Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud odlučio: HNB mora otkriti koje su banke kršile konverziju i kako

Vijeće sudaca: Javni interes u ovom slučaju prevladava nad zaštićenim interesima banaka i to nije interes samo tadašnjih dužnika
19. listopada 2016. u 00:15 1 komentara 1697 prikaza
Udruga Franak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Udruga Franak dobila je još jednu zadovoljštinu: Visoki upravni sud odbio je tužbu HNB-a za poništenje rješenja povjerenice za informiranje Anamarije Muse o obvezi središnje banke da udruzi dostavi podatke o tome koje su banke prekršile Zakon o konverziji.

HNB će im, dakle, morati odgovoriti je li utvrdio nezakonitosti u postupku konverzije, koje i kod kojih banaka, je li protiv njih poduzeo mjere i koje, kao i je li pokrenuo prekršajne postupke protiv banaka. Za to ima rok od osam dana od primitka presude.

U obrazloženju presude stoji da se informacija mora učiniti dostupnom javnosti ako javni interes prevladava u odnosu na štetu po zaštićene interese.

Udruga Franak VALENTINA WIESNER MIJIĆ Slučaj Franak: Sada je vrijeme da se zaštiti država Zdravko Marić SLUČAJ 'FRANAK' Vlada odgovorila Europskoj komisiji, a ministar Marić poručuje: Očekujem da će Bruxelles tražiti još objašnjenja Udruga Franak Upitna etičnost Broker iz Udruge Franak građanima nudi rizične proizvode

Također, sud je prihvatio i argumentaciju da odgovori na pitanja koja je Franak tražio nisu u interesu samo tadašnjih korisnika kredita u švicarskim francima nego i svih hrvatskih građana i vezani su uz funkcioniranje bankarskog i ekonomskog sustava.

U rješenju koje je potpisao predsjednik Vijeća sudaca Boris Marković navodi se pak i da je rad supervizora također podložan oku javnosti jer on osigurava funkcioniranje tržišta i zaštitu potrošača. Vijeće sudaca ustvrdilo je da je za ocjenu odnosa javnog i zaštićenih interesa važno i vrijeme nastanka traženih informacija.

Zaključno, suci ističu da su informacije o pokrenutim postupcima pred sudovima javne te da pokretanje postupka ne znači da je time utvrđena nečija krivnja pa nema razloga da se te informacije uskrate. Saborski zastupnik i predstavnik Franka Goran Aleksić u povodu presude koju u udruzi nazivaju povijesnom danas organizira i konferenciju za novinare.     

>> Direktor HUB-a za Bloomberg: Vlada nema puno vremena za dogovor s bankama

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • dubravkai16:

    Ovakva HNB je sramota, od koga ona mora štititi lopovske poslove banaka, umjesto da je zaštitila narod ona radi protiv građana i u korist stranih banaka. Guverneri svi - trebalo bi ih dobro istražiti i ako se dokaže da su ... prikaži još!u raditi protiv građana RH osuditi zbog izdaje države. Sramota šta se radi u RH.