Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis MENTORSTVO MEĐU ŽENAMA: Treba vam potpora u karijeri?

Žene trebaju biti ambiciozne, hrabre i ne postavljati si granice zbog straha

Večernji list u suradnji s časopisom Zaposlena provodi projekt “Mentorstvo među ženama” u sklopu kojeg uspješne poslovne žene dijele svoje znanje ženama koje tek rade svoje prve korake u karijeri
08. prosinca 2021. u 10:51 0 komentara 420 prikaza
Marica Dusper
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poslovnjakinja Marica Dusper prošle se godine prvi put uključila u projekt “Mentorstvo među ženama” koje provodi Večernji list u suradnji s časopisom Zaposlena, a u njemu uspješne poslovne žene dijele svoje znanje i iskustva onima koji tek rade svoje prve korake u karijeri. Samostalna poduzetnica i vlasnica tvrtke “Big office” koja je nakon petnaest godina u privatnom i deset u javnom sektoru krenula u vlastito poduzetništvo, i ove će godine sudjelovati kao mentorica. Što je dosad iz ovog iskustva naučila te kakve savjete ima za mlade žene koje tek počinju svoje karijere, govori nam u ovom razgovoru.

Zagre: Mentorica Marija Kalinić Marija Kalinić Ne može se ostvariti profesionalni i organizacijski razvoj bez osobnog razvoja

Kakve ste dojmove stekli u protekloj “sezoni” mentorstva, kako s projektom tako i sa svojom naučnicom?
Zahtjevan je to projekt za obje strane, i za mentoricu i za mentijku. Zagarantirane su sve emocije, obveza razbijanja predrasuda, ali je zagarantiran i obostrani rast. Ponovila bih uvijek ovaj proces, bez obzira na zahtjevnost, nemjerljiva je korist za obje strane u procesu. Moja mentijka bila je Tea Mršić – mlada inženjerka matematike koja je već u tom trenutku radila ozbiljan posao razvoja novog softvera i imala svoj tim od desetak ljudi. Ambiciozni ljudi svjesni su potrebe stalnog učenja i uvijek žele više.

Kako ste se snašli u ulozi mentorice, koji su vam bili najveći izazovi, a koja najljepša iskustva?
Najveći izazovi su mi bili da ne dijelim savjete jer mislim da to mentor ne treba činiti. Mentor treba prepoznati biser koji je pred njim, jer svatko je jedinstven na svoj način, i pomoći dobrim pitanjima da taj sjaj zablista. Mislim da je bilo korisno to što sam ponudila da prođemo i iskušamo određene alate za postizanje ciljeva koje sam stekla kroz godine iskustva u poslovnom okruženju i obrazovanjem. Važno iskustvo je činjenica da sam dobila baš Teu, mladu djevojku iz Požege, svjesnu svoga znanja i postignuća, ali s istovremenom odgovornošću da želi učiti još. Dosta smo razgovarale o načinu vođenja projekta, o koristima dobrog “scrum mastera”, tj. “dobre dadilje” u projektu. Obje volimo kanban sustav u vođenju projekta. Na tjednim susretima obično smo vodile rasprave uz kavu ispred moje, dva puta dva metra, velike zidne ploče na kojoj su po točno određenom redu bili složeni svi moji projekti sa zadanim aktivnostima na kojima sam radila u tom trenutku.

Koje ste lekcije stekli vi iz ovog iskustva?
Najvažnija lekcija bio je susret s predrasudama i činjenica da je Tea dobila baš mene za mentoricu, pa je u prvi mah, zbog prijašnjih komentara o javnom sektoru iz kojeg sam tada dolazila, bila razočarana. Dale smo sve od sebe i jedna i druga te okrenule predrasude naglavačke, dobile obje najbolje što smo mogle dobiti od programa i napravile pravi “kirbaj” od mentorstva. Meni je mentorstvo bio put za izlazak iz vlastite zone komfora pa sam postala aktivnija na društvenim mrežama.

Marica Dusper | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Marica Dusper

Koje su po vama kvalitete dobrog mentora?
Svatko je jedinstvena osoba u privatnom i u profesionalnom životu – i nema istog pristupa. Dobar mentor mora znati slušati i postavljati dobra pitanja. U pravom trenutku biti jedro, a ne sidro. Dati vjetra jedrima mlade mentijke, baš nje takve jedinstvene kakva jest. Savjeti mogu ići samo u smjeru da se ne smije zakočiti ambicija, i da ambicija mora biti usklađena s količinom rada koju ulažemo u realizaciju ciljeva. I eventualno savjeti o pečenju kruha i izradi pita – tu sam stvarno dobra.

Postoji li nešto što biste promijenili ili namjeravate promijeniti u svom radu s novom naučnicom?
Promjena samo mora biti u skladu s jedinstvenošću svake nove osobe s kojom se susretnemo. Stalnost je jedino u svjesnosti da je svatko različit i poseban na svoj način.

Možete li nam ponuditi “top” tri savjeta koje bi dali mladim ženama na putu u poslovnu karijeru?
Teško je imati formule i dati jedinstvene savjete, ali ako bih sumirala ono što je meni važno i pokazalo se dobrim savjetima mojih mentora tijekom života, to bi bilo da žene trebaju biti ambiciozne, hrabre i ne postavljati si granice zbog straha od okruženja. Ne smijemo si, osim toga, dozvoliti luksuz površnosti. Mi smo žene po prirodi vrlo detaljne, i tu svoju prirodnu osobinu trebamo uvijek imati na umu. Paziti na detalje i pri tome imati generalnu sliku zadataka u glavi – pokazalo se uvijek vrlo sigurnim putem k uspješnom postizanju cilja. I za kraj, trebamo vjerovati u snagu obitelj i poštovati prave džentlmene oko nas. Njihovo viteštvo je naša snaga. Ne trebamo se natjecati s muškarcima, ali uvijek trebamo poštovati i istaknuti što je dobro, i biti zahvalne za svakog pravog viteza oko nas.

Koje su stvari najvažnije za uspješnu poslovnu komunikaciju, kako s kolegama tako i s nadređenima?
Kao prvo, biti koncizan i jasan u iznošenju stavova, pripremiti se dobro i ne oduzimati ljudima previše vremena. Ako dajemo kritiku, neka uz nju stoji i razlog izricanja i naš novi prijedlog. A ako dobivamo kritiku, prihvatiti je stoički, analizirati i pretvoriti je u prednost.

Put prema vrhu poslovne ljestvice je strm i zavojit. Kako ga olakšati?
Uvijek govoriti istinu i ne govoriti loše niti o kome, davati nove prijedloge i dati više u poslu nego što okruženje očekuje i okružiti se ljudima boljim od sebe oko sebe. Ovo je teško gotovo kao napraviti dobar kruh, ali isplati se.

UBOJSTVO IZ 2019.
Mladić je ubio djeda pa tijelo sakrio u šumu, ostatke tražili i lovci. Ubojica poznat zbog krađa i droge
Životno osiguranje
DODATNA ZAŠTITA
Nakon smrti oca uspjeli smo spasiti obiteljski posao zahvaljujući njegovoj brizi za našu budućnost
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.