Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIZARNI ZAHTJEV

Matanić traži da mu vrate lisice, preklopni nožić i 15.000 eura

31.05.2010., Zupanijski sud, Zagreb - Sudjenje sestorki osumljicenoj za ubojstvo Ive Pukanica i Nike Franjica. Robert Matanic. Photo: POOL/PIXSELL
Foto: POOL/PIXSELL
08.11.2015.
u 15:37

Vrhovni sud smatra da je Matanić u pravu tvrdeći da Županijski sud nije jasno obrazložio zašto su mu oduzete stvari

Kada je Robert Matanić u listopadu 2008. bio uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, među stvarima koje mu je policija oduzela bila su dva para lisica, preklopni džepni nožić s oštricom dugačkom osam centimetra te 15.000 eura.

Novac je policija oduzela od njegove tadašnje djevojke. Otad je prošlo sedam godina, Matanić je u međuvremenu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora, a kaznu trenutačno izdržava u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS) gdje je smješten nakon što ga je u ožujku 2015. u Kaznionici Lepoglava utegom napao i teško pretukao Dario Šišaković.

Županijski sud ga odbio

Matanić je otad u komi, stanje mu je izuzetno teško i njegova se obrana izborila za petomjesečni prekid kazne, kako bi mogao biti adekvatno liječen. Bolnica u kojoj bi mu takva njega mogla biti pružena u Novom je Marofu i u njoj trenutačno nema mjesta. Stoga Matanić odlazak u tu bolnicu i početak prekida kazne čeka u BOLS-u, a iako mu se stanje malo poboljšalo, liječnici nisu previše optimistični glede njegova ukupnog i konačnog oporavka. No usprkos svemu tome, Matanić na oduzete mu i njemu očito bitne stvari, nije zaboravio, pa je preko svog odvjetnika Hrvoja Korše tražio od suda da mu ih vrati. Kako zagrebački Županijski sud Matanićevu zahtjevu nije udovoljio, njegov se branitelj žalio Vrhovnom sudu, koji je pak Matanićevu žalbu prihvatio te spis vratio na ponovno odlučivanje nižem sudu. U obrazloženju odluke, Vrhovni sud naveo je da je Matanić u pravu kada u žalbi navodi da zagrebački Županijski sud nije dostatno obrazložio zašto su mu oduzeti preklopni nožić i lisice. Naime, kako se navodi u obrazloženju Vrhovnog suda, niži je sud te predmete oduzeo naznačivši da to radi sukladno zakonskim osnovama, a zbog javne sigurnosti građana. No što bi u povratu tih predmeta bila bojazan za javnu sigurnost građana, niži sud, navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda, nije obrazložio. Usto Vrhovni sud smatra da je riječ o predmetima koji su na slobodnom tržištu te su kao takvi lako dostupni. Upravo zbog toga Vrhovni sud odlučio je prihvatiti Matanićevu žalbu, ukinuti odluku o oduzimanju spornih predmeta te je vratiti nižem sudu da ponovno o svemu odluči.

Na ruke ili na račun

Što se tiče oduzetog novca, zagrebačkom Županijskom sudu bilo je sporno što je Matanićeva majka potpisala specijalnu punomoć njegovu branitelju koji je u Matanićevo ime tražio povrat 15.000 eura iako po stavu nižeg suda ona za to nije bila ovlaštena, jer nije imenovana Matanićevim starateljem nakon što je Matanić zapao u komu. Zbog toga je niži sud odbio prijedlog branitelja za povrat tog novca, no Vrhovni sud je i taj dio odluke ukinuo, obrazloživši da niži sud treba utvrditi ima li zakonskih osnova za isplatu tog novca Mataniću. Ako ih ima, stav je Vrhovnog suda da bi se tih 15.000 eura trebalo isplatiti ili na ruke Robertu Mataniću ili na njegov račun. Tko je uime Matanića ovlašten podizati taj novac, po Vrhovnom sudu nije predmet odlučivanja u tom postupku.

>>Ubojici Ive Pukanića sud odobrio prekid kazne

>>Terete ga za pokušaj ubojstva R. Matanića

Komentara 6

FO
ForeignLegion1987
17:55 08.11.2015.

Treba mu pruziti...istu...pomoc...koju je on pruzio...pukanicu i franjicu

IH
ivan.horvat031
18:06 08.11.2015.

Dobio je što i zaslužuje,a lisice mu vratite i stavita na ruke i noge da ne pobjegne iz bolnice.

TV
tv5378
18:27 08.11.2015.

Dozivotni ga pokusao ''overiti'' da izbrise tragov.Istina ce doci na vidjelo,prije ili poslije institucije ce raditi posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije