Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zamijenite stare švicarske franke za investicijsko zlato

Plemenit.hr
28.05.2021.
u 08:40

Iskoristite priliku i svoje nevažeće švicarske novčanice zamijenite za nešto što vrijedi

Stare novčanice švicarskog franka koje su se prvi put u optjecaju pojavile između 1995 i 1998. godine prestale su ovih dana vrijediti u Švicarskoj kao službeno sredstvo plaćanja. Naime, 30. travnja 2021. godine bio je zadnji dan kada su trgovine u Švicarskoj primale te novčanice od 10, 20, 50, 100, 200 i 1000 franaka.

Od prvog dana svibnja prihvaćeno sredstvo sredstvo plaćanja samo su nove novčanice švicarskog franka, koje su u optjecaj puštene od 2017. do 2019. godine.

Primjerice, prepoznatljiva i vrlo rasprostranjena novčanica nominale 20 švicarskih franaka s likom švicarskog skladatelja Arthura Honeggera više ne vrijedi. Umjesto nje, za plaćanje gotovinom koristi se novčanica nominale 20 švicarskih franaka s prikazom dječačke ruke koja drži prizmu.

Slično vrijedi i za staru novčanicu od 50 franaka na kojoj je lik švicarske umjetnice Sophie Taeuber-Arp ili onu od 100 franaka s prikazom švicarskog skulptora Alberta Giacomettija.

Umjesto njih, vrijede novčanice od 50 franaka na kojoj je prikazana ruka koja drži peteljku s glavicom maslačka, te od 100 franaka sa spojenim šakama u kojima je voda.

Promjena se dogodila i s novčanicama nominale 10 franaka, 200 franaka i 1000 franaka.

Nove novčanice lako je prepoznati po tome što imaju prikazane ruke u različitim akcijama. Dakle, ako se na novčanicama švicarskog franka koje posjedujete nalaze likovi švicarskih uglednika, riječ je o starim novčanicama koje više ne vrijede.

Pregled starih i novih novčanica možete pronaći klikom na link.

Što ako imate stare novčanice švicarskog franka?

Stare će novčanice do 30. listopada biti moguće iskoristiti samo za kupnju proizvoda i usluga u švicarskim željeznicama i švicarskog pošti. Nakon tog datuma, te će novčanice bit će zamjenjive za nove isključivo u poslovnicama švicarske središnje banke u Bernu i Zürichu, te u izdvojenim odjelima središnje banke u još nekim drugim gradovima u Švicarskoj.

To bi mogao predstavljati problem za pojedince izvan Švicarske koji stare novčanice čuvaju na skrovitim mjestima, u sefovima, čarapama i madracima.

No, za građane regije postoji još jedna mogućnost da se riješe starih novčanica.

Naime, tvrtka Tetragram Plemenit iz Zagreba nudi mogućnost zamjene starih (ali i novih) novčanica švicarskog franka za investicijsko zlato. Riječ je o ponudi s ograničenim trajanjem stoga požurite i napravite konverziju čim prije.

Tetragram Plemenit nudi široku paletu investicijskog zlata, što uključuje zlatne poluge i zlatne kovanice. Odaberite nešto iz ponude i dogovorite plaćanje u gotovini, a u skladu s važećim zakonskim propisima.

Investicijsko zlato, za razliku od papirnatog novca, ima vrlo dugačak rok trajanja. Zlatnici i zlatne poluge različitih težina, od 1 grama do 1000 grama, mogu biti više nego dostojna zamjena gotovini. Njihova vrijednost sačuvana je kroz mnoga tisućljeća. Stoga, kada posjedujete zlato, ne morate brinuti da će vam promjena izgleda novčanica otežati ili čak onemogućiti njegovu uporabu.

Provjerite ponudu tvrtke Tetragram Plemenit u web shopu Butik Plemenit.

Za više informacija o ovoj jedinstvenoj ponudi nazovite 01/236-5857 ili 098/209-236.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije