Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.02.2017. u 22:30

Hoće li nam se na kraju dogoditi da nas u eurozonu puste kada veliki iz nje izađu svojevoljno?

Euri u Hrvatsku nikako da stignu. Nemamo uvjete za ulazak u eurozonu, a teško povlačimo sredstva iz raspoloživih nam kohezijskih fondova. Da nije turista koji sami eure prebace preko granice, euro bi nam bio nedosanjani san. Nikako ne volimo kunu – u njoj ne štedimo niti u nju ulažemo – pa oduševljeno dočekamo svako novo obećanje političara da smo i dalje ustrajni u ideji da adoptiramo euro.

Ponovno smo izvan trenda jer Europljani od eura bježe u nacionalnu valutu. Francuzi koncept jednog tržišta s jednom valutom odbacuju. Vraćanje francuskom franku i samostalnoj monetarnoj politici osnova je gospodarskog manifesta Marine Le Pen, koja slovi kao ozbiljan kandidat za predsjedničku fotelju. Oslobađanje Francuske njezina je parola pod kojom obećava brzo uvođenje novog franka nadajući se da će to Francuskoj vratiti snagu. Naši su pak političari uvjereni da nam je pod kapom eura budućnost stabilnija.

Hoće li nam se na kraju dogoditi da nas u eurozonu puste kada veliki izađu svojevoljno? To bi bila velika ironija slična onoj s povlačenjem europskog novca u Hrvatsku. Financijska omotnica raspoređena za Hrvatsku tanja je nego ona koju su imale članice koje su u Europsku uniju ušle 2004., ali ni taj skromniji iznos novca ne uspijevamo upogoniti u smjeru rasta.

Izračuni pokazuju da bi visok udio povučenih sredstava mogao stvoriti novih 11 milijardi kuna ekonomskih aktivnosti, a statistika pokazuje da smo povukli oko 80 posto sredstava. To je poprilično visok postotak pa se opravdano postavlja pitanje gdje je dodatni rast BDP-a.

Odgovor je skriven u statistici koja dokumentira koliko je sredstava ugovoreno, a ne utrošeno. Hrvatska sama sebi podmeće klipove pa se novac sporo potroši zbog nemogućih uvjeta na javnim natječajima, njihova spora provođenja, neriješenih imovinskopravnih odnosa na kapitalnim projektima... Dok se administracija nadmeće pravilima, stvarni euri ostaju u Bruxellesu.

Nećemo ipak ostati bez eura – doći će iduće ljeto s turistima!

>> Tusk se sastao s Plenkovićem: Uloga Hrvatske je ključna, cijenimo vaš uspjeh i ono što ste postigli

Komentara 21

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
23:19 07.02.2017.

Pa što je čudno tu i pustili nas tamo kad su veliki počeli izlaziti. Sluga pokoran je ipak samo sluga. Nekada beogradu sada briselu. I da se razumijemo nisu tome srbi krivi nego tzv hrvati, gamad koja je i 1947. nekažnjeno moje pretke poubijala. Do dan danas se o tome ništa ne zna osim da to nisu srbi učinili.

RB
renato.bednjanec
09:37 08.02.2017.

Jedva smo došli do svog novca a sada bi ga opet mjenjali. Prvo su bili dinari i uvijek smo bili potkradani, dvaput od Beograda a sada možda od Bruxelesa i Berlina. Kuna bi trebala ostat.

JU
jurajuric118
06:31 08.02.2017.

a gle, realno, čovek ima pravo. euro trebutno radi samo u korist Njemačke i nikog drugog. istina nama su njemci nekak dragi i nedamo protiv njih no gledajući povjest od 10 godina, Angela Merkel je uspela ono kaj je Hitler htel. samo on nije uspel s oružjem, a baba to rešila s par poteza penkalom. Europa je pokorena i njemac je gazda. zato i druge relevantne članice i bježe van eurozone, van iz EU, a nama malima je bolje prikloniti se velikom gazdi i živeti od mrvica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije