Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog čega su Zagrepčani ravnodušno dočekali gradnju nove žičare?

žičara
Borna Filić/PIXSELL
22.02.2017. u 09:00

Na žičaru se toliko dugo čekalo da su ju stanovnici zaboravili... Radove na početku izgradnje nitko nije primijetio... Više se buke diglo oko odlaska "petnaestice"...

Jeste li čuli fanfare? Trubače? Limenu glazbu?

Bilo što što bi najavilo konačni početak radova na sljemenskoj žičari koju čekamo već deset godina. Ne, ništa od toga nismo doživjeli. Rušenje stare žičare prošlo je toliko tiho da su ga primijetili tek stanovnici Podsljemena. Ne osjeti se u gradu uzbuđenje niti se čuje da netko spominje novu žičaru. Koja je u kvaru stajala i propadala. Povremeno su je se sjetili tek stari nostalgičari koji su žalili za danima kada su se vozili na vrh Medvednice. A danas na rečenicu – konačno su počeli radovi na žičari – mnogi tek slegnu ramenima. Kao da ih to ne zanima.

Je li žičara i dalje simbol grada ili se toliko dugo čekalo da se na nju jednostavno zaboravilo? Više se buke diglo oko “petnaestice” koja je planinare i stanovnike Podsljemena prevozila od Mihaljevca do tunela u Gračanima, odnosno prve stanice žičare. Pobunili su se Gračanci jer “njihov” legendarni tramvaj odlazi u povijest. Sada umjesto njega vozi autobus, a vjerojatno će ga zamijeniti niskopodni tramvaj. Kradu im, kažu, simbol kvarta, i nadaju se da će ga se na neki način konzervirati. Samo što “petnaesticu” nisu prozvali gračanskim Samoborčekom, a našla se ona i u logu OŠ Gračani. Takav entuzijazam ne osjeti se kad se priča o žičari, koja je izgleda otišla u povijest. Doslovce. Ostat će tek stare fotografije s obiteljskih izleta. A staru će žičaru zamijeniti neka nova, modernija, brža... Vjerojatno i bolja.

Kojom će zagrebačka planina dobiti dodatnu dimenziju. Onu turističku. A glavni će grad dobiti novu atrakciju. U koju bi se vrlo lako mogla uključiti i njegova povijest. Zašto ne bi na prvoj stanici stajala i stara “15-ica” kao muzejski primjerak? I još uz nju kabina iz stare žičare... A mogao bi se urediti i prostor u kojem bi se prikazala povijest stare žičare, s nizom fotografija, suvenira i novinskih natpisa... Treba ulagati u moderno i novo, ali ostavite malo duha koji čini gradske ulice, mjesta i lokacije. Osjetit će to i turisti...

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar Niškorist
Niškorist
11:56 22.02.2017.

Ima koga na Žičari ?

RA
Rad
09:44 22.02.2017.

Žičara može biti simbol grada, ali onda mora biti neobična, drugačija. Da se mene pita ja bi ju produžio do Zvijezde, kako bi bila i panoramska, turistička atrakcija, a ne samo za prijevoz ljudi. Izgled kabine je vrlo bitan. A još ljepše bi bilo da se može produžit do Kaptola. S obzirom da se povećava broj turista u Zg i velik broj rekreativaca koji hodaju na Sljeme mislim da potencijala ima.

TR
Trnjanec
13:59 22.02.2017.

Žičara neće biti izgrađena u idućih 10 godina, pazite što vam kažem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije