Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekivanja u 2016.

Analitičari Intese ostavili prognozu rasta Hrvatske na 1%

Aktiv Obuca d.o.o.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
29.03.2016.
u 23:00

Srednjoj i istočnoj Europi bankarski analitičari nisu povećavali prognoze rasta; potvrdili su ih na prosječnih 2,5 posto za 2016. i 2,6 za 2017.

Premda Europi generalno prognoziraju bolje izglede za rast od prethodno očekivanih, analitičari Bance Intese nisu povećavali prognozu rasta za Hrvatsku u 2016., već su je ostavili na 1%, a potvrdili su i prognozu rasta za srednju i istočnu Europu na 2,5% u 2016. i 2,6% u 2017.

Prognozu za Hrvatsku ostavili su na istoj razini nakon što je gospodarski rast trećeg kvartala sa 2,8% usporio na 1,9% u posljednjem tromjesečju 2015. godine. Premda je izvoz iz Hrvatske konstantno rastao, spominju i pad od 0,6% na godišnjoj razini na početku godine, iako on ne govori puno o trendu za cijelu godinu. Prognoziraju nam oporavak osobne potrošnje zbog deflacije i boljeg stanja na tržištu rada, no limitiran nastavkom razduživanja.

Smatraju da će se u Hrvatskoj ubrzati i investicije zbog povlačenja novca iz EU fondova, a učinak javne potrošnje bit će neutralan, kao i učinak izvoza, jer osobna potražnja paralelno radi pritisak na rast uvoza. 

>> Ministra Marića pitali su koja je vlada zaslužna za bolju prognozu rasta BDP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije