Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na svjetskoj razini

Cijene hrane pale tijekom 2015. Mlijeko pojeftinilo čak 28,5 posto

mlijeko
Foto: Davor Javorović/Pixsell
08.01.2016.
u 08:20

Zbog jeftinijeg mesa, mlijeka, žitarica i drugih namirnica, cijene hrane bile su lani 19,1% niže u odnosu na godinu prije, izvijestio je FAO

Zbog jeftinijeg mesa, mlijeka, žitarica i drugih namirnica, cijene hrane bile su lani 19,1% niže u odnosu na godinu prije, izvijestio je FAO

Zbog znatno jeftinijeg mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te žitarica, cijene hrane prošle su godine bile čak 19,1 posto niže u odnosu na godinu prije, izvijestila je agencija UN-a za hranu FAO.

U prosincu je indeks košarice ključnih prehrambenih proizvoda pao dodatnih jedan posto u odnosu na studeni, na prosječno 154,1 bod, a u tom su mjesecu cijene bile dodatnih 1,6 posto “u minusu”.

Prema riječima Abdolrezea Abbassiana, višeg ekonomista FAO-a, obilna ponuda u kontekstu anemične svjetske potražnje i jači dolar glavni su razlog za općenito nisku razinu cijena lanjske godine. Meso je u prosincu najviše pojeftinilo, 2,2 posto u odnosu na studeni, čemu je razlog naglo povećana proizvodnja svinjetine u Europi i niske otkupne cijene, te smanjenje potražnje za govedinom iz uvoza u SAD-u.

Na godišnjoj je razini pak bilo jeftinije 15,1 posto. Žitarice su u odnosu na studeni jeftinije 1,3 posto, najviše zbog špekulacija o njihovoj većoj ponudi, nakon što je Argentina ukinula carine na izvoz te kulture, dok je na godišnjoj razini ostvaren pad od 15,4 posto.

Mlijeko i mliječni proizvodi na godišnjoj su razini pojeftinili 28,5 posto, na mjesečnoj jedan posto, jedino što su u prosincu u odnosu na studeni porasle cijene biljnih ulja, za 2,1 posto, te šećera za 0,6 posto.

Cijenama soje, tvrde u agenciji UN-a za hranu FAO, kumovala je neizvjesnost oko uroda u Brazilu, no na godišnjoj su razini i te cijene bile 19 posto niže, a šećera 21 posto. 

>> Kućanstva troše 81.054 kune godišnje, kruh postao glavna hrana 

>> Kava će biti luksuz, a neće biti ni žitarica i mahunarki

Komentara 2

BU
BubyZG
14:58 09.01.2016.

Litra trajnog mlijeka je od 3,50 do 4,00 kn/l. Istovremeno je litra mineralne vode Jamnice oko 3,50 kn/l !!????

BI
Black_Identity
13:49 08.01.2016.

ma di je to mlijeko pojeftinilo? u Zagrebu mozda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije