Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekti

Za žičaru nad Učkom i dvije nove marine traže se ulagači

Zračna luka Osijek
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
07.09.2017.
u 12:44

Najviše je projekata u turizmu, a osim hotela, planira se i gradnja raznih zabavnih parkova. Manje je projekata u industriji

Aqua park Zelina, crikvenički hotel Jadran, marine u Crikvenici i Pločama, žičara Učka, kontejnerski terminal Zagrebačka obala u Rijeci, luka Slavonski Brod, zabavni park Sunger, inkubatori Jagodnjak i Požega.... novi su na popisu projekata koji traže ulagača, a potencijalni investitori sve o njima mogu doznati iz upravo objavljenog kataloga koji je izradila Agencija za investicije i konkurentnost. Obuhvaćeno je više od 70 državnih i privatnih projekata, no najviše je onih koji već godinama traže ulagače.

Atrakcija na vrhu Učke

Grad Crikvenica traži strateškog partnera za gradnju marine u centru grada kroz moguće osnivanje SPV-a. Isti plan postoji i u Pločama, gdje se u luci nautičkog turizma planira napraviti 400 vezova, od čega 282 u prvoj fazi. U projektu spominju i dodatni sadržaj, poput parkirališta za 101 automobil, suhih vezova te rekonstrukciju postojećih objekata, dok se u drugoj fazi planira graditi hotel sa 140 kreveta i garaža s 240 parkirališnih mjesta. Procijenjena vrijednost projekta je 86 milijuna kuna, a traži se koncesionar za pomorsko dobro i zemljište u vlasništvu države i grada.

Slavonski Brod traži partnera za razvoj luke na Savi, važne zbog dobrog strateškog položaja. Nadalje, zanimljiv je projekt gradnja žičare na Učkoj, procijenjene na 39,5 milijuna eura, za što se također traži strateški partner. Plan je da žičara poveže obalu s vrhom Učke i kao takva bude svjetska atrakcija zbog panoramskog pogleda. Dionica bi bila duga oko 4,7 kilometara. U prvoj fazi predviđena je gradnja vidikovca i centra za posjetitelje, u drugoj gradnja žičare i pristupne ceste, a u trećoj marine i parkirališta. Taj je projekt na listi strateških Primorsko-goranske županije, uvršten je u prostorne planove, a već ima i neke od potrebnih dozvola.

Država je među projekte za prodaju uvrstila i 70,63 posto crikveničkog hotela Jadran za koji postoji i plan uvrštenja dionica na burzu. Traži se i investitor u dvorac Esterházy u Dardi, koji bi se prenamijenio u hotel s pet zvjezdica i 126 soba uz prateće sadržaje. Vrijednost projekta procjenjuje se na 12 milijuna eura.

Već poznati projekti

Od već poznatih projekata koji su predstavljeni u katalozima prethodnih godina najzanimljiviji je Muzil u Puli, bivši vojno-regrutni centar na poluotoku Muzil za koji postoji plan gradnje apartmana, hotela, golf-igrališta, dvije marine i sportske luke, kulturno-kongresnog i zabavnog centra...

Od državnih resursa u katalogu koji traže ulagača su i projekt Kumrovec, hoteli Hrvatska, Krvavica i Sport Delnice te hotel i skijalište u Orahovici, Rimska Šuma Hotel, aqua park u Zelini, Hidrobaza, turistička zona u Varaždinskim Toplicama...

Uz marine, među infrastrukturnim projektima su i Luka Zadar, zračne luke u Rijeci i Osijeku, a od energetskih izdvaja se HES Kosinj.

Među privatnim projektima ulagači se traže, primjerice, za zdravstveno-turistički centar u Biogradu, kompleks na Pašmanu, projekt Sv. Martin na Muri te Stubičke toplice. Zabavni park planira se graditi u mjestu Sunger u Gorskom kotaru, nedaleko od Mrkoplja, uz dodatni sadržaj koji uključuje hostel i kuće za odmor. Među predstavljenim su industrijskim projektima tvrtka Vedrana koja se bavi drvno-prerađivačkim poslovima i traži ulagača ili strateškog partnera za povećanje kapaciteta, a planirana je investicija od 6,3 milijuna eura. Izdvojeni su i startup projekti unutar tehnoloških inkubatora te high tech projekti...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije