Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
škola trčanja

I prije i poslije trčanja tijelo traži tekućinu i ne podnosi masna jela

trčanje tekućina
Foto: Thinkstock
09.12.2014.
u 16:00


Kad trčite, dnevno treba piti i više od preporučene dvije litre tekućine

Pitate li iskusne trkače da vam kažu nešto o prehrani prije i poslije trčanja, pripremite se – trkačke zgode (zapravo, češće nezgode) vezane uz prehranu tema su kojom se trkači mogu zabavljati satima. Činjenica je da trčanje može vrlo poticajno djelovati na vaš probavni sustav. Što je dobro. Osim ako vas “uhvati” bez papirnatih maramica u džepu…

Kad se trbuh javi...

Vaše se tijelo prilagođava svakoj novoj situaciji. Iako nam je trčanje “u genima”, vaš se organizam mora postupno prilagoditi novim iskušenjima koja ste pred njega postavili. Tako je i s probavnim sustavom; trčanje – i općenito tjelesna aktivnost – ubrzava metabolizam, stoga se i vaš trbuh može javiti kad se tome najmanje nadate. Da tome ne bude tako, važno je da pripazite na prehranu prije i nakon treninga.

Jedna od najvažnijih stvari je piti dovoljno vode. Vjerojatno ste čuli ili pročitali da stručnjaci preporučuju da u organizam unesete oko dvije litre tekućine dnevno; kad trčite, potreba za tekućinom može se i povećati. Stoga je dobro sat prije treninga popiti veliku čašu vode. Nemojte pretjerivati jer to može donijeti neželjene posljedice; neugodna se situacija može dogoditi i popijete li veću količinu vode neposredno prije trčanja.

Loš scenarij

Nakon treninga je neobično važno da ponovno unesete tekućinu u tijelo, bila to obična voda ili sportski napitak (sa što manje šećera). Iskusni će vam trkači preporučiti i pivo, što je stvarno odličan izbor, sve dok se zadržite na jednoj boci.

Zaboravite scenarij po kojem se s posla žurite kući, ubacite u sebe ručak i krenete na trening: na treningu se nećete dobro osjećati, noge će vam biti teže. Naročito ako ste pojeli obrok bogat masnoćama. Vjerojatno ste čuli i za izraz “carb loading” (engleski za konzumiranje veće količine ugljikohidrata), ali nemojte se njime opterećivati trčite li kraće od 90 minuta. I nemojte odmah trčati u trgovinu dodacima prehrani: specijalni gelovi i sokovi za trkače nisu nešto na što trebate u prvoj fazi upoznavanja s trčenjem obraćati pozornost. Kasnije, to će vam biti dobri prijatelji.

>>www.vecernji.hr/goout-program

Foto: GoOUT!

Fill out my online form.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?