Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Završio ciklus buma i pada, slijedi novi rast

Jakobsen
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
03.09.2015.
u 11:48

Više od 80 posto zemalja na svijetu zaduženije je nego 2005., a dug država rastao je za 25 milijarda milijardi, negdje i 75 posto

Na samom smo kraju jednog poslovnog ciklusa rasta i kontrakcije (“boom and boost”) i to u fazi privremene obustave poslovnih aktivnosti prije pokretanja novog ciklusa u drugoj polovici 2016., smatra glavni analitičar Saxo banke Steen Jakobsen (na fotografiji).

– U novi ciklus ulazimo zaduženiji i manje produktivni, s nižim profitom i zaposlenošću nego što smo bili prije 2005. – ističe Jakobsen, navodeći u analizi da je globalna produktivnost prije 2005. rasla 2,8%, a od 2005. do danas 1,6%. Više od 80% svjetskih zemalja zaduženije je, 74% duga kućanstava vezano je uz hipoteku, dug država povećao se 25 milijarda milijardi, s tim da je u naprednim ekonomijama rastao 75%.

– Najveći je impuls rastu gospodarstva još od Marshallova plana poslije drugog svjetskog rata Put svile, gradnja kineske željeznice do Mediterana – zaključio je analitičar.

>>Kina se okreće Kinezima

>>Mi smo 
dio mora EU, kada 
se digne plima, 
diže i nas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije