Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Za blagdane ćemo potrošiti 11 milijardi kuna, kao i lani

Građani kupuju sve opreznije i čuvaju novac u strahu od još težih vremena
29. studenoga 2013. u 15:19 2 komentara 558 prikaza
božić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U aktualnoj gospodarskoj situaciji, kada ni premijer ni ministri građanima ne mogu obećati bolju iduću godinu, a s rastom nezaposlenosti i troškova življenja padaju i očekivanja potrošača, blagdanska potrošnja, ma koliko to trgovci i proizvođači priželjkivali, teško će doseći 11 milijardi kuna iz proteklih godina.

Više novca, a na stolu manje

Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora trgovine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kaže kako bi u dosezanju te psihološke granice bilo dobro popularizirati optimizam kao pretpostavku daljnjeg razvoja domaćeg gospodarstva. Bude li na blagdanskom stolu i pod borom više hrvatskih proizvoda, njihovom će se kupnjom potaknuti potrošnja koja je uz investicije i izvoz najvažniji čimbenik u zatvaranju, ali i pokretanju novog gospodarskog ciklusa. No iako se svake godine sve ranije kite ulice i dućani – i počinje božićno “ludilo” na koje otpada i polovica marketinških budžeta kompanija – građani više nemaju puno za trošenje, upozorava predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Tvrdi kako je i lani potrošeno milijardu kuna manje nego što se govori i tako će biti i u 2013. Za manju količinu robe i usluga treba sve više novca, jer su viši i troškovi življenja, energije i stanovanja.

– Čak tri četvrtine naših obitelji imaju problema s podmirivanjem mjesečnih troškova. Više od 290.000 ljudi je pod ovrhom i taj trend još raste, kao i nezaposlenost. U državnim te javnim poduzećima, u kojima se u 2014. očekuje i restrukturiranje i otkazi, neće biti ni božićnica. Nema promjena ni u privatnom sektoru, pa bi se prije reklo da će građani kupovati sve opreznije i čuvati novac u strahu od još težih vremena – tvrdi Sever.

Stezanje remena

Privatni konzultant i bivši predsjednik uprave Konzuma Drago Munjiza dodaje kako ni najave novih fiskalnih nameta poput povećanja stope PDV-a, kašnjenje i smanjenje plaća, troškovi legalizacije, psihoza i politiziranje oko lex Perković, referendum, proračun za 2014., Ina i MOL... ne stvaraju idealni scenarij za povećanje potrošnje i spremnosti građana da ulože u potrošnju, već u štednju.

– Oporavka neće biti sve dok prosječni Hrvat ne osjeti na svojoj koži optimizam, što znači da će mu se relativno povećati raspoloživi dohodak te da će “zavladati” pozitivne teme, poput pada nezaposlenosti i dolaska stranih investicija – tvrdi Munjiza, koji zbog svega toga ne očekuje blagdansku potrošnju veću od 10,5 milijardi kuna.

– Kad smo 2008. “pucali” na 13 milijardi kuna, stanje je bilo samo mrvicu bolje u novčanicima, ali su se zbog pozitivnih očekivanja građani lakše zaduživali – objašnjava Sever. Prosječna hrvatska obitelj u “špici” blagdanskog ludila potrošit će tako, prema procjenama NHS-a 1300 kuna, ali mnogi i puno manje, dok su trgovci oprezni s izjavama. U Mercatoru-H kažu tek kako je u njihovim dućanima, zahvaljujući dobroj pripremi, organiziranosti i prodajnim akcijama, blagdanska potrošnja već u zamahu te vjeruju da će u idućim danima dosegnuti prodaju kojom će biti zadovoljni. Slično tvrde i u zagrebačkom Avenue Mallu najavljujući i prigodne radionice i događanja kojima će, kao i s kuponima s popustima, dodatno pojačati blagdanski ugođaj i posjećenost. U City Centeru One hvale se pak kako su lani u tri centra u RH i u tri dana koja su prethodila Božiću imali 300.000 posjetitelja, a u čitavom je prosincu potrošnja bila 350 mil. kuna, što očekuju i ove godine. U vrijeme blagdana najviše se potroši od 19. do 24. prosinca, kada se samo potrošačke kartice provlače i do 25 puta u sekundi. No koliko smo spremni na otrežnjenje koje nas s prvim danima siječnja uvijek iznova iznenadi?

>>Nijemac će za Božić izdvojiti više nego naša obitelj

Najskuplji darovi uvijek su na policama u visini očiju i nadohvat ruke

1. Napravite popis darova
Izbjegnite nagle kupnje darova i prije nego što krenete u kupnju napravite popis komu ćete kupiti dar i zašto te koliko novca na njega možete potrošiti

2. U dućanu plaćajte gotovinom
Tako ćete najbolje kontrolirati koliko ste novca potrošili i koliko vam je još ostalo. Provjerite, sve na sniženju nije i doista sniženo

3. Ne vodite djecu u kupnju
Teško ćete odoljeti dječjem moljakanju za novu odjeću, igračke ili slatkiše. Istraživanja su pokazala da se tako potroši 26% više od planiranog novca za darove

4. Čuvajte račune i etikete
Kad prođe blagdansko ludilo, a kod kuće ne bude ni glazbe ni mirisa koji vas dodatno stimuliraju na kupnju, nešto ćete sigurno poželjeti vratiti ili zamijeniti

5. Ne dirajte sve što vam zapne za oko
Najskuplji darovi obično su u visini očiju i nadohvat ruke. Dovoljno je 30 sekundi držanja da se potakne zaljubljenost u proizvod

Do tisuću kuna za blagdane

Obitelj Karadža za blagdane namjerava potrošiti kao i lani, oko tisuću kuna. Imaju dvije kćeri predškolske dobi.

– Na darove ćemo potrošiti najviše. Od hrane ćemo imati šunku, francusku salatu, govedinu, sokove i možda vino – kaže 33-godišnja Marina Karadža. I ona i suprug rade u visokom obrazovanju i unatoč kreditu za stan uspijevaju uštedjeti.

– Vjernici smo, ne pretjerujemo i naučili smo štedjeti. Odjeću kupujemo na buvljacima, ljetujemo u crkvenom kampu, a na zimovanje ne idemo – kaže 34-godišnji Ivan. (jp/VLM)

Namirnice traže na akciji

Namirnice za kolače već su kupljene, a darovi su im, kažu, “davno zaboravljena stvar”. Obitelj Pavlović iz Osijeka ne može ovih blagdana ništa prepustiti slučaju. Ljiljana je, naime, ostala bez posla nakon 12 godina. Suprug Borislav jedini radi, a dijele krov s majkom i dva sina. – Kupujemo na akcijama i na veliko, po pet kilograma šećera ili brašna. Potrošili smo oko 400 kuna, ukupan će iznos biti oko 1000 – računaju Ljiljana i Borislav. Pod borom će se naći tek poneki šal, kapa ili sredstva za higijenu za najmilije. (sl/VLM)

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • Avatar Hr98
    Hr98:

    Nadam se da se to vladajuca koalicija ne planira istrositi da bi utjesila poklonima istospolne zajednice i razne udrugare nakon izgubljenih izbora

  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Tja, kaj se mene tiče, ja neću potrošiti ni kune više nego što obično trošim svaki mjesec, osim što ću nabaviti bor. Uopće ne nasjedam na marketinške trikove i smicalice u obliku kojekavih "akcija". Zar kao takav nisam vrijedan toga ... prikaži još! da me trgovački lobi nabije u top? Inače Božić se slavi u srcu, a ne kupnjom gomile nepotrebnih stvari.