Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosudni presedan

Europski sud pravde: Banke se može kazniti za dizanje kamata bez parametara

HNB
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.11.2016.
u 08:00

U PBZ-u drže da odluka suda nema utjecaj na postojeće postupke, a viceguverner HNB-a Bojan Fras poručuje da učinke tek trebaju proučiti

Europski sud pravde donio je rješenje prema kojem hrvatski sudovi mogu kažnjavati banke koje nisu jasno definirale parametre za izmjenu promjenjivih kamatnih stopa. S obzirom na to da je hijerarhijski “jači” od hrvatskih, odluka je presedan za domeće pravosuđe koje se dosad, od suda do suda, različito postavljalo prema ovoj problematici, a ponekad su i na istom sudu donošeni različiti pravorijeci.

Ironija je to veća što je upućivanje tzv. “prethodnog pitanja” stiglo od Prekršajnog suda u Bjelovaru na zahtjev PBZ-a, što je svojevrstan autogol banke. Europski je sud ustvrdio da kažnjavanje banaka na temelju nacionalnog prava nije u suprotnosti s direktivama EU.

– Ova odluka otvara put za kažnjavanje banaka na temelju prekršajnih prijava zbog neugovaranja parametara za promjenu kamatnih stopa. Usto je i Ustavni sud u svibnju odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti prekršajnih odredbi o tome – prokomentirao je saborski zastupnik Franka Goran Aleksić te dodao da dužnost pokretanja postupaka ima ponajprije HNB, a onda i inspekcije Ministarstva financija te DORH, a ne samo klijenti.

Proziva i guvernera HNB-a Borisa Vujčića i njegove pravnike koji, tvrdi, drže stranu bankama u manipuliranju kamatama umjesto da preko Ministarstva financija predlože promjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi točno utvrdili parametre promjene kamata.

– To se treba učiniti tako da se od početno ugovorene kamatne stope oduzme vrijednost parametra u trenutku sklapanja ugovora i na taj način definira fiksni dio kamate – predlaže Aleksić.

U PBZ-u pak drže da odluka suda nema utjecaja na postojeće postupke, dok viceguverner HNB-a Bojan Fras poručuje da tek trebaju proučiti presudu i vidjeti moguće učinke. No, u HNB-u prevladava mišljenje da odluka ima značenje načelnog stava na koji se mogu pozvati stranke u postupku, no da nije automatski dio hrvatskih zakona. 

>> HNB: Prekršajni postupak protiv RBA i Sberbanke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije