Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Za konverziju šuma iz EU 60 milijuna kuna

Na okruglom stolu održanom na sajamu u Gudovcu raspravljalo se o temi “EU fondovi u službi razvoja šumarstva i drvne industrije“
10. travnja 2018. u 07:00 3 komentara 496 prikaza
Foto: Davor Puklavec/pixsell

Kroz Program ruralnog razvoja RH dio novca od ukupno 2,7 milijardi eura tijekom sedmogodišnjeg razdoblja namijenjen je i za šumarstvo i drvnu industriju.

Novi zakon o šumama, koji je nedavno prošao javnu raspravu, dignuo buru Novi zakon Izgorjele šume nakon 10 godina mogu postati građevinske parcele

Ministarstvo poljoprivrede održat će nekoliko natječaja za ovaj sektor, kao mjere konverzije degradiranih šuma, ulaganja u šumsku mehanizaciju, ulaganja u primarnu preradu drveta te izgradnju i rekonstrukciju šumske infrastrukture – pojasnio je Bojan Ivanetić iz Ministarstva poljoprivrede na okruglom stolu u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i Bjelovarskog proljetnog sajma o temi „EU fondovi u službi razvoja šumarstva i drvne industrije“ održanom na sajamskom prostoru u Gudovcu.

Za konverziju šuma predviđeno je čak 60 milijuna kuna, a korisnici su zatražili samo 19 milijuna kuna. Za razliku od konverzije šuma, mjera šumske mehanizacije iznimno je tražena te je u tom sektoru odobreno 100 milijuna kuna u dva navrata.

Tihomir Jakovina Prozivaju Jakovinu EK traži istragu rezultata natječaja za ruralni razvoj

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika Zdenko Bogović kazao je da je 26% šuma u privatnom je vlasništvu, što čini oko 600.000 hektara površine. Prosječno je to jedno jutro zemlje, što je to, tvrdi, nepovoljno i mrtvi je resurs za vlasnike.

– Kako bi pridobili narod iz ruralnih područja, većinom starija domaćinstva koja su šumovlasnici, potrebno je imati prihod vrijedan šume – zaključio je Bogović. Potrebno je, tvrdi, više ulagati u šume kako bismo imali veće prihode, a mjere su usmjerene upravo za to. Konverzija je, zaključio je, zanimljiva mjera.

18.08.2014., Zagreb - Posljednje pripreme i zavrsni radovi na vanjskom djelu centra Ikea prije otvaranja. Kupili šumu Švedska Ikea se u Rumunjskoj počinje baviti i šumarstvom poljoprivreda PANEL DISKUSIJA Kako ubrzati ruralni razvoj? Decentralizacijom Off road Topusko Šumska vožnja Dođu se utrkivati pa se oduševe, vrate i kupe svoj komad šume
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
  • djakputnik:

    Koji je idiot smislio naziv "konverzija šuma"? Znači li to da će se hrvatske šume konvertirati u vlasništvo stranih vlasnika? Ili možda da će se konvertirati u ogoljeno zemljište? Hoće li se možda šume uz obalni pojas konvertirati u strane ... prikaži još! hotelske lance? Puno je tu nepoznanica, a izraz "konverzija" čitateljima ništa ne objašnjava. Ni, bitno je da je "novinaru" jasno.

  • josmalopanestalo:

    konverzija šuma u jeftinu sječku za izvoz u države koje imaju svoje šume ali ih čuvaju dok imaju naše šume

  • kajinx:

    Šta znači konverzija? Koji je idiot izmislio tu riječ?