Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA VRHOVNI SUD

Slučaj Glavaš: Drago Tadić osuđen na dvije godine zatvora

Drago Tadić (1)
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
27.02.2013.
u 14:22

Osječki poduzetnik nepravomoćno osuđen zbog pokušaja podmićivanja sudaca u slučaju Glavaš

– Pokazali ste veliku upornost u činjenju kaznenog djela, a sve je to bilo upereno protiv vrha piramide pravosudne vlasti u ovoj državi – kazao je, među ostalim, Zdravko Majerović, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući u srijedu netom izrečenu nepravomoćnu presudu, kojom je Drago Tadić osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš.

Tadić nije organizirao grupu

Osječkog poduzetnika USKOK je teretio da je tijekom lipnja i srpnja 2010. međusobno povezao u zajedničko djelovanje Srećka Jurišića, Sanju Marketić, Ivana Drmića i Božicu Ćavar Tadić (svi uvjetno osuđeni, nakon što su priznali krivnju, op.a.), a cilj te grupe, prema optužnici, bio je da nađu suce Vrhovnog suda koji bi za novac bili spremni utjecati na krajnji ishod presude Branimiru Glavašu. Iako je USKOK u optužnici naveo da su okrivljenici skupili 70.000 eura, što je bila desetina planiranog iznosa, sud je promijenio činjenični opis optužnice u odnosu na taj dio.

– Sud je iz činjeničnog djela izbacio tvrdnju optužbe da su okrivljenici planirali skupiti 700.000 eura jer to ne proizlazi iz dokaznog postupka. Optužba je tu svoju tvrdnju temeljila na tajno snimljenom razgovoru između Ivice Šole i Sanje Marketić, a iz sadržaja razgovora jasno je da je S. Marketić bila ironična – objasnio je sudac Majerović intervenciju suda u činjenični opis optužnice. Obrazlažući presudu, sudac Majerović kazao je kako iz dokaznog postupka ne proizlazi da je Tadić organizirao grupu, no proizlazi da je povezao više osoba za činjenje više kaznenih djela.

''Skandalozna presuda''

– Ovo vijeće nije prihvatilo vašu obranu u kojoj ste tvrdili da ste vi samo prikupljali informacije i to na poticaj vaše supruge koju je na to potaknula Sanja Marketić. Iz dokaznog postupka očito je da ste vi spona koja povezuje Sanju Marketić i Ivana Drmića sa Srećkom Jurišićem, dok on pak sve to radi zbog vas, što proizlazi iz sadržaja tajno snimljenih razgovora. Nadalje, iz dokaznog postupka nedvojbeno proizlazi da je sve informacije koje su vam bile potrebne Jurišić dobivao od Marine Dujmović Vuković, iako je to ona na ovom sudu zanijekala. Nedvojbeno je i da je ona osoba kojoj je Jurišić trebao predati 70.000 eura koje su mu prethodno predali S. Marketić i Drmić, no do sastanka nije došlo jer je Jurišić kasnio, a ona je žurila na koncert. Pitanje je što bi bilo da je spomenuti koncert bio dan prije ili dan kasnije. Sve ovo proizlazi iz sadržaja razgovora između vas i Jurišića, u kojem vam on detaljno objašnjava zašto se sastanak nije održao te kada je zakazan drugi. Do tog drugog sastanka nije došlo jer su Drmić i S. Marketić podnijeli kaznenu prijavu protiv Jurišića, dok ste vi i on, što proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, pokušali napraviti sve što ste mogli da se po toj prijavi ne postupa – kazao je sudac u obrazloženju.

Tadić, koji je presudu slušao bez ikakve reakcije, na kraju nije htio ništa komentirati, no njegova odvjetnica Jadranka Sloković presudu je nazvala – skandaloznom. – Presuda je skandalozna kada se zna da su se ostali okrivljenici u ovom postupku, koji su bili tuženi i za više djela, nagodili, nakon čega im je izrečena uvjetna osuda. Smatram da se doista radi o apsolutno selektivnom pristupu koga će se dovesti pred sud i kome će biti izrečena ovakva i onakva kazna – kazala je Sloković.

>> Obrana: Iskaz Branka Hrvatina je neistinit 

>> Svjedok: 'Mršavi čovjek je nazvao Tadića, a onda mi dao 50.000 eura'

Komentara 17

DO
Doglavnik
16:42 27.02.2013.

Glavasa ste politicki osudili i fakticki protjerali iz zemlje ! Nemojte misliti da je Hrvatska privatna prcija kriminalca Mesica i njegovog zeta !! Drzava Hrvatska je drzava hrvatskog naroda oni koji danas sude politicke presude uskoro bi mogli biti umjesto osudjenih !!

OB
-obrisani-
18:44 27.02.2013.

zašto se ne pozatvaraju ti gadovi koji veličaju ratnog zločinca Glavaša ??? . pa jesmo li mi pravna Država ili smo baš prava trula Banana.???? . Manđukić je skoro stradao u Njemačkoj što je digao ruku i time asocirao na fašistički pozdrav....a kod nas je Ratni Zločinac.....glavna ZVIJEZDA..... ..pa kaj je nama.????.....kakva smo mi to Država ????

DO
Doglavnik
16:34 27.02.2013.

Kao hrvatski tz. gradjanin kako vole reci na Pantovcaku i drzavljanin ne slazem se sa odlukom hrvatskog suda. Ovo je politicko sudjenje u Hrvatskoj !! Ulazem protest zbog ovakvih presuda u Hrvatskoji trazim pustanje na potpunu slobodu gospodina Tadica !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije