Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimizam

Nijemac će za Božić izdvojiti više nego naša obitelj

božić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.11.2013.
u 19:12

Svaka punoljetna osoba u Njemačkoj za božićnu blagdansku kupnju potrošit će 288 eura

Svaka punoljetna osoba u Njemačkoj za božićnu blagdansku kupnju potrošit će 288 eura, što je tri eura više nego lani, objavio je jučer GfK. Ukupno će Nijemci u pet-šest dana oko Božića i Nove godine potrošiti dodatnih 15,2 milijarde eura (115,5 milijardi kuna). Po kućanstvu blagdanska njemačka potrošnja ove će godine iznositi 382, a po stanovniku 189 eura. Hrvatska obitelj potrošit će 1300 kuna (171 euro) u blagdanskim danima, odnosno 2,2 puta manje od prosječne njemačke obitelji.

– Rastuće plaće, konjunktura gospodarstva i niske kamate razlog su optimizma i povećane potrošnje u Njemačkoj – ističu analitičari GfK. Njemački potrošači ocijenili su svoju sadašnju financijsku situaciju najboljom još od ožujka 2001. godine. Od božićnih poklona Nijemci će najviše izdvojiti za knjige, igračke i odjeću, a na vrhu ljestvice su i pametni telefoni te tablet-računala.

U studenom i prosincu u Njemačkoj očekuju obaranje rekorda u maloprodaji te prvi put u povijesti probijanje granice od 80 milijardi eura – odnosno 80,6 milijardi eura (612,6 milijardi kuna), dok bi nas u Hrvatskoj pesimizam mogao vratiti i pet-šest godina unatrag, tvrde neki analitičari. Koplja se lome i oko toga hoće li Hrvati ostaviti više novca u domaćim ili stranim lancima, no činjenica je da se potrošnja nekoliko stotina tisuća Hrvata koji božićne i novogodišnje blagdane provode izvan granica uopće ne evidentira, a i tamo se na šoping i darove ostavi više od pola milijarde kuna, kaže konzultant Drago Munjiza.

>>Hrvat u mjesecu darivanja potrošio 340 € – tri puta manje od Nijemca

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar GASTARBEITER
GASTARBEITER
21:36 28.11.2013.

Tko jos usporedjuje ono sto je neusporedivo?

HD
hr.desnica= terminator.srbaiko
21:11 28.11.2013.

Mogu samo jos jednom ponoviti , glup clanak i kao sto sam vise puta ponovio , ustavom bi trebalo zabraniti vecini novinara , baviti se tom profesijom !

LU
lutomirski
19:40 28.11.2013.

sta ocekivate, pa Hrvati nemaju novaca, kako ce neko izdati vise nego ima, glup clanak isto kao i vlada, a uostalom zasto bi za Bozic izdavali toliko, to je dan kao i svaki drugi, samo ste ga vi i tai i ta blesava crkva stigmatizirali kao nesto izvanredno, a ovi bogci koji nemaju nista i nikada nece nista imati jos vjeruju u tu praznovjeru....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije