Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadahnuća džentlmena

Inspiracija Driesa Van Notena: Intimno putovanje kroz umjetnički svemir

Dries Van Noten
Foto: Getty Images
1/7
07.04.2014.
u 15:06

Dries Van Noten ima vrlo izražen estetski vokabular, a do svojih modnih kreacija dolazi kombiniranjem vizualnih umjetnosti iz različitih razdoblja, kultura te intimnih sjećanja.

Ovo je prva izložba koja je posvećena Van Notenovom radu, a dizajner nas izložbom vodi kroz intimno putovanje u svom umjetničkom svemiru.

Otkriva svoj jedinstveni kreativni proces koji je upotrijebio u stvaranju svojih muških i ženskih kolekcija, jer osim predmeta koji su bili njegova inspiracija, izložba sadrži i fotografije te video zapise, filmske isječke, najdražu glazbu dizajnera te djela drugih poznatih umjetnika javnih i privatnih zbirki koje pokreću maštu, a ujedno i karijeru Dries Van Notena.

Foto: Getty Images, LPI

Notenova kolekcija proljeće/ljeto 2014, predstavljena na pariškom tjednu mode

Belgijski modni dizajner u svijetu tekstila se nalazi od malih nogu upravo radi roditelja koji su bili trgovci tkaninama. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu gdje je i diplomirao. Godine 1986. stvorio je svoj nezavisni brend te je ujedno iste godine prikazao i svoju prvu mušku kolekciju u Londonu na okupljanju avangrdnih belgijskih dizajnera.

Dries Van Noten ima vrlo izražen estetski vokabular, a do svojih modnih kreacija dolazi kombiniranjem vizualnih umjetnosti iz različitih razdoblja, kultura te intimnih sjećanja. Njegove kolekcije odražavaju svoje fantazije i snove o egzotičnih mjestima koja proizlaze iz mašte, dok pomalo naginje etničkim i narodnim običajima u Indiji, Kini, Africi i Meksiku.

Foto: Getty Images, LPI

Kolekcija Dries Van Notena za jesen/zimu 2006.godine ispunjena je zlatom

Također, izravan utjecaj se pronalazi u remek-djelima povijesti umjetnosti te je njegova cijela kolekcija za jesen/zimu 2009. godine proizašla iz slike Francisca Bacona, dok se muška kolekcija za proljeće/ljeto iste godine temelji na slici Elizabeth Peyton.

Njegovi dizajn počiva na suprotnosti te je još jedan konstantan znak njegovog stilskog vokabulara. Velika zanimljivost u Dries Van Notenovom dizajnu je granica između spolova te tako čipku kao vrlo ženstveni materijal koristi u izradi odijela dok muške rezove koristi u ženskim komadima odjeće.

Foto: Getty Images, LPI

Kolekcija proljeće ljeto 2009. izložena u prekrasnom pariškom Palais Royalu

Njegova izrada svakog komada odjeće pret-a-porter kolekcija naginje najkvalitenijim Couturierima što kulminira na modnim revijama koje su jedne od najupečatljivijih u poslijednjih nekoliko desetljeća.

Za ovu izložbu Dries Van Noten je okupio i elemente koji upućuju na druge izvore inspiracijepod nazivom ‘komora čuđenja’ ili ‘Znatiželja’ - ormari u kojima su sitnice, a djeluju poput malih suvenirnica. Svaki komad nije moguće razumjeti na prvi pogled, ali postupno postaju čitljiviji kao odraz njegova stvaralačkog procesa.

Oživljene siluete dvadesetih godina prošlog stoljeća, osvježene pop art i cvjetnim motivima, provlače se kroz cijelu jesensku kolekciju za 2014. godinu, a posebno su dojmljive forme kaputa i jakni, pojačane intenzivnim bojama.

Foto: MUSEUM LES ARTS DECORAVIFS

Vezena kožna jakna Yves Saint Laurent iz 1980., inspiracija za kolekciju iz 2006.

Van Noten je gotovo preko noći postao dizajnerski superstar, a to čini već gotovo 30 godina. Ova izložba pod nazivom “Dries Van Noten: Inspiracije” pod sponzorstvom je robne kuće Barneys New York.

Naime, Barneys je prva američka robna kuća koja je počea prodavati rad ovog posebnog dizajnera. Pamela Goblin, kustosica izložbe sa svojim timom i samim dizajnerom na stvaranju i prikupljanju eksponata za izložbu pripremala se dvije i pol godine te to opisuje kao vrlo emotivno putovanje kroz modu i izložbu kreativnosti. Naime, gospodin Van Noten je oprezni arhivist te se procjenjuje da je na izložbi prikazano samo 20 posto njegove inpiracije kroz sve ove godine stvaranja.

Iako stvara modne kolekcije 28 godina i dalje ostaje vjeran svojoj inspiraciji, slikarstvu.

>>Dries Van Noten: Precizna avangarda belgijskog dizajnera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije