Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA KOMISIJA PRIHVATILA HRVATSKI PROGRAM POTPORE

Za 500 proizvođača tovnih svinja 3 milijuna kuna pomoći

Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
11.03.2021.
u 15:54

Pored pandemije, tragediju svinjogojaca dodatno je produbila i pojava afričke svinjske kuge u nekim članicama EU

Zbog iznimnih i dugotrajnih poremećaja na tržištu te drastičnog pada potražnje i cijene svinjskog mesa, Europska komisija odobrila je Hrvatskoj donošenje programa hitne financijske potpore proizvođačima tovnih svinja u vrijednosti od tri milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Potporom se, objašnjavaju, nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave COVID-19.

Podsjetimo, nakon što su se početkom siječnja 2020. pojavili prvi slučajevi bolesti COVID-19 u EU, uvođenjem ograničenog kretanja ljudi i roba, reduciranja rada trgovina te privremenog zatvaranja mesnica na tržnicama, znatno je pala potražnja za svinjetinom.

>> VIDEO Bjelovar: OPG Plašć bavi se uzgojem magaraca i prodajom magarećeg mlijeka

Tragediju svinjogojaca dodatno je produbila i pojava afričke svinjske kuge u nekim članicama EU, zbog čega je uslijedio i uvoz svinjetine u RH po dampinškim cijenama. Turistička sezona bila je loša, otkazane su brojne manifestacije i catering, a naposljetku, potkraj lanjske godine i zabranjen rad ugostitelja i gotovo zaustavljen lanac opskrbe u sklopu HoReCa kanala. Zbog minimalne potražnje za mesom svinjogojci su prisiljeni držati svinje u tovu znatno duže, što poskupljuje troškove proizvodnje, dobit je manja, a u većini slučajeva kumuliraju se gubici.

U konačnici bi to za posljedicu moglo imati i trajno napuštanje proizvodnje pa se novim programom potpora nastoji pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima te velikim poduzećima za tov svinja, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik OPG-a i Registar farmi. Potpora će se dodijeliti za tovne svinje za koje je u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja u razdoblju od 1. siječnja do 15. ožujka 2021. utvrđena klaonička težina trupa od najmanje 105 kg te pripadaju u kategorije T1 i T2.a. Procjenjuje se da će broj korisnika ove mjere biti više od 500, a maksimalni broj prihvatljivih grla po korisniku iznosi 750. 

 

Komentara 2

DU
Deleted user
16:16 11.03.2021.

i svaki hrvatski proizvođac s tom pomoci ce moci kupiti desetak vreca mekinja ili platiti lihvarskim bankarima ratu kredita ......???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije