskom u tranziciju i napuštanjem komunizma nove članice Europske unije 25 godina nakon rušenja Berlinskog zida podignule su standard svojih građana. Skok BDP-a po stanovniku na 65 posto prosjeka EU 15, sa 49 posto koliko je iznosio 1989., pokazatelj je da se tranzicija isplatila. Brojke su iznesene u specijalnom izvještaju Erste banke “25 godina nakon komunizma”, u kojem analitičari upozoravaju da nove članice EU moraju savladati izazov koji im donosi stagnacija gospodarstva te da moraju pronaći nove pokretače rasta. U suprotnom nikada neće sustići razvijeni dio Europe.

Stari model rasta

– Stari modeli rasta zasnovani na niskotroškovnim prednostima ubrzano postaju zastarjeli, a na obzoru vrebaju prijetnje kao što je sve malobrojnije radno sposobno stanovništvo. Naš smjer za srednju i istočnu Europu preispituje konvencionalnu mudrost konvergencije temeljene isključivo na proizvodnji. Tvrdimo da bi se vlade trebale usredotočiti na uspostavu boljeg poslovnog okruženja za dinamične sektore s višom dodanom vrijednošću. Zemlje srednje i istočne Europe imaju stvarnu priliku izoštriti svoju konkurentnu prednost u sektorima kao što su uslužni sektor i sektor informatičkih i komunikacijskih tehnologija – zaključak je Jurja Kotiana, voditelja odjela makroistraživanja Erste Groupa za srednju i istočnu Europu.

350 automobila

Koliko smo napredovali, ilustrira i podatak o broju automobila na 1000 stanovnika početkom 90-ih i danas. Poljska je tako imala oko 150 automobila na 1000 stanovnika, poput Hrvatske, daleke 1993., dok danas svaki drugi Poljak posjeduje automobil. U Hrvatskoj pak prijevozno sredstvo posjeduje oko 350 od 1000 stanovnika.

Foto: VLm

Kao potentne sektore analitičari izdvajaju energetiku i energetsku učinkovitost koje postaju iznimno važne u kontekstu zaoštravanja odnosa između Rusije i Ukrajine. Za financiranje tih projekata trebalo bi koristiti EU fondove u kojima leži 16,7 milijardi eura za tu namjenu, ističu analitičari. Najbolja zemlja u povlačenju novca iz fondova je Poljska, a za Hrvatsku je do 2020. određeno 9 milijardi eura pomoći iz fondova. Inzistiraju i da se ulaže u energetsku učinkovitost, preciznije instaliranje centralnog grijanja, obnovu fasada i slične projekte kojima bi se trošilo manje energije. Za Hrvatsku analitičari kažu da je zemlja koju je tranzicija najmanje pogodila jer smo imali turizam i donekle razvijeno poduzetništvo pa nismo morali tražiti spas na trećim tržištima.

Ipak, među gospodarskim granama danas kao zdrav ističu turizam koji vide kao ključni sektor i u budućnosti, dok su ostali sektori ‘prilično limitirani, ali dobro razgranati’. Industriju automobilskih dijelova, farmaceutsku industriju, prehrambeno-prerađivački sektor i brodogradnju vide kao moguće nositelje rasta. Komentirali su i da je Hrvatska napravila jako malo na deregulaciji i fleksibilizaciji gospodarstva iako su to tek administrativne reforme koje nisu politički zahtjevne te da postoji još mnogo mjesta za unapređenje sustava.

>>Bankrot Jugoslavije: Ekonomski krah 1982. koji nikad nije službeno objavljen

>>Ikea ruši naše mitove: potrošači, a ne vlada biraju pobjednike

Komentara 1

DE
DEXT
18:43 20.11.2014.

Da nam nema turizma, jeli ko srbi koricu s drveća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije