Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOJANJE TUNELA

Obrana traži da se iz spisa izdvoje analize telefonskih kontakata

Jurica Prskalo
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
1/3
04.10.2016.
u 17:15

Obrana je tražila da se analiza telefonskih kontakata i mejlova izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz

Je li analiza kontakata između Jurice Prskala i njegovih suoptuženika optuženih u aferi Bojanje tunela zakonit dokaz ili ne, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo bi odlučiti 11. listopada. Naime, na sjednici u utorak obrana je tražila da se analiza telefonskih kontakata i mejlova izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. U prilog svojoj tvrdnji priložili su i neke presude Europskog suda za ljudska prava iz kojih proizlazi da je za analizu telefonskih poziva i kontakata između optuženika potreban nalog suca istrage. Da je za tako što potreban nalog suca istrage kaže i postojeći Zakon o kaznenom postupku (ZKP). 

No u ovoj priči problem nastaje zbog činjenice da je istraga protiv Prskala i ostalih vođena po starom ZKP-u iz 1997., u kojem nije bilo izričito navedeno da je za analizu telefonskih kontakata potreban nalog suca istrage. Stoga ga policija u trenutku provođenja izvida nije ni tražila, a obrana smatra da takav dokaz, s obzirom na recentnu sudsku praksu, ne može biti zakonit, pa traže da ga se izdvoji iz spisa.

Optužno vijeće zaključilo je da će prije odluke o pravomoćnosti optužnice, odlučiti o zahtjevu obrane za izdvajanjem dokaza kao nezakonitih. Osim Prskala još su optuženi Marijo Lovrinčević, Goran Legec, Željko Kandžija, Slaven Žužul i tvrtka Skladgradnja. Prema optužnici terete se da su od 2008. do 2009. tijekom bojanja tunela Sveti Rok i Mala Kapala preplatili te radove, čime je HAC oštećen za 17,8 milijuna kuna.

>> Sud na zahtjev tužiteljstva odblokirao 4,3 milijuna kuna tvrtki optuženoj zbog bojenja tunela

Komentara 1

SD
sdpesticid
14:01 06.10.2016.

a da se cijeli tunel izdvoji iz spisa ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije