Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESKONTAKTNA PLAĆANJA

Zbog direktive PSD 2 odbijaju se plaćanja karticama

Plaćanje karticom
Foto: GettyImages
1/3
26.09.2019.
u 17:28

I za beskontaktna plaćanja iznosa manjih od 100 kn traži se autorizacija PIN-om

Nakon filmske scene s odbijenom karticom za račun od 18 kuna, poslije nekoliko pokušaja, i sažalna pogleda prodavačice te kopanja po novčaniku za kešom, autorica teksta shvatila je da, pored desetaka napisanih tekstova o promjenama koje nastupaju s primjenom Direktive o platnim uslugama PSD2, ni sama nije shvatila što se ustvari mijenja.

A kako bi to tek trebalo biti jasno potrošačima kojima i naziv direktive više vuče na simpatičnog R2-D2 iz Ratova zvijezda, nego na nešto o čemu bi trebali misliti kod plaćanja? O čemu se, zapravo, radi?

Znači, 14. rujna počela se primjenjivati direktiva koja omogućava “otvoreno bankarstvo”: financijske institucije obvezuje da podatke o klijentima, uz njihovu privolu, moraju proslijediti trećim stranama – fintechima koji omogućavaju usluge plaćanja. No, istodobno su se, kako bi se onemogućile zlouporabe, podigli i zaštitni standardi kod plaćanja.

Potpis odlazi u povijest

Najveća je promjena da se, umjesto vlastoručnim potpisom, većina transakcija karticama mora autentificirati PIN-om. Dosad su se plaćanja beskontaktnim karticama odvijala bez ograničenja do limita od 100 kuna, no sad se, nakon pet takvih plaćanja, šesto mora potpisati PIN-om ili korisnik treba obaviti neku transakciju na bankomatu, provjeru stanja računa ili bilo što drugo čime potvrđuje da nema zlouporabe. Nakon toga, ponovo može pet plaćanja obaviti samo prislanjanjem na čitač.

Foto: GettyImages

Autentifikacija PIN-om potrebna je i ako vrijednost beskontaktnih transakcija premaši 150 eura. Na upit hoće li biti i dodatnih promjena, u Addiku pojašnjavaju da se sustavi kontinuirano nadograđuju osiguravajući maksimalnu zaštitu klijenata i jednostavnije korištenje usluga, primjerice, biometriju kod internetskih plaćanja, ako je korisnik odabere kao opciju. Unatoč opisanom iskustvu s prodajnog mjesta, vjeruju da su trgovci upoznati s promjenama.

– No, primjetno je kašnjenje kod primjene pojedinih mjera iz Uredbe u cijeloj EU te je očekivano da će potpuno usklađenje potrajati – priznaju u Addiku.

Nova autorizacija i za internet

Iz OTP-a poručuju da trgovce redovito obavještavaju o promjenama, a zanimljivo je da u RBA ističu da ograničenje nije vezano uz broj uzastopnih plaćanja nego maksimalni kumulativni iznos. Očito ni bankama još nije sve “sjelo”. Erste je jučer najavio izdavanje novih Diners čip kartica kod kojih će se svaka transakcija potpisivati PIN-om umjesto vlastoručnog potpisa.

Zamjena svih kartica novima trajat će godinu dana, a promjena se odnosi i na MasterCard i Visu. Izdavanje nove kartice korisnici Dinersa platit će 30 kuna. Uskoro će mijenjati i način autorizacije na internetskim prodajnim mjestima prelaskom na mToken. Autentifikacija PIN-om za njihove kartice bit će moguća od 1. listopada, trgovce su počeli obavještavati ovih dana. Pravilo o pet transakcija ili limita od 150 eura, nakon kojih se traži PIN, pojašnjavaju u HNB-u, morat će primjenjivati svi izdavatelji kartica.

– Regulatorni tehnički standard dozvoljava beskontaktna plaćanja u pojedinačnom iznosu do 50 eura, dok je većina banaka na hrvatskom tržištu odredila maksimalni iznos 100 kuna – precizira regulator te poručuje da su o promjenama trgovce obvezne obavijestiti banke.

– Proces usklađenja zahtijevat će dodatno vrijeme, bit će pod nadzorom europskih nadležnih tijela, pa i HNB-a, a svima je cilj izbjeći situacije da zbog različitih praksi širom EU dođe do odbijanja kartičnih plaćanja – spominje regulator praksu koja se događa ovih dana

150 eura

limit je beskontaktnog “ceha” nakon kojeg je potrebna potvrda unošenjem PIN-a

30 kuna

naplatit će Erste Card Club korisnicima za izdavanje novih Diners kartica s čipom kojima će zamijeniti sve postojeće Diners kartice u sljedećih godinu dana

Video: Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije