Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sele iz Hrvatske

Zbog velikog poskupljenja plina industrijalci sele iz Hrvatske

plin
Reuters
06.04.2010.
u 20:00

Hrvatska ima skuplji plin za industriju nego zemlje u njezinom okruženju, slijede poskupljenja i ostalih energenata, a cijena naftnih derivata uzastopno raste.

Pravi egzodus tvrtki iz Hrvatske prijeti našoj industriji nakon što je plin od 1. travnja za velike potrošače poskupio 20 posto. Prva je povlačenje dijela proizvodnje iz Hrvatske u neku od nama susjednih zemalja najavila danska tvrtka Hartmann koja svoje pogone ima u Koprivnici. Direktor Hartmanna Boris Garaj kazao je da pod ovakvim uvjetima ne mogu proizvesti konkurentan proizvod za izvoz.

Zagorka bježi iz Hrvatske

Druga tvrtka koja će zatvoriti proizvodnju u Hrvatskoj je Zagorka. Tvrtka Zagorka zapošljava 150 radnika i već 10 godina uspješno izvozi na tržište EU 80 posto svoje proizvodnje – keramičkih obloga za kamine – što iznosi pet milijuna eura godišnje.

– Na žalost, s najnovijim poskupljenjem plina za industriju, koje u proteklih 15 mjeseci ukupno iznosi više od 70 posto, a s obzirom na to da je u našoj proizvodnji plin osnovni energent, prisiljeni smo proizvodnju iz obje naše tvornice, Bedekovčina i Krapina, preseliti u jednu susjednu zemlju – kazao je član uprave Zagorke Miro Jakuš.

Iz Zagorke su nam dostavili i usporedbu cijena plina u Hrvatskoj sa zemljama u okruženju. Po njima ispada da hrvatska industrija plaća uvjerljivo najskuplji plin, dvostruko skuplji od Slovenije. Zanimljivo je da, za razliku od Hrvatske, sve zemlje imaju nižu cijenu za industriju od privatnih kućanstava.

– U Austriji je cijena plina za industriju 0,26 eura po kubiku, a za privatna kućanstva 0,60 eura. U Mađarskoj je ta cijena za industriju 0,24 eura, a privatno 0,33 eura. U Sloveniji industrija plaća plin 0,22 eura po prostornom metru, dok talijanska industrija ima cijenu 0,31 euro, a kućanstva 0,55 eura po kubiku. Hrvatska industrija plaća 0,42 eura, a privatna kućanstva 0,33 eura po kubiku. Ove podatke mogu dokumentirati ulaznim fakturama tvrtki koje proizvode u navedenim zemljama – kazao je Miro Jakuš.

I predsjednik uprave Munje Ivan Miloloža razmišlja o preseljenju proizvodnje iz Hrvatske ako se nastavi s ovolikim poskupljenjem energenata. Miloloža ističe da nijedno svjetsko gospodarstvo ne bi moglo izdržati poskupljenje plina u tri mjeseca veće od 40 posto, a to se upravo dogodilo u Hrvatskoj.

Javili su se i iz tvornice šećera Viro, jednog od tri najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj. U izvozu hrane iz Hrvatske, šećer već više godina zauzima prvo mjesto. Problematika cijene prirodnog plina samo je jedan detalj pri nabavi plina za proizvodnju. U konačan trošak nabave prirodnog plina svakako još ulaze troškovi transporta i skladištenja plina te činjenica da će Plinacro gotovo sigurno i povećati te cijene. Osim toga, dobavljač prirodnog plina, Prirodni plin d.o.o., dan prije Božića 2009. godine, kao pravi monopolist, pred sve je proizvođače bacio ugovore o opskrbi prirodnim plinom u 2010. po sistemu "uzmi ili ostavi".

U ugovoru je predvidio niz penala koje tvrtke kao potrošači ne mogu izbjeći iz objektivnih razloga. Među ostalim i to da će konačna cijena prirodnog plina biti kudikamo veća nego što je formalno sada i po kojoj se može nabaviti na Europskom tržištu, upozoravaju proizvođači.

– Plinacro d.o.o. naplaćuje uslugu transporta plina za siječanj 2009. godine, kad je potpuno obustavljena isporuka prirodnog plina, zbog plinske krize. Tvrtka Viro time je oštećena za 1,098.000 kuna – upozorio je naš izvor iz Vira.

Nema više jeftino

Doba jeftinih energenata u Hrvatskoj je, očito, prošlo. Nakon poskupljenja plina, slijedi već najavljeno poskupljenje struje, a cijene benzina ionako stalno lete u nebo. Ina od 1. svibnja može ponovno zatražiti veću cijenu plina za kućanstva jer je tako regulirano izmjenama Glavnog ugovora o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a, koji je potpisan u prosincu 2009. godine. Moguće je da će Ina od Vlade zatražiti još veće cijene plina iako u toj kompaniji kažu kako zasad nemaju informacija o mogućem poskupljenju.

Premijerka Jadranka Kosor jučer je, pak, najavila kako će od ministra gospodarstva Đure Popijača zatražiti izmjenu maksimalnog tjednog povećanja cijene goriva koja se po sadašnjem pravilniku iznosi 3,5 posto. Ljetos utvrđen Pravilnik o cijenama naftnih derivata predviđa da se cijena goriva mijenja na tjednoj bazi, ali da odjednom derivati ne mogu poskupjeti ni pojeftiniti više od 3,5 posto.

Ministar Popijač danas nije imao komentar na apele industrijalaca zbog preskupog plina (bio je na službenom putu), a u njegovu ministarstvu neslužbeno kažu kako je ideja bivšeg ministra Polančeca o otkupu plinskog biznisa iz Ine bila upravo ta da se odgodi poskupljenje plina. Međutim, nova je Vlada to dočekala na nož budući da u proračunu nema novca za kupovanje poslovanja s plinom iz Ine.

Ključne riječi

Komentara 24

KR
krka
20:43 06.04.2010.

Samo nek idu, ali se nek više ne vračaju, jer takve pokvarene i pohlepne fukare niti jedna uređena država ne treba. Jednom kad odu od novca Hrvatske sirotinje otvaraju radna mjesta u drugim zemljama, plačaju tamo porez i dr. ii Hr. država takve svinje netrebamo.

OB
-obrisani-
21:34 06.04.2010.

U Sloveniji cijena plina 0,22 eura po kubiku, a kod nas 0,42 eura po kubiku. Što sad tu još treba dodati? Kako god je krizni porez i PDV povećan za 4,5% bio udar na potrošnju građana, tako je i ovoo udar na preostalu industriju. Glupo, neopravdano i zločinački. Kako bi izgledalo da svaka tvrtka svoje gubitke uslijed lošeg poslovanja prebacuje na kupce? Kupci bi otišli. Industrija nema gdje otići. Nije na kotačima. Može ili propasti, ili preseliti proizvodnju u zemlje s jeftinijim energentima.

HA
hatienda
00:02 07.04.2010.

To su efekti sistematskog antihrvatskog djelovanja drugarice Vajsavljevič i njezinih saućesnika. Zna \"Jaca\" što radi. To je poznato svim hrvatima. Ali, tko je nalogodavac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije