Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Marko Vidaković osuđen na 25 godina zatvora za teško ubojstvo supruge i posjedovanje oružja

marko vidaković
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
03.11.2016.
u 08:22

Sutkinja Sanda Janković u pojašnjenju presude kazala je kako je optuženom kao olakotna okolnost uzeto u obzir što do sada nije kažnjavan i smanjena ubrojivost prilikom zločina zbog alkoholiziranosti

Marko Vidaković (63) na karlovačkom je Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora za teško ubojstvo supruge i posjedovanje oružja. Zločin se dogodio 5. kolovoza 2014. godine u njihovoj obiteljskoj kući u Svetom Roku gdje je pretukao suprugu koja je od posljedica preminula nakon sedam dana u Općoj bolnici Zadar. Za teško ubojstvo supruge Šimice dobio je 24 godine, a za nedozvoljeno posjedovanje oružja, nekoliko pušaka i ručnih bombi, dvije, odnosno jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora, te obavezno liječenje od alkoholizma.

Sutkinja Sanda Janković u pojašnjenju presude kazala je kako je optuženom kao olakotna okolnost uzeto u obzir što do sada nije kažnjavan i smanjena ubrojivost prilikom zločina zbog alkoholiziranosti, što je utvrđeno psihijatrijskim vještačenjem.

Više od 30 ozljeda po cijelom tijelu

– Nedvojbeno je dokazano, o čemu je svjedočilo vaše troje djece, da ste suprugu godinama fizički, psihički i financijski zlostavljali, te da je kobnoga dana vaša dugogodišnja potiskivana ljutnja prema supruzi kulminirala time da ste je, jednostavno rečeno, nasmrt istukli. Ovo vijeće ne može zanemariti upornost vaše kriminalne volje, okrutnost i bešćutnost koja je rezultirala time da je pokojna imala više od 30 ozljeda po cijelom tijelu; nogama, rukama, prsnom košu, leđima te glavi od kojih su neke ozljede bile kobne. Isto tako, čitavu ste noć suprugu s ozljedama ostavili da leži, niste intervenirali, već je to drugoga dana učinio vaš sin. Iako ste više puta u sudnici tijekom dokaznog postupka plakali uz pojašnjenje da vam je žao zbog djece, pokojne i njezine rodbine, s obzirom na vaše svjedočenje i ostale dokaze, smatramo da vam doista nije žao zbog smrti supruge. Nažalost, svi svjedočimo da su ovakva kaznena djela u značajnom porastu u Hrvatskoj. Počinitelji moraju biti primjereno sankcionirani – dio je pojašnjenja presude koju je izrekla sutkinja Sanda Janković. Dodala je i kako zakon predviđa da se za dugotrajnu kaznu zatvora izrekne od 21 do 40 godina zatvora.

Inače, tijekom suđenja je sve troje djece, koji nisu bili u kući kada se dogodila tragedija, govorilo da je otac bio jako dobar čovjek, radišan i da je skrbio o njima svima, ali da se pretvarao u drugu osobu kada je bio pijan, što je bilo često. Djeca su svjedočila da su kao maleni bježali od kuće kada je bio pijan jer je vrijeđao majku, prijetio da će ih sve pobiti te nasrtao na majku. Iako su i bježali od kuće, majka se vraćala jer je vjerovala da će se otac promijeniti i nije ga htjela ostaviti. No, u svojoj je obrani optuženi Vidaković tvrdio kako nikada nikoga nije tukao, pa niti suprugu, te je iskaze djece nazvao lažnima, ali i nalaze psihijatra i psihologa koji su potvrdili da ima negativan stav prema supruzi, da je zbog alkoholizma bio smanjeno ubrojiv kada su je tukao, ali da je znao što radi.

> > Marko Vidaković iznio obranu: Znao sam se u životu napiti, ali ne puno i nikada je nisam tukao   

Komentara 3

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
12:20 03.11.2016.

Marko Vidaković je naš hrvatski čovjek i pravi hrvat i trebalo ga pustiti i proglasiti za nevinog viteza vanka ratnog klanja.

MX
Mister X
13:00 03.11.2016.

Nije mi jasno zašto ga je izazivala kada je znala da zaheban kad se nacuga ! No nešto drugo sam mislio da iskažem Kazna je OK. Samo nije u redu da druge osobe ne sudi ta poštena sutkinja ? Nego dobivaju ispod 10 godina jer te druge ubite žene nisu ništa vrijedne i nisu Hrvatice od stoljeća sedmog tko bi znao ? Ili su drugi suci ipak spremni na "dgovore prije suđenja za dodatne ""olaktne dokolnosti"" koje im se isporuče kolima možda i kod kuće "!!!

MX
Mister X
13:04 03.11.2016.

Marko Vidaković (63) star i ne oametan nimalo . Sada nema više pijančenja i mlaćenja.. Druga zadovoljstva su sada na redu za tog dedu nego se sada da naući reda stari deda . Pa kad dođe u raj tamo ćeće potom znati da vlada bolje nego do sada !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije